Yazıyı beğendiniz mi?
Paylaşın!
İçindekiler

İnsan kaynakları uzmanı olmak için ne yapılır?

August 14, 2022

0 Dakika | Okuma süresi
İnsan kaynakları uzmanı olmak için ne yapılır?

Daha önce "İnsan kaynakları nedir?" diye sorduk, "Artık herkes öğrensin: İnsan kaynakları çalışanı ne iş yapar?" diye isyan ettik ve kararlısın. Bir insan kaynakları çalışanının iş görüşmesi heyecanı karşında!

İK’cı olmak ya da olmamak, işte bütün mesele bu!

Haftalardır bugünü bekliyordun. Sabah uyandın, aynaya baktın. Hangisini giyeceğine bir türlü karar veremediğin gömleklerinden en sade olanını seçtin ve hızlıca mutfak masasında duran kahveni yudumlayıp yola koyuldun. Hay aksi! Trafik bugün senden yana değil. Kafanda ise birbirinden alakasız sorular… Fakat hepsi için cevapların hazır:

Okulu kaçıncılıkla bitirdiniz? İkincilikle…

Yüksek lisansınızı nerede yaptınız? İstanbul Üniversitesi

Boş zamanlarınızda ne yapmaktan hoşlanırsınız? Kitap okumayı çok severim. Uzun yıllardır tenis oynuyorum.

Neyse ki trafik haline acıdı ve yolu sana bıraktı. Devasa gökdelenin girişinde kendini karınca gibi hissetmeye başladın. Halbuki bu kaçıncı iş görüşmendi… “Artık istediğim yerdeyim! Şimdi gidip bu işi halledeceğim!” diye geçirdin içinden ve kendinden emin adımlarla içeriye girdin. Danışmadaki güler yüzlü kadına ismini ve ne için geldiğini gururla söylerken, bir anda sol yanında duran ve kendi isimlerini aynı heyecanla söyleyen diğer adayları fark ettin. Sizleri bir bekleme odasına yönlendirdiler. Odaya girdiğin an belki de aynı pozisyon için görüşmeyi bekleyen 3 kişinin daha olduğunu fark ettin. Gözüne kestirdiğin ilk boş koltuğa oturup diğerleri gibi sen de beklemeye başladın. Soruları ve cevapları yeniden tekrar etmeye koyuldun. Okul, yüksek lisans, önceki iş deneyimleri, yabancı dil seviyeleri… Fakat bir anda hiç aklında olmayan bir soru işareti beliriverdi. Seni birazdan görüşmeye çağıracak olan İnsan Kaynakları (İK) uzmanı bu kadar çok adayı nasıl 1 günde dinleyecekti? Zamanı yetecek miydi? Yorulmayacak mıydı? Bütün işi, pozisyona katma değer üretecek adayı bulmak mıydı? Bir İK uzmanı olmak için ne yapmak gerekirdi? Tüm bu sorular bir anda nereden çıkıvermişti ki?…

Şimdi sakin ol ve arkana yaslan. Soruların oldukça doğal ve kendi içinde tutarlı. “İş görüşmesine geldim, İK uzmanının görev tanımını sorguluyorum. Sanırım fazla heyecan bana iyi gelmedi.” diye içinden geçirdiğini duyar gibiyiz. Her şey yolunda. Tüm sorularının cevaplarını tek tek açıklıyoruz. Sıkı dur… Aslında bu sorular uzay boşluğundan düşmedi. İK uzmanları da uzaydan gelmedi :) "İnsan kaynakları nedir?" ve "İnsan kaynakları çalışanı ne yapar?" sorusunu bir gün mutlaka kendine soracaktın. Cevaplarını senin için hazırladık.

İnsan kaynakları (İK) nedir?

İnsan Kaynakları, işveren kurum ile kurumun çalışanları arasındaki ilişkiyi düzenleyen ve şirketlerin çalışan profilini ve çalışma stratejisini belirleyen bir departmandır. İK, ihtiyaç duyulan pozisyonu sahiplenecek insan kaynağını bulmanın yanı sıra kurum çatısı altında görev alan personelin ödüllendirilmesi, yetiştirilmesi, ücretlendirilmesi gibi işlevleri de yerine getirir.

Kurum ile çalışan arasındaki bağlılığı artırmak, çalışanda kurum aidiyetini güçlendirmek ve iç iletişim döngüsünün şeffaf bir ortamda akışını sağlamak da şirketlerdeki İK departmanlarının görevlerinden birkaçıdır. Mevcut pozisyonlar için doğru ve yeterli iş ilanının hazırlanması, başvurular arasından aranılan ve ideal adayın seçimi, seçilen adayın resmi olarak şirkete alım sürecinin ve ilgili süreç kapsamındaki tüm prosedürlerin uygulanması, yeni çalışanlara dair oryantasyon ve adaptasyon basamağındaki aşamaların tamamlanması gibi daha birçok başlık İK departmanlarının görev ve sorumluluk alanına girmektedir.

İK uzmanı olmak için ne yapmak gerekir?

Bu sorunun cevabını da merak ettiğine eminiz. Eğer kariyerine bir İK çalışanı olarak başlamak ya da devam etmek istiyorsan, senin de şu soruyu yanıtlaman gerekir: “Neden İK?”

İK’nın, bir şirketin en önemli birimlerinden biri olduğu yadsınamaz bir gerçek. Özellikle iletişim ağlarındaki dijital dönüşüm, kurumların en kıymetli kaynağı “insan”ı giderek değerli kılıyor. Ancak İK’nın yalnız vitrinine değil, iklimine de bakmak şart.

Eğitimden söz etmek gerekirse lisans bölümünü tamamladıktan sonra, İK alanında yüksek lisans eğitimi alıp kariyerine bu alanda yön verebilirsin. Ayrıca İnsan Kaynakları Yönetim Sistemleri'ni öğrenebileceğin uzmanlık programlarına katılarak sertifika sahibi olmak da önemli. Tabi ki profesyonel ve başarılı bir İK çalışanı olmak, yalnızca eğitimle mümkün değil. Yabancı dil bilgisini hiç söylemiyoruz bile. İnsan kaynakları alanındaki gelişmeleri global düzeyde takip etmek ve stratejik hamlelerle fark yaratmak için İngilizce şart. İngilizce’nin yanına koyacağın diğer dil bilgileri ise kariyerinin her noktasında fark edilmeni ve ön plana çıkmanı kolaylaştıracaktır.

İnsan kaynakları uzmanlarının mutlaka okuması gereken kitapları incelemek için tıklayın.

İK uzmanları hangi üniversitelerden mezun oluyor?

İK uzmanlarının mezun oldukları ilk 5 üniversite:

  1. Anadolu Üniversitesi
  2. İstanbul Üniversitesi
  3. Sakarya Üniversitesi
  4. Kocaeli Üniversitesi
  5. Uludağ Üniversitesi

Sertifika gerekli midir?

Sertifika genellikle isteğe bağlı olsa da, bazı işverenler bunu tercih edebilir veya isteyebilir. Özellikle insan kaynakları uzmanları, tüm insan kaynakları alanlarında bilgi ve mesleki yeterlilik gösterdiği için sertifikasyondan yararlanabilir. Bir sertifikaya sahip olmanız  diğer adaylar karşısında sizi bir adım öne çıkaracak ve sizin için artı bir değer olacaktır.

İnsan kaynakları uzmanları için önemli nitelikler nelerdir?

İletişim yetenekleri: İnsan kaynakları uzmanları için dinleme ve konuşma becerileri çok önemlidir. Cümlelerini karşı tarafa etkili bir şekilde iletmeli ve iş başvurusunda bulunanların ve çalışanların sorularına, endişelerine dikkat etmelidirler.

Karar verme becerileri: İK uzmanları, adayların niteliklerini gözden geçirirken veya anlaşmazlıkları çözmek için çalışırken karar verme becerilerini kullanır.

