Yazıyı beğendiniz mi?
Paylaşın!
İçindekiler

Kurumsal öğrenmede İK’nın rolü

📖 0 Dakika | Okuma süresi

December 27, 2022

Öğrenmek ve gelişmek sadece bireysel bir ihtiyaç değil, kurumlara da aittir. Sürekli öğrenmek, anı yakalamaktır ve dinamiktir. Daha iyi bir yaşam kalitesi için kendini sürekli geliştiren insanları düşünün, bu durum kurumlar için neden geçerli olmasın? Başarılı kurumların gelişimi olan kurumsal öğrenme neyi iade eder? İK’cıların bu konuda rolü nedir? Gelin hep birlikte ipuçlarına bir göz atalım.

Kurumsal öğrenmede İK’nın rolü

Kurumsal öğrenme, uzun yıllardır literatürde olan ancak yeni uygulanmaya başlayan bir kavram olarak karşımıza çıkıyor. Peki kurumsal öğrenme nedir? Kurumsal öğrenme, bir kurumun yeni bilgilere keşfini, bunların performans ve verimliliğine kullanma yeteneğini ifade eder. Öğrenmek, uygulamak ve ölçümleyebilmek… Tüm bunları etkili bir organizasyon yeteneğiyle gerçekleştirebiliyor olmak; işte bir şirketin başarısının sırrı!

Kurumsal öğrenme performansı artırır

Teknoloji hızla gelişiyor, bildiklerimiz saatler içerisinde eskiyor. Rekabet üstünlüğünü yakalama çabaları, kurumların öğrenme stratejilerinden geçiyor. Bu noktada kurumsal öğrenme kültürünü benimseyen kurumların, kısa sürede potansiyel gücünü yakalaması kaçınılmaz oluyor. Çalışanlarınızı bilgiyle beslemek onların gelişimi için katkıda bulunmanın yanında mutlu olmalarına da olanak sağlıyor. Doğru eğitimlerle gerekli motivasyonu sağladığınızda da üretkenliğin beraberinde yüksek performans ortaya çıkıyor.

Birçok şirket ve işveren eğitimleri bir maliyet olarak görmekte ve gelişim için gerekli olan yatırım kısılması konusunda ısrarcı davranıyor. Oysaki öğrenmeyi, uzun vadede bir maliyet yükü olarak değerlendirmek pek doğru değil. Eğitim ölçülebilirdir ve her zaman olumlu geri dönüşleri vardır. Çalışan üretkenliği, mutluluğu, verimliliği ve kaliteli iş gücü… Bir şirketin hayatta kalması için daha ne gerekli olabilir ki?

Öğrenme olanağı sunan kurumlar bir çalışanın hayatına ilham verirler. Bu ilhamın yaratıcısı olan İK’cıların güçlü bir kurumsal öğrenme organizasyonu için yapması gerekenler ise şunlardır:

Öğrenen bir kurum kültürü oluşturun

Kurumsal öğrenme söz konusuysa ilk öncelik çalışanların ihtiyaçlarını ve kurumsal vizyonu doğru belirlemektir. Bu nedenle;

  • Kısa ve uzun vadeli performansını yükseltecek eğitim hedeflerini belirleyin.
  • Öğrenme olanakları yaratın ve etkin eğitim yöntemleriyle hedeflerinizi karşılaştırın.
  • Belirlediğiniz en iyi öğrenme yönteminden sonra katılım için onları motive edin.
  • Eğitimler sonunda her zaman ölçümleyebilir olun.

Teknolojiden yararlanın

En hızlı ve en etkili öğrenme için teknolojiden yararlanın. Özellikle çok kuşaklı çalışan profili olan bir şirketiniz varsa dijital platformlar sizler için büyük kolaylık sağlar. Şirket vizyonunuzla örtüşen öğrenme içeriklerinin teknolojiyle birleşmesiyle çalışanlar, bulundukları her konumdan bilgiye rahatlıkla ulaşabilecek. Artık iş dünyasının teknoloji aksiyonlarını ne kadar hızlı aldığını farkına varmalıyız.

Yöneticilerin %40’ı mobil öğrenmeye yatırım yaptıklarını bildirdi. - CLO Exchange tarafından Chief Learning Officers

Yöneticiler başka hangi teknolojilere yatırım yapıyor?

  • Mobil öğrenme – %40
  • AR / VR – %38
  • Video öğrenme – %33
  • Simülasyonlar – %33
  • Oyunlaştırma – %29
  • Mikro uyarlanabilir öğrenme – %29
  • e-Öğrenim – %29
  • Tasarım düşüncesi – %29

Öğrenirken çevik olun

Her şeyde olduğu gibi bilgi de sürekli değişiyor. İK’cıların en çok dikkat etmesi gereken bir detay, çevikliği oluşturmak. Çevik olmak, çeşitli eğitim modellerini mevcut öğrenme programlarına dahil etmek ve benimsemek anlamına gelir. İşgücünün ihtiyaçlarını karşılayacak tüm eğitim programlarını belirlemek, karar vermek, hızla uygulamak ve değerlendirmek gerekiyor.

İletişimi hep dinamik tutun

Bilgi, paylaştıkça güzeldir. Eğitimlerin sonunda aldığınız geri bildirimler kadar edindiğiniz tecrübeleri paylaşmak da son derece yararlı olacaktır. Koçluk ve mentorluk yapmak yukarıda bahsettiğimiz o ilhamı vermek için etkili olacaktır. Aynı zamanda öğrenmeye o kadar da hevesli olmayan çalışanlar için de harika bir motivasyon yaratabilirsiniz. Çalışanınızın gelişimi ve doğal olarak şirketinizin artan başarısı için gerekli tüm çabayı sizler kuracaksınız. Ödüllendirme ve takdir etme anlayışınızla da pekiştirince karşınızda sürdürülebilir bir kurumsal öğrenme kültürü oluşacaktır.

İK dünyası her geçen gün kendini yeniliyor, trendler hızla değişiyor. Bu değişime kolay entegre olmak için ise İK’cıların herkesten çok eğitime ihtiyacı doğuyor. Sizler için hazırladığımız ücretsiz ve çevrim içi eğitim programları yazımız için tıklayabilirsiniz.

Kolay İK ile çalışanlarınızın performansını kolayca yönetin

Yeni nesil personel yönetimi yazılımı olan Kolay İK ile aynı platform üzerinden tüm çalışanlarınızı online performans değerlendirme sürecine dahil edebilir, çalışanlarınız için eğitimler ve toplantılar düzenleyerek, performanslarına katkıda bulunabilirsiniz. Eğitimlerin detaylarını planlayabilir, çalışanlarınıza ve eğitimlere ait notlara her an erişebilirsiniz. Şimdi Kolay İK performans değerlendirme uygulamasını 15 gün boyunca ücretsiz deneyin.

Kaynakça:

👋
Hemen 15 gün ücretsiz deneyin

Hiçbir kurulum ve kredi kartı gerektirmeden kullanmaya başlayın.

ÜCRETSİZ DENEYİN
Hemen ücretsiz kullanmaya
başlayın, işinizi kolaylaştırın

Hiçbir kurulum ve kredi kartı gerektirmeden, personel yönetim yazılımını hemen 15 gün boyunca ücretsiz deneyin.

ÜCRETSİZ DENEYİN