Yazıyı beğendiniz mi?
Paylaşın!
İçindekiler

Ev hizmetlerinde çalışanların izinlerini yönetin

📖 0 Dakika | Okuma süresi

September 1, 2023

Çocuk bakıcılığı, hasta bakıcılığı, hizmetçilik, hayvan bakıcılığı, bahçıvanlık, aşçılık, bekçilik ve herhangi bir görevden dolayı evinizdeki çalışanların izinleri hakkında merak edilenleri sizler için derdik. Ev hizmetlerinde çalışanların hafta tatili, yıllık izin, iş arama izinleri gibi mevzuata uygun tüm detayları öğrenmek ve süreçlerinizi kolaylaştırmak için yazımızı okumaya devam edin.

bakıcıların izin hakları nedir

Ev hizmetlerinde çalışanlar hafta tatili yapabilir mi?

Evet. Borçlar Kanunu 421’inci maddesine göre, ev hizmetlerinde çalışanlar kural olarak pazar günü veya durum ve koşullar buna imkan vermezse, bir tam çalışma günü tatil yapma hakkına sahiptirler. 4857 sayılı Kanundan farklı olarak, söz konusu tatilin hak edilmesi için haftanın diğer günleri tam olarak çalışılmış olması zorunluluğu bu maddede geçmemektedir.

Ev hizmetlerinde çalışanlar yıllık izin kullanabilir mi?

  • Evet. Borçlar Kanunu 422’nci maddesine göre, “İşveren, en az 1 yıl çalışmış olan işçilere yılda en az 2 hafta ve 18 yaşından küçük işçiler ile 50 yaşından büyük işçilere de en az 3 hafta ücretli yıllık izin vermekle” yükümlüdür. Bu süreler sözleşme ile artırılabilir.
  • Yıllık ücretli izinler, kural olarak aralıksız biçimde verilir; ancak tarafların anlaşmasıyla ikiye bölünerek de kullanılabilir. İşveren, yıllık ücretli izin tarihlerini, işyerinin veya ev düzeninin menfaatleriyle bağdaştığı ölçüde, işçinin isteklerini göz önünde tutarak belirler.
  • İşçi, para veya başka menfaatler karşılığında yıllık ücretli izin hakkından vazgeçemez.
  • İşveren, yıllık ücretli izin süresine ilişkin ücretleri işçi izne başlamadan önce peşin olarak ödemek veya avans olarak vermekle yükümlüdür.
  • Sözleşmenin sona ermesi hâlinde, işçi hak kazanıp da kullanmadığı yıllık izin sürelerine ait ücreti almaya hak kazanır.
  • İşçi, bir hizmet yılı içinde kendi kusuruyla toplam bir aydan daha uzun bir süreyle hizmeti yerine getirmediği takdirde işveren, çalışılmayan her tam ay için, yıllık ücretli izin süresinden 1 gün indirim yapabilir.
  • En çok 3 aya kadar (işçinin kusuru olmaksızın) hastalık, kaza, yasal bir yükümlülüğün veya kamu görevinin yerine getirilmesi gibi sebeplerle alınan izinlerde işveren yıllık ücretli izin süresinden indirim yapamaz. Benzer şekilde, gebelik ve doğum yapma sebebiyle iş görme ediminin en çok 3 ay süreyle yerine getirilmemesi durumunda da yıllık ücretli izin süresinden indirim yapılamaz.

Ev hizmetlerinde çalışanlar iş arama izni  kullanabilir mi?

Evet. Borçlar Kanunu 421’inci maddesine göre, “İşveren, belirsiz süreli hizmet sözleşmesinin feshi hâlinde, bildirim süresi içinde işçiye ücretinde bir kesinti olmaksızın, günde iki saat iş arama izni” vermekle yükümlüdür. İzin saatlerinin ve günlerinin belirlenmesinde, iş yerinin ve işçinin haklı menfaatleri göz önünde tutulur.

Ev hizmetlerinde çalışanlar ulusal bayram ve genel tatillere tabi mi?

Evet. Borçlar Kanunu’nda ulusal bayram ve genel tatil günleri için ayrı bir hüküm ele alınmamıştır. Ancak, ev hizmetlerinde çalışanlar için 2429 sayılı Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanunu’ndaki hükümleri esas almak gerekmektedir. Dolayısıyla, bu günler için çalışanlara izin verilmeli, çalıştırılmaları halinde ise mevzuat hükümlerine göre bu çalışmanın karşılığı ayrıca ödenmelidir.

Evinizde yabancı uyruklu personel çalıştırmak için bilmeniz gerekenler nedir?

Ev hizmetlerinde yabancı uyruklu personel çalıştırmak için uyulması gereken bazı hususlar mevcut:

  • Yalnızca, evinde 15 yaşından küçük çocuğu olan kişiler,
  • Yalnızca evinde ya da başka bir 65 yaş üzeri birinci dereceden akrabanın bakılmasına gereken duyanlar,
  • Yalnızca 65 yaşından küçük ancak hastalığı doktor raporuyla kanıtlanmış birinci dereceden akrabaların bakımında yabancı bakıcı çalıştırılabilir.

Hasta, çocuk veya yaşlı bakıcı olarak çalıştıracağınız yabancı uyruklu kişinin öncelikli olarak Türkiye’de oturma iznidir. Çalışma izni kanunu doğrultusunda çalışana yurt içi ve yurt dışı çalışma izni yapılır. Türkiye’de yabancı uyruklu bir bakıcı çalıştırmak istiyorsanız, Yurt İçi Çalışma İzni başvurusu yapmalı ve kişi adına Göç İdaresi kurumu tarafından 6 aydan uzun süreli, süresiz bitmemiş oturma izni almalısınız. Kısa süreli veya 90 günlük turist vizesi ile yabancı uyruklu çalışanın çalışma izni başvurusunu yapamazsınız. Şayet evinizde izinsiz olarak çalıştıracağınız yabancı uyruklu personel için işverene birtakım cezai yaptırımlar uygulanır.

2022 yılı güncel izinsiz yabancı çalıştırma cezaları için hemen tıklayın.

Kolay İK ile evinizde çalışanların izinlerini yönetmek artık çok kolay!

Kolay İK’nın personel izin yönetimi uygulamasıyla evinizde çalışanların izinlerini kolayca takip edin. Evinizdeki bakıcı, bekçi, aşçı gibi tüm çalışanlar kendine ait hesapları üzerinden izin ve mesailerini girebilir ve siz de tüm bu izinleri kolayca takip edebilirsiniz. Mevzuata uygun olarak yönetilebileceğiniz izin süreçleri ile hem ailenizin hem de onların hayatlarını kolaylaştırın. Çalışan sayınız ne olursa olsun Kolay İK’yı 15 gün ücretsiz deneyin, personel izin yönetimindeki farkı keşfedin.

Yepyeni bir proje ile tanışın 🤩

Birçok izin türünün hem işverenlerin hem de çalışanların kafasını oldukça karıştırdığını biliyoruz. İzin türlerinin tüm detaylarına tek bir yerden ulaşabilmeniz için izinturleri.com‘u yayına aldık. Artık aklınıza takılan tüm izin türlerine kolayca ulaşabilirsiniz.

👋
Hemen 15 gün ücretsiz deneyin

Hiçbir kurulum ve kredi kartı gerektirmeden kullanmaya başlayın.

ÜCRETSİZ DENEYİN
Hemen ücretsiz kullanmaya
başlayın, işinizi kolaylaştırın

Hiçbir kurulum ve kredi kartı gerektirmeden, personel yönetim yazılımını hemen 15 gün boyunca ücretsiz deneyin.

ÜCRETSİZ DENEYİN