Yazıyı beğendiniz mi?
Paylaşın!
İçindekiler

Performans değerlendirme hakkında 15 soru 15 cevap

📖 0 Dakika | Okuma süresi

April 18, 2023

performans değerlendirme hakkında en çok sorulan sorular

Günümüzde performans yönetimi, bireylerin ve organizasyonların performansını ölçmek, olası sorunları önlemek, çalışanların organizasyona olan etkisini artırmak ve iş memnuniyetini sağlamak amacıyla giderek daha önemli hale gelmiştir. Bazı şirketler için kaçınılmaz bir süreç olsa da performans değerlendirme hakkında birçok soru işareti bulunuyor. Biz de bu bağlamda performans değerlendirme hakkında en çok merak edilenleri ve temel bilgileri bu yazı altında topladık. 

Performans değerlendirmesi ne-değil-dir?

1. Performans değerlendirme nedir?

Bir çalışanın potansiyelinin, yeteneklerinin, işteki davranışlarının ve işle ilgili tüm niteliklerinin diğer çalışanlarla karşılaştırılarak ölçümlenmesidir. Performans değerlendirmesi sistematik, adil ve düzenli yapılması gereken bir işlemdir. Daha detaylı bilgi isterseniz "Performans değerlendirme nedir?" yazımıza göz atabilirsiniz.

2. Ne değildir?

Performans değerlendirmesi; bir disiplin aracı, çalışanın kişiliğine yapılan saldırı ya da yargı aracı, ücret pazarlığı veya çalışandan saklanan bir doküman değildir. 

3. Performans değerlendirme neden önemlidir?

Çalışma hayatındaki değişiklikler, çalışma koşullarının zorlaşması, beyaz yakalı çalışanlar arasındaki rekabetin artması, nitelikli çalışan sayısının sürekli yükselmesi gibi nedenlerden dolayı çalışanların performansının gözlemlenmesi ve ölçülmesi, hem şirketler hem de çalışanların kariyeri için büyük önem taşıyor.

4.Performans değerlendirme neden yapılır?

Performans değerlendirme ile çalışanların görev ve sorumluluklarını benimsemesi, performanslarının ölçülmesi, maaş ayarlamalarının yapılması, terfilerin belirlenmesine yardımcı olunması ile eğitim ihtiyaçlarının kararlaştırılması sağlanır. Ayrıca yöneticilere geri bildirimde bulunulması, çalışanlar arası iletişimin iyileştirilmesi, yönetimin geliştirilmesi ve öngörülemeyen dış faktörlere karşı hazırlıklı olunması hedeflenir.

5. Performans değerlendirme yöntemleri nelerdir?

Performansın doğru değerlendirilmesi, şirketler açısından kritik bir öneme sahip. Bu sebeple, doğru performans değerlendirme yönteminin seