Paylaşın!
İçindekiler 📝

Performans değerlendirme sonrası geri bildirimin önemi

April 4, 2024

0 Dakika
Sürekli ve tutarlı geri bildirim alan çalışanların yüzde 68'i işlerine karşı tatmin hissediyor.

Sağlıklı bir değerlendirme sürecinin önemli etaplarından biri, süreklilik arz eden geri bildirimlerdir. Değerlendirme sonucu ne olursa olsun, geri bildirimlerin netliği çalışanın üretkenliğine olumlu yönde katkı sağlar. Bu süreçte yapılan geri bildirimler sayesinde çalışanlar, performansında iyileştirmesi gereken yerleri tespit eder ve aksiyona geçer. Etkili ve yapıcı geri bildirimleriniz ile çalışan performansını iyileştirerek işe olan bağlılığını da artırmış olursunuz. Bu yazımızda performans değerlendirme sonrasında geri bildirimin önemi ve size özel sürprizleri bir araya getirdik. Okumaya devam edin. 👇

Performans değerlendirme sonrası geri bildirimin avantajları nedir?

  • Gelişim fırsatlarını belirlemek: Şirketler için performans değerlendirme, çalışanların güçlü yönlerini ve gelişim alanlarını belirlemek için önemli bir fırsattır. Performans değerlendirme sonrasında yapılan geri bildirim ise çalışanlara bu gelişim alanlarını tanımlar ve bu alanlarda nasıl ilerleyebileceklerine dair yönlendirme sağlar.
  • Motivasyonu artırmak: Başarılı performansın tanınması ve takdir edilmesi, çalışanların motivasyonunu artırır. Geri bildirim, çalışanlara verdikleri emeğin değerli olduğunu hissettirir ve bu da iş performansına katkı sağlar.
  • İletişimi güçlendirmek: İyi bir geri bildirim süreci, çalışanların ve yöneticilerin arasındaki iletişimi güçlendirir. Açık ve yapıcı geri bildirimler, çalışanlarla yöneticiler arasında güven oluşturarak ilişkileri güçlendirir.
  • Sorunları tanımlamak ve çözümlemek: Performans değerlendirme süreci, şirket içerisinde var olan veya olası tüm sorunları tanımlamak ve çözümlemek için bir fırsat sağlar. Geri bildirim adımında ise çalışanların performanslarında olası sorunlar belirlenir ve bu sorunlara çözüm odaklı yaklaşmalarına yardımcı olur.

Webinar arası ⏲️

Etkili geri bildirimin ipuçları nedir?

Gelelim performans değerlendirme sonrasında etkili bir geri bildirim ipuçlarına. Verimli bir şekilde geri bildirim vermek için aşağıdaki adımları uygulayın:

  • Amaçları belirleyin: Geri bildirime geçmeden önce değerlendirme sürecinin amacını tanımlamak gerekiyor. Çalışanın hangi alanlarda gelişim göstermesi gerektiğini anlamak ve performansını artırmak için ilk olarak net hedefler belirleyin.
  • Yorumlarınızı dengede tutun: Geri bildirimde denge önemlidir. Çalışanların başarılarını takdir ederken, gelişim alanlarını da dürüstçe ele almalısınız. Bu, çalışanların motivasyonunu artırırken aynı zamanda gelişimlerine de odaklanmalarını sağlar.
  • Kişiye özel bildirimler verin: Her çalışan farklıdır ve dolayısıyla her birine özelleştirilmiş geri bildirim vermek önemlidir. Çalışanların güçlü ve zayıf yönlerini belirleyin ve buna göre geri bildirim sağlayın.
  • Net ve yapıcı olun: Geri bildirimleriniz somut ve yapıcı olmalıdır. Genel ifadeler yerine, belirli örnekler ve durumlarla desteklenmelidir. Ayrıca, çalışanların performanslarını iyileştirmeleri için net adımlar ve öneriler sunun.
  • Geri bildirimleri düzenli hale getirin: Performansı sadece yıllık değerlendirme dönemlerinde değil, düzenli hale getirin. Ancak performans değerlendirmeyi düzenli hale getirmek sadece yeterli değil. Geri bildirimleri de düzenli hale getirmek, çalışanların sürekli olarak kendini geliştirmesini sağlar ve olası sorunları daha erken tespit etmenize yardımcı olur.

Eğitim arası ⏲️

A’dan Z’ye Performans Değerlendirme eğitimi ile sektörünüz, çalışan sayınız ve organizasyon yapınız ne olursa olsun çalışanların performansını başarılı bir şekilde izleyebilir, ölçebilir ve olumlu yönde iyileştirebilirsiniz. Performans değerlendirme hakkında daha fazla bilgiye sahip olmak için Kolay Akademi’ye kayıt olun, eğitimi ücretsiz izleyin. 

  • Açık iletişimde bulunun: Geri bildirim verirken açık iletişim kurmaya özen gösterin. Çalışanlara geri bildirimlerini paylaşmaları için güvenli bir ortam sağlayın ve onların da görüşlerini dinleyin.
  • Sürecin takipçisi olun: Verdiğiniz geri bildirimin etkisini izlemek ve ilerlemeyi takip etmek önemlidir. İlerleme kaydedildiğinde övgü verin ve gelişim alanlarında gereken destekleri sağlayın.

Son olarak belirlenen performans kriterleri ve amaçları doğrultusunda ortaya çıkan sonuçların çalışanlara geri bildirimi mutlaka yapılmalıdır. Bu aşamada ücretlendirme, eğitim, terfi gibi konularda performansın iyileştirilmesine dair adımlar atılması beklenir. Geri bildirim, performans değerlendirme sürecinin ciddiyetle yapılması gereken aşamalarından biridir. Düzenli yapılan geri bildirim, performansı değerlendirilen çalışanın güçlü yönlerini tespit etmek, ihtiyaç duyulan noktalarda gelişimi için eğitimler vermek ve verimliliğini arttırmaya yönelik hedefler belirlemek için yararlar sağlayacaktır.

Kolay İK ile çalışanlarınızın performansını kolayca değerlendirin

Uzun ve stresli performans değerlendirme süreçlerine Kolay İK ile son verin. Kolay İK ile tek bir platform üzerinden çalışanlarınızı online olarak performans sürecine dahil edebilir, vereceğiniz geri bildirimler sayesinde eğitimler düzenleyerek performanslarına katkıda bulunabilirsiniz. Yeni nesil performans yönetimi yazılımı olan Kolay İK’nın performans değerlendirme uygulamasını 15 gün boyunca ücretsiz deneyin.

👋
Hemen 15 gün ücretsiz deneyin

Hiçbir kurulum ve kredi kartı gerektirmeden kullanmaya başlayın.

ÜCRETSİZ DENEYİN
Hemen ücretsiz kullanmaya
başlayın, işinizi kolaylaştırın

Hiçbir kurulum ve kredi kartı gerektirmeden, personel yönetim yazılımını hemen 15 gün boyunca ücretsiz deneyin.

ÜCRETSİZ DENEYİN