October 19, 2020
İnsanların performans değerlendirme sürecini kabul etmelerini ve sürece olan olumlu tepkilerini nasıl artırabiliriz? Profesyonel hayatınızda çalışanların performans değerlendirmeleri ile ilgileniyorsanız, muhtemelen bu soru ile siz de karşı karşıya kalmışsınızdır. Performans Değerlendirme, çoğu şirkette İK sistemlerinin ayrılmaz bir parçasıdır. Performans değerlendirme; kariyer gelişimi, çalışanlar için eğitim planı oluşturma veya ücret artışlarıyla ilgili kararlar alma gibi idari amaçlar için önemli rol oynar. Öte yandan, insanlar sıklıkla performans değerlendirme sürecine karşı korku besliyor ve olumsuz tepki veriyorlar. Bazı durumlarda; değerlendirme, özellikle çalışanlar süreçte pasif bir rol oynadığında, yarardan daha fazla zarar verebiliyor.
Özet:
Aktif katılım, performans değerlendirmede verilen yanıtları iyileştirmede yardımcı olur mu?
Cawley, Keeping ve Levy (1998) bu soruyu cevaplayabilmek için kapsamlı bir meta-analiz yürüttüler. Araştırmada, 30.000’den fazla çalışanın performans değerlendirmede verdikleri yanıtlar yer aldı. Çalışmanın amacı, performans değerlendirmede farklı katılım türlerinin çalışanların değerlendirmede verdikleri yanıtlarla ne ölçüde ilişkili olduğunu kontrol etmek.
Hangi çalışanların yanıtları katılım yoluyla gelişebilir?
Cawley, Keeping ve Levy çalışmalarında, çalışanların katılım düzeyinin ve değerlendirmeye yönelik olumlu tepkilerinin güçlü bir şekilde ilişkili olduğunu doğruladı. Çalışmada gözlemlenen en güçlü ilişki, değerlendirme sürecine aktif katılım ile değerlendirme sürecinin kendisiyle ilgili ifade edilen memnuniyet arasında oldu. Ayrıca, değerlendirme sürecinde aktif rol oynama şansına sahip olan çalışanlar, değerlendirmeyi daha adil ve yararlı olarak algılama eğilimi gösterdiler. Aktif rol oynayan çalışanlar, performanslarını artırmak için daha fazla motive olduklarını ifade ettiler; ancak performans iyileştirmesi için sahip olunan motivasyon ve aktif katılım arasındaki ilişki geri kalan bulguların arasında daha zayıf oldu. Bu durum, çalışanların performanslarını iyileştirmek adına gösterdikleri motivasyonda başka faktörlerin daha önemli olduğunu gösterebilir (SMART hedeflerinin belirlenmesi, net geri bildirim alınması gibi).
Çalışanların performans değerlendirmede verdikleri yanıtları iyileştirmenin en iyi yolu nedir?
Cawley ve ekip arkadaşları, performans değerlendirme için en olumlu yanıt veren katılım türünün “değer ifade edici” (value expressive) olduğunu keşfetti. Bu katılım türünde, astlar, performans değerlendirme içerisinde duygu ve düşüncelerini paylaşabilme fırsatı bulabiliyorlar ve bu vesileyle kendilerini duyurabildiklerini ifade ediyorlar. Bu sonuç gösteriyor ki, astlarınıza değerlendirme sürecine ilişkin fikirlerini ifade etmelerine fırsat vermek bile kendi başına performans değerlendirmede verdikleri yanıtları daha olumlu bir noktaya taşıyabiliyor. “Değer ifade edici” katılım, çalışanların yalnızca genel olarak değerlendirmeye ilişkin yanıtlarını olumlu kılmakla kalmayıp, aynı zamanda değerlendirme sistemi ve oturumları ile ilgili memnuniyetleri ve sürecin kullanışlı ve adil olduğu algısı ile de yakından ilişkilidir.
Performans değerlendirmede olumlu yanıtlarla ilişkin bir diğer katılım türü ise “araçsal”’dır. (instrumental). “Araçsal” katılım türü, değerlendirmeye katılan çalışanların değerlendirme süreci üzerindeki etkileri ile ilgilidir. Katılımcıların yöneticileri ile birlikte hedef belirleme konusunda ne kadar rol oynadıkları, örnek gösterilebilir.
Aktif katılım, çalışanların performans değerlendirmede verdikleri yanıtları neden etkiliyor?
“Değer ifade edici” katılım türünde, çalışanların olumlu yanıt vermelerinin sebebi, fikirlerini ifade etme fırsatı tanındığı için kendilerini hem takımın hem de organizasyonun önemli bir parçası hissetmeleri olabilir.
“Araçsal” katılım türünde, çalışanların olumlu yanıt vermelerinin sebebi, değerlendirme süreci ve alınan kararlar üzerinde çalışana daha fazla kontrol verildiği için çalışanlarda değerlendirme sonucunu dolaylı olarak etkileyebildikleri algısı oluşturuyor.
Değerlendirme öncesi uygulanabilecek adımlar:
Performans değerlendirmenin sadece değerlendirme görüşmesinden ibaret olmadığını aklınızda bulundurun – yöneticilerinizi performansları hakkında astlarıyla periyodik toplantılar yapmaya, astlardan performanslarıyla ilgili geri bildirim toplamaya teşvik edin.
Şirketlerde çalışan performansıyla ilgili olarak ortaya çıkan bir kavram olan Pygmalion Etkisi'ni duymuş muydunuz? Okumak için hemen yazımızı ziyaret edin.
Kaynakça:
Hiçbir kurulum ve kredi kartı gerektirmeden kullanmaya başlayın.
ÜCRETSİZ DENEYİNHiçbir kurulum ve kredi kartı gerektirmeden, personel yönetim yazılımını hemen 15 gün boyunca ücretsiz deneyin.