Yazıyı beğendiniz mi?
Paylaşın!
İçindekiler

2022 performans yönetimi trendleri neler?

October 5, 2021

0 Dakika | Okuma süresi
2022 performans yönetimi trendleri

Çalışma şeklimiz değişiyor. Y kuşağı artık iş gücünün çoğunluğunu ele geçiriyor. Teknolojideki yenilikler iş yapma şeklimizi değiştirdi. Artık geleneksel performans yönetimi yaklaşımı yerini sürekli performans yönetimine bıraktı. Çünkü performans yönetimi hızla değişen bir alan ve son on yılda büyük bir değişime tanık olan insan kaynakları trendleri arasında ilk sıralarda.

Bu yazıyla, yöneticiler ve insan kaynakları departmanları en son performans yönetimi eğilimleri hakkında fikir sahibi olarak, mevcut zorluklara uyum sağlayabilir ve son trendlere ayak uydurabilir.

Nedir bu performans yönetimi dedikleri?

Performans yönetimi, bir şirketin stratejik hedefleri ile uyumlu bireysel hedefler ve ekip hedefleri belirleyerek, bu hedeflere ulaşmak için performansı planlayarak, ilerlemeyi gözden geçirip değerlendirerek ve çalışanların bilgi, beceri ve yeteneklerini geliştirerek performansı iyileştirme sürecidir. Buradaki kilit nokta performans yönetiminin yılda bir yapılan bir faaliyet değil sürekli bir süreç olmasıdır.

Performans yönetimi, bir şirket içerisindeki performans, ücretlendirme, terfiler, disiplin prosedürleri, işten çıkarmalar ve transferler ile ilgili kararları yönlendiren uygulamayı tanımlamak için kullanılan köklü, her şeyi kapsayan bir terimdir. Mevcut iş gücünüzden en iyi şekilde yararlanarak şirket içi yetenek geliştirmenin ve mobilite sağlamanın ayrılmaz bir parçasıdır.

Performans yönetimi, performans değerlendirme veya disiplin sürecinden çok daha geniş bir kavramdır. Organizasyonel, fonksiyonel, takım performanslarını ve bireysel performansları iyileştirmeyi amaçlar. Bütünsel olarak performans yönetimi, iş tasarımı, işe alım ve seçim, eğitim ve geliştirme, disiplin prosedürleri ve danışmanlığı, kariyer planlaması, ücret ve yan haklar ve performans değerlendirmelerini içerebilir.

Çalışanları geliştirmenin önemli bir bileşeni; düzenli bire bir toplantılar, performans değerlendirmeleri ve düşük performansı yönetme süreçleri gibi unsurları içeren kapsamlı ve iyi yürütülen bir performans yönetim sistemidir. Etkili performans yönetimi, organizasyonun iş hedeflerine ulaşmasına yönelik kaydedilen ilerlemeyi ölçer. Bunu organizasyonel, işlevsel, ekip performansını ve bireysel performansı planlayarak, oluşturarak, izleyerek, gözden geçirerek ve değerlendirerek yapar.

Başarılı bir performans yönetim sistemi çalışanları hedef belirleme sürecine dahil ederken, tüm hedeflerin şirketin genel hedefiyle uyumlu olmasını sağlar. Yöneticilerin sorunları hızlı bir şekilde tespit etmelerine ve çözmelerine olanak tanıyan ve aynı zamanda herkesin motive olmasını sağlayan düzenli geri bildirimlerden oluşur. Çalışan bağlılığını geliştirerek ve şirket verimliliğini artırarak herkesi mutlu ederken, şirketin kârlılığını artırmaya da yardımcı olur.

Performans yönetiminde son trendler

Sürekli performans değerlendirme daha fazla önem kazanıyor

Uzun yıllar birçok şirket çalışanlarını yılda bir veya iki kez değerlendiren geleneksel performans yönetimi yaklaşımını benimsemişti. Ancak yıllık performans incelemesi bir süredir insan kaynakları alanının dışına itiliyor. Performans yönetimi uygulamaları büyük bir değişimden geçiyor. Yıllık performans değerlendirme yerine; sürekli geri bildirim, koçluk ve 360 derece performans değerlendirme gibi bir süredir bahsedilen bazı performans yönetimi yöntemleri ana akım haline geldi.

Sürekli geri bildirim, yöneticilerin çalışanları düzenli olarak kontrol etmesini gerektirir. Hedefler ve mevcut projelerle ilerlemelerini kontrol edebilir ve onlara neyi iyi yaptıklarını ve sürekli geri bildirim ve performans değerlendirmeleri sağlamak için neye daha fazla dikkat edilmesi gerektiğini söyleyebilirler. 360 derece performans değerlendirme ise başka bir performans yönetimi stratejisidir. Yalnızca yöneticilerin çalışanlara geri bildirim vermesi yerine bütün çalışanların birbirine geri bildirimde bulunmasını gerektirir.

Daha yüksek düzeyde motivasyon ve zamanında doğru geri bildirim arasında açık bir pozitif korelasyon ile daha fazla yönetici etkili ve sürekli geri bildirim vermenin yollarını arayacaktır.

Uzaktan çalışma sırasında performans yönetimini daha sık duyacağız

Pandemi ile birlikte uzaktan çalışmada ciddi bir artış söz konusu ve bu sistem giderek yaygınlaşıyor. Artık neredeyse her şirkette uzaktan çalışanlar var ve birçok şirket için uzaktan çalışma kalıcı olacağı netleştiğinden bu zorluğun üstesinden gelmek çok önemli. Bu aynı zamanda şirketinizin dijital ayak izini genişletmesi ve yeni sosyal teknolojiyi kullanması gerektiği anlamına geliyor. Uzaktan çalışan ekiplerde teknoloji en iyi arkadaşınız olmalıdır. 

Uzak çalışmadaki yaygınlaşma performans yönetimi zihniyetinde temel bir değişiklik gerektiriyor. Uzaktan performans yönetimi, zaten karmaşık ve iyi yapılması zor olan tipik performans yönetiminin ötesine geçmektedir.

Uzaktan performans yönetimine geçişin çalışan iş akışını ve üretkenliği etkilememesi için insan kaynakları ekiplerinin yöneticilerle ortak bir görüş sağlaması gerekir.

Uzaktan performans yönetimi, çalışanlar yöneticilerinden farklı bir fiziksel konumda çalıştıkları için geleneksel performans yönetiminin önemli bir parçası olan yüz yüze gözlemleri ve toplantıları ortadan kaldırsa da uygulanabilecek bazı yöntemler var. Örneğin, uzaktan çalışmada düzenli kontrol ve şeffaflık çalışanların nasıl performans gösterdikleri konusunda döngüde kalmalarını sağlayacaktır.

Uzaktan çalışma düzeninde performansın düzenli olarak takdir edilmesi ve ödüllendirilmesi de gerekir. İnsan kaynakları ekipleri veya yöneticiler çalışanların uzaktan çalışırken farklı zorluklarla karşılaştığını anlamalıdır. Bu yüzden uzaktan çalışanların çalışma saatlerini ev hayatlarının gelgitlerine uyacak şekilde seçmelerine izin vererek, performans ve moral iyileşebilir.

Veriye dayalı performans yönetimini daha fazla benimseyeceğiz

Veriler genel olarak insan kaynakları alanına girse de özellikle performans yönetimi içinde bir değer kazanıyor. Çalışan deneyimini iyileştirmeye, üretkenliği ve bağlılığı artırmaya yönelik çabalar analitik verilerle desteklenebilir. Ücret değerlendirme yazılımı bunun iyi bir örneğidir. Bir algoritma, bir çalışanın o yıl şirkete getirdiği gelir gibi yalnızca çalışan verilerini dikkate alarak bir çalışanın zammı hakkında kararlar alabilir.

Bir algoritma cinsiyet, ırk, yaş veya veriyle ilgili olmayan hiçbir şeyi umursamaz.

Bu, veriye dayalı performans yönetiminin önyargıları nasıl önleyebileceğini gösteren başka bir örnek. Bu verilerden, örneğin hastalık ve devamsızlık verilerini bir çalışanın hedefleri ve temel performans göstergelerini (KPI'ler) yerine getirme yeteneğiyle ilişkilendirerek performans yönetimindeki kilit konular belirlenebilir ve ele alınabilir.

Arayı çok açmadan, sürekli geri bildirimler toplayacağız

Yukarıda artık geleneksel yıllık performans değerlendirmesinin yerini sürekli geri bildirimin aldığına değinmiştik. Artık sürekli ve aslında resmi olmayan performans değerlendirmeleri daha büyük bir katılım girişiminin parçası olarak daha popüler hale geliyor.

Daha sık aralıklarla performans değerlendirme yapmak şirketlere daha net bir yol haritası sunabilir.

Sürekli geri bildirim, çalışanlara gelecek kaygısı içinde olduğu bir zamanda takdir sağlamakla kalmaz, aynı zamanda çalışanların güncel ve geleceğe yönelik bilgilere de güvenmelerini sağlar. İnsan kaynakları yöneticilerinin zor kararlar aldığı ve yönetim ekiplerinin daha fazla üretkenlik arayışında olduğu bir zamanda, daha sık aralıklarla performans değerlendirme yapmak şirketlere daha net bir yol haritası sunabilir.

Çalışan mutluluğunu sağlamak her şeyden daha önemli

Çalışan mutluluğu ve ruh sağlığı, geçtiğimiz on yılda küresel olarak ön plana çıktı. Özellikle pandemi ekonomik belirsizliklerle birlikte çalışanların ruh sağlığı bozulmasında ve daha mutsuz olmalarında ciddi bir artış yaşanmasına yol açtı. Bu yüzden artık şirketler performans yönetimi uygulamalarına sağlık ve ruh sağlığı desteğini de dahil ediyor. Çünkü çalışanların mutluluğunu ve ruh sağlıklarını öncelemek, çalışan verimliliğinin optimum düzeyde korunmasına yardımcı olur.

Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, depresyon ve kaygı yılda 1 trilyon dolarlık üretkenlik kaybına yol açıyor.

Ayrıca pandemi ve uzaktan çalışmanın artışından önce olduğu gibi şirketlerin ücretsiz spor salonu üyelikleri, yoga dersleri ve personele taze meyve ve diğer sağlıklı beslenme seçenekleri sunma gibi programlar aracılığıyla çalışanların fiziksel ve zihinsel sağlıklarını korumalarına yardımcı olacak bir dizi seçenek sunması da çalışan mutluluğuna katkı sağlayabilir.

Performans değerlendirme yazılımını ücretsiz kullanmaya başlayın

Kolay İK ile en verimli ve en son trendler sayesinde şirketinizin performans yönetiminde maksimum başarıyı sağlayabilirsiniz. Performans değerlendirme yazılımı Kolay İK sayesinde tüm personel değerlendirme süreçlerinizi kolayca kurgulayabilir, anında çalışanlarınızın performans değerlendirme raporlarını çıkarabilir, 360 derece değerlendirme imkanı sayesinde çalışanlarınızla düzenli bir geribildirim ağı oluşturabilirsiniz. Şimdi Kolay İK’ı ücretsiz kullanmaya başlayın.

Kaynakça:

👋
Hemen 15 gün ücretsiz deneyin

Hiçbir kurulum ve kredi kartı gerektirmeden kullanmaya başlayın.

ÜCRETSİZ DENEYİN
Hemen ücretsiz kullanmaya
başlayın, işinizi kolaylaştırın

Hiçbir kurulum ve kredi kartı gerektirmeden, personel yönetim yazılımını hemen 15 gün boyunca ücretsiz deneyin.

ÜCRETSİZ DENEYİN