Yazıyı beğendiniz mi?
Paylaşın!
İçindekiler

Performans değerlendirme ne değildir?

📖 0 Dakika | Okuma süresi

October 13, 2023

performans değerlendirme nedir

Performans değerlendirme, bireylerin ve organizasyonların performansını ölçmek, doğabilecek problemleri önlemek, şirket performansını artırmak, çalışanların sistem üzerindeki kontrolünü sağlamak ve iş memnuniyetini ön planda tutmak için yapılıyor. Artık herkes performans değerlendirmenin ne olduğunu çok iyi biliyor. Peki ya performans değerlendirmenin ne olmadığına değinelim ister misiniz?

Performans değerlendirme nedir?

Performans değerlendirme, bir çalışanın potansiyelinin, yeteneklerinin, işteki davranışlarının ve işle ilgili tüm niteliklerinin ölçümlenmesidir. Performans değerlendirmesi, sistematik, adil ve düzenli yapılması gereken bir süreçtir. 

Performans değerlendirme neden önemlidir?

Çalışma hayatındaki değişiklikler, çalışma koşullarının zorlaşması, beyaz yakalı çalışanlar arasındaki rekabetin artması, nitelikli çalışan sayısının sürekli yükselmesi gibi nedenlerden dolayı çalışanların performansının gözlemlenmesi ve ölçülmesi hem şirketler hem de çalışanların kariyer gelişimi için büyük önem taşır.

Performans değerlendirme neden yapılır?

Performans yönetiminin amacı belirlendikten sonra, kurum için hangi yöntemin daha doğru olacağına karar verilmesi gerekir. Ondan önce neden performans değerlendirme yapacağımızı hedeflerimize göre netleştirmek çok önemli.

  • Yönetsel: Ücretlendirme, yükselme, rotasyon, işten çıkarma gibi yönetim karar süreçlerine destek olmak amacıyla
  • Gelişim: Kariyer planlaması, eğitim programları, danışmanlık, rehberlik gibi çalışanların gelişimine yönelik çalışmaları belirlemek amacıyla
  • Araştırma: İş tatmini ve motivasyon düzeyinin belirlenmesi, hedeflerin oluşturulması, performansı etkileyen unsurların ortaya çıkarılması amacıyla 

şirketlerde sistematik olarak performans değerlendirme  yapılır.

Performans değerlendirme ne değildir?

Performans değerlendirme, bir disiplin aracı, çalışanın kişiliğine yapılan saldırı ya da yargı aracı, ücret pazarlığı veya çalışandan saklanan bir döküman değildir. Performans değerlendirme, sadece prosedür olarak bir çalışanın değerlendirilmesi anlamına gelmez. Aksine tüm bu süreç çalışanın verimliliğine ve performansına katkıda bulunmak içindir.

Öte yandan performans değerlendirme çalışanların işlerine son vermek için bir bahane de değildir. Dikkatli yapılmayan bir performans değerlendirmesi sonucunda işten çıkarılan bir personel ile uyuşmazlık yaşandığında, işveren hukuki olarak haksız duruma düşebilir.

Performans değerlendirme, çalışanların işlerini nasıl daha iyi yapabileceklerini öğrenmeleri için bir fırsat olmalıdır. Ancak bu, kişisel eleştiri veya aşağılama için bir fırsat değildir. Değerlendirme, olumlu ve yapıcı geribildirim içermelidir. İdeal olarak, çalışanlar da kendi performanslarını değerlendirmeli ve görüşlerini paylaşmalıdır. İki yönlü bir iletişim süreci olmalıdır.

Performans değerlendirme sürecinde dikkat edilmesi gerekenler 

  • Performans değerlendirmesi çalışan ile iletişimi olan bir yönetici tarafından gerçekleştirilmelidir.
  • Performans değerlendirme süreci çalışanların üzerinde kendilerini sorgulanıyormuş gibi bir intiba yaratmamalıdır.
  • Değerlendirme süreci çalışan ile yaşanan kişisel problemlere değil, çalışanın eksik yönlerini geliştirmeye odaklanmalıdır.
  • Gerekli geri bildirim çalışanı azarlamadan sakin bir şekilde verilmelidir.
  • Performans değerlendirme, somut verilere dayanmalı ve objektif olmalıdır. Çalışanların iş performansını belirlemek için öznel ve rastgele ölçütler kullanılmamalıdır. 
  • Performans değerlendirme, yıl boyunca sürekli olarak izlenmelidir. Sadece yıllık bir olay olarak ele alınmamalıdır. Düzenli geri bildirim ve gelişim planlaması gerektirir.

Çalışanlara söylemek istediğiniz şey, onların başarılarına odaklanmanız ve gelişimleri için destek olmanız gerektiğidir. Olumlu ve yapıcı geribildirim sunarak, çalışanların motivasyonunu artırabilir ve iş performanslarını iyileştirmelerine yardımcı olabilirsiniz. Ayrıca, işbirliği ve iletişimi teşvik ederek, her iki tarafın da katkıda bulunduğu bir değerlendirme süreci oluşturmalısınız.

👋
Hemen 15 gün ücretsiz deneyin

Hiçbir kurulum ve kredi kartı gerektirmeden kullanmaya başlayın.

ÜCRETSİZ DENEYİN
Hemen ücretsiz kullanmaya
başlayın, işinizi kolaylaştırın

Hiçbir kurulum ve kredi kartı gerektirmeden, personel yönetim yazılımını hemen 15 gün boyunca ücretsiz deneyin.

ÜCRETSİZ DENEYİN