Detay odaklılık: Uzmanların, başvuru sahiplerinin niteliklerini değerlendirirken, özgeçmiş kontrolü yaparken, bir çalışanın şikayetinin kayıtlarını tutarken ve bir işyerinin çalışma standartlarına uygun olmasını sağlarken ayrıntı odaklı olmaları gerekir.

Kişilerarası becerileri: Uzmanlar sürekli olarak yeni insanlarla etkileşimde bulunur. Farklı özgeçmişlere sahip insanlarla sohbet edebilmeli ve bağlantı kurabilmelidir.

İnsan kaynakları uzmanları için iş deneyimi şart mıdır?

Bazı pozisyonlar, özellikle İnsan Kaynakları Uzmanı pozisyonu, daha önce bir iş deneyimi kazanmış olmanızı gerektirebilir. Eğer daha önce bir deneyiminiz yoksa, İnsan Kaynakları Asistanı olarak veya diğer ilgili pozisyonlarda deneyim kazanabilirsiniz.

İnsan kaynakları uzmanı maaşları

  En Düşük Ortalama En Yüksek
İnsan Kaynakları Direktörü 3.000 ₺ 7.470 ₺ 12.420 ₺
Kıdemli İnsan Kaynakları Uzmanı 2.500 ₺ 5.290 ₺ 8.240 ₺
İnsan Kaynakları Uzmanı 2.470 ₺ 4.080 ₺ 5.690 ₺
İşe Alım Uzman Yardımcısı 2.320 ₺ 2.850 ₺ 3.570 ₺

Her şeyin başı iletişim!

İK alanında başarılı olmanın diğer formülü, iletişim kaslarını güçlendirmekten geçiyor. Sabırlı, empati kurabilen, dinleme becerilerine hakim, farklılıkları fırsatlara çevirebilen ve pozitif bir yapı, olmazsa olmazlar arasında… Unutmayın, bir İK çalışanı, potansiyel iş adaylarının o kurumda karşılaştığı ilk kişidir. Bu sebeple İK departmanlarının kurumsal temsiliyet noktasındaki rolünü atlamamak gerekiyor. Eğer imrenilen bir İK çalışanı olmak istiyorsanız, çalışanlara örnek olmak da sizin sorumluluğunuzda. Kısacası her şey iletişimle başlar ve sizde biter.

Peki ya insan kaynakları unvanları neler? Okumak için tıklayın.

İnsan kaynakları yöneticisi ne iş yapar?

İnsan kaynakları yöneticileri, bir şirketin idari işlevlerini planlar, yönetir ve koordine eder. Yeni başvurularla görüşmeleri ve işe alımları denetlerler; stratejik planlama konusunda üst düzey yöneticilere danışır ve şirketin yönetimi ile çalışanları arasında bir bağlantı görevi görür.

Eveti sevgili İK çalışanı adayı… Bu yazıyı senin için burada noktalıyoruz. Umarız aklındaki bazı sorulara yanıt verebilmişizdir. Unutmadan; küçük bir tüyo da verelim. Eğer bir İK çalışanı olup, Kolay İK kullanırsan, tüm işlerini hızlıca halledip hayatta en değerli varlığımız olan zamanı, katma değeri yüksek daha farklı işlere odaklayabilir, bu anlamda fark yaratan bir çalışan olabilirsin! Eğer bir Kolay İK hesabın yoksa hemen oluşturarak 15 gün boyunca tüm özellikleri ücretsiz deneyebilirsin.

👋
Hemen 15 gün ücretsiz deneyin

Hiçbir kurulum ve kredi kartı gerektirmeden kullanmaya başlayın.

ÜCRETSİZ DENEYİN
Hemen ücretsiz kullanmaya
başlayın, işinizi kolaylaştırın

Hiçbir kurulum ve kredi kartı gerektirmeden, personel yönetim yazılımını hemen 15 gün boyunca ücretsiz deneyin.

ÜCRETSİZ DENEYİN