September 12, 2019
Yeni düzenlemeyle birlikte, bedelli askerlik uygulamasından yararlanacak asker adayları 21 gün boyunca devam edecek zorunlu temel eğitime tabi tutulacakları ve bu eğitim süresince ücretsiz izinli sayılacakları konusu kararlaştırılarak hükme bağlandı.
Öte yandan bedelli askerlik görevini yerine getirmeye hazırlanan binlerce kişi hangi izin türünü, nasıl kullanacaklarını merak ediyor. Bedelli askerlik izin süreciyle ilgili tüm detayları sizler için derledik.
Kamu ya da özel sektörde çalışırken bedelli askerlik kapsamında 21 gün silah altına alınacak kişiler “ücretsiz izinli” sayılırsa, bu süre içinde ücret ve maaş alamayacaklar. Bedelli askerlik başvurusu yapan işçiler, kendilerine tebliğ edilen ve bedelli askerlik temel eğitimini yapacakları birliklerine teslim olmaları gereken tarihi içeren belgeyi işverene vererek ücretsiz izin alabilecekler. Bu kişiler döndüklerinde ise işlerine kaldıkları yerden devam edecekler.
Evet, "ücretsiz izinli" sayılanların 21 günlük süre boyunca sosyal güvenlik primleri yatırılmayacak. Bedelli askerlik döneminde "ücretsiz izinli" sayılanlar, eksik prim günlerini tamamlamak için borçlanma yapabilirler. Borçlanma yapan kişiler, günlük en düşük 21,65 lira prim ödeyecekler. 21 gün için 454.61 lira prim ödemeleri gerekecek. Memurlar ise emeklilik kesintisine esas maaşları üzerinden prim ödeyecekler. Hemen belirtelim, eksik günlerin primini ödemek için acele etmeye gerek yok. İhtiyaç duyduklarında, emekli oluncaya kadar herhangi bir tarihte borçlanma işlemini yapabilirler.
Emekli olmak için prim günü eksiği olmayanların ileride borçlanma yapmasına hiç gerek kalmayabilir. Ancak, "idari izinli" sayılanlar, hem ücret ve maaşlarını almaya devam edecek, hem de askerlik süresince sosyal güvenlik primleri yatırılacak. Ücret ve sosyal güvenlik primi bakımından hiçbir kayıpları olmayacak.
Hiçbir kurulum ve kredi kartı gerektirmeden kullanmaya başlayın.
ÜCRETSİZ DENEYİNHiçbir kurulum ve kredi kartı gerektirmeden, personel yönetim yazılımını hemen 15 gün boyunca ücretsiz deneyin.