Yazıyı beğendiniz mi?
Paylaşın!
İçindekiler

Turnover rate nedir, nasıl hesaplanır?

June 5, 2022

0 Dakika | Okuma süresi

İK ekipleri tarafından ölçülen verilerden en önemlisi turnover rate'tir. Turnover rate, şirketteki çalışanların işten ayrılma oranını ifade eder. Türkçe'de ise çalışan sirkülasyon oranı veya çalışan devir hızı diye de adlandırılan bu metriğe gelin beraber bakalım.

Turnover rate nedir, nasıl hesaplanır?

Turnover hesaplarken baz metriğinizin, kendi isteğiyle işten ayrılanlar ve işveren tarafından işten çıkarılanları ​​içermesi gerekiyor. Her ikisi için de turnover’ı ayrı ayrı hesaplayabilirsiniz.

Şirketin turnover oranı nasıl hesaplanır?

Şirketinizin turnover oranını hesaplamak için, düşündüğünüz zaman dilimi aralığındaki (Genellikle 1 yıl baz alınır) istem dışı ve gönüllü işten ayrılmaların sayısını çıkarın. Daha sonra, bu tutarı aynı belirlediğiniz zaman dilimi aralığındaki ortalama çalışan sayısına bölün. Son olarak, bir yüzdeye varmak için de bu sayıyı 100 ile çarpın.

Peki ya ortalama çalışan sayısını nasıl hesaplayacaksınız? Neyse ki, bu hesaplama nispeten daha basit. Geçtiğiniz yılı hesaplayacağınızı düşünürsek, geçen yılın 12 ayının her biri için çalışan sayısını çıkarın, çıkan tüm sayıları toplayın ve 12'ye bölün.

Turnover rate hesaplama yöntemi

Peki ya attrition oranı denen başka bir benzer metriği duymuş muydunuz? Attrition ve turnover, ikisi de çalışanların işten ayrılmalarını baz alır, fakat kilit bir açıdan farklılık gösterirler.

işten ayrılma süresi hesaplama

Attrition oranı nedir? 

Attrition, bir çalışanın şirketten ayrıldığı, fakat o pozisyona yeni birini almaya gerek duyulmadığı ve o pozisyonun ortadan kalkması durumuna denir. Turnover ise sadece çalışanların değişebildiği pozisyonlara uygulanır.

Turnover oranları sektörlere göre farklılık gösterir. Kimi sektörlerde %15 gibi düşük oranlarda seyrederken bazı sektörlerde bu oran %100’e ulaşıyor. %100 turnover oranı demek, tüm personelin değişmesi anlamına geliyor. Örneğin, satış departmanları belli bir kotaya sahip oldukları için, şirketlerdeki en yüksek turnover oranına sahiptir.

Turnover, nüanslı bir metriktir. Dolayısıyla şirketinizin turnover oranının makul düzeyde olup olmadığını belirlemeden önce, bulunduğunuz sektörü ve pozisyonların turnover ortalamalarını dikkate almalısınız.

Turnover oranı neden önemli?

İşten ayrılma ve elde tutma oranı insan kaynakları profesyonelleri tarafından hesaplanmalıdır. Oranın ne olduğunu, neden yüksek olabileceğini öğrenmek ve gerekirse düzeltmek onların sorumluluğundadır. Bu orana dikkat etmeniz şirketinizde yaşanan sorunların kaynağını bulmanıza yardımcı olabilir. 

👋
Hemen 15 gün ücretsiz deneyin

Hiçbir kurulum ve kredi kartı gerektirmeden kullanmaya başlayın.

ÜCRETSİZ DENEYİN
Hemen ücretsiz kullanmaya
başlayın, işinizi kolaylaştırın

Hiçbir kurulum ve kredi kartı gerektirmeden, personel yönetim yazılımını hemen 15 gün boyunca ücretsiz deneyin.

ÜCRETSİZ DENEYİN