February 1, 2023
LinkedIn tarafından yapılan bir ankete göre, yöneticilerin %94'ü beceri geliştirmenin işlerinin başarısı için kritik öneme sahip olduğuna inanıyor. - LinkedIn
Günümüzün tempolu iş dünyasında, en yeni becerilere ve teknolojilere ayak uydurmak, hem kişisel hem de profesyonel gelişim için artık bir seçenek değil gereklilik. Şirketler piyasada rekabetçi kalmak ve doğru bir şekilde büyümek için çalışanlarının yeteneklerini, gelişmek istedikleri alanları, güçlü ve zayıf yönlerini bilmek zorunda. Çünkü çalışanların beceri kazanması ve edinmesi artık sadece bir eğitim planlaması değil aynı zamanda iş gücünün yeteneklerini ve iş kalitesini artırma süreci.
Dünya Ekonomik Forumu'na göre, 2025 yılına kadar tüm çalışanların yarısından fazlasının teknolojik gelişmeler nedeniyle yeniden beceri kazanması gerekecek. Kısa bir özetle;
Çevrim içi kurslar ve sertifikalar: En popüler ve erişilebilir beceri geliştirme seçeneklerinden biri çevrim içi öğrenimdir. Udemy ve LinkedIn Learning gibi platformlar, teknolojiden, liderliğe, ekip çalışmasından, iletişime kadar çeşitli alanlarda birçok kurs ve sertifika ile stratejinizin ilk etabı olabilirler. Böylece İK, eğitim stratejilerini geliştirmeye başlamadan önce çalışan katılımı, eğitimlere olan ilgi vb. konuları takip ederek gelecek yol haritasını daha doğru kurgulayabilir.
İş başında eğitim: İş başında eğitim, çalışanların pratik, uygulamalı bir ortamda yeni beceriler ve teknikler öğrenmelerini sağlar. Bu, bir iş arkadaşını takip etmeyi, özel projeler üzerinde çalışmayı, atölye çalışmalarına veya seminerlere katılmak olarak çeşitlendirilebilir. İK, çalışanların iş başında eğitimden yararlanabilecekleri alanları belirleyerek büyüme ve gelişme fırsatları yaratmak için yöneticilerle birlikte çalışabilir.
Çapraz eğitim: Çapraz eğitim, çalışanlara birincil iş sorumluluklarının dışında yeni beceriler öğretmeyi hedefler. İK, çalışanları uzmanlıklarını başkalarıyla paylaşmaya teşvik ederek çapraz eğitimi kolaylaştırabilir.
Mentorluk programları: Bir mentorluk programı, deneyimli çalışanları yeni başlayan veya yeni beceriler geliştirmek isteyenlerle eşleştirmektir. Mentorlar, danışanların kariyerlerinde ilerlemelerine yardımcı olmak için rehberlik, destek ve geri bildirim sağlar.
Konferanslar ve çalıştaylar: Konferanslara ve çalıştaylara katılmak, çalışanlara yeni trendler ve teknolojiler hakkında bilgi edinme, endüstri uzmanlarıyla ağ kurma ve yeni bakış açıları kazanmalarına fırsat sağlar.
Beceri değerlendirmesi yapın: İlk olarak çalışanların mevcut becerilerini kontrol edin. Ardından mevcut rolleri ve şirketin gelecekteki hedefleri için hangi becerilerin gerekli ve eksik olduğunu belirleyin.
Bir öğrenme ve gelişim planı geliştirin: Çalışanlara beceri kazandırmak için hem kısa vadeli hem de uzun vadeli hedefleri içeren bir plan oluşturun. Bu plan yukarıda saydığım çevrim içi eğitimler, konferanslar vb. methodları içerebilir.
Finansal destek sağlayın: Kendi alanlarında veya başka bir alanda kendini geliştirmek isteyen çalışanlara ilgili kurslarda finansal destek sağlayın.
Mentorlukları teşvik edin: Alanında veya farklı bir alanda kendini geliştirmek isteyen çalışanlar için mentorlar belirleyin. Çalışanlar üstlerine veya ilgili departmandaki seçili kişiye dilediği zaman rehberlik için ulaşabileceğini bilsin.
Teknolojiden yararlanın: Çalışanlara erişilebilir ve esnek öğrenme fırsatları sağlamak için e-öğrenme platformları ve sanal gerçeklik gibi teknolojilerden yararlanın.
Eğitimi performans değerlendirmelerinin bir parçası haline getirin: Çalışanların kendi mesleki gelişimlerinden sorumlu tutulmalarını sağlamak için eğitim ve beceri geliştirmeyi performans değerlendirmelerine dahil edin.
Sürekli öğrenme kültürü yaratın: Çalışanları kendi mesleki gelişimlerini sahiplenmeye teşvik edin ve sürekli öğrenmeye ve beceri gelişimine değer veren bir kültür yaratın.
Çalışanları beceri gelişimi için ödüllendirin ve takdir edin: Devam eden bağlılığı teşvik etmek için çalışanları beceri geliştirme konusundaki çabaları ve başarıları için ödüllendirin ve diğerlerine de örnek olması adına tüm ekibin görebileceği bir ortamdan takdir edin.
Bir kariyer geliştirme planı oluşturun: Çalışanların şirket içindeki kariyer yollarını görselleştirmelerine yardımcı olacak bir kariyer geliştirme planı oluşturun.
İş yerinde sürekli öğrenme ve gelişme, şirketlerin büyümesi ve başarılı olması için her zamankinden daha önemli bir adım. Zamana ayak uyduramayan, teknolojik ilerlemelere adapte olamayan ve çalışan beklentilerine yetişemeyen bir şirket kaçınılmaz olarak pazardaki rekabete ayak uyduramayacaktır.
Hiçbir kurulum ve kredi kartı gerektirmeden kullanmaya başlayın.
ÜCRETSİZ DENEYİNHiçbir kurulum ve kredi kartı gerektirmeden, personel yönetim yazılımını hemen 15 gün boyunca ücretsiz deneyin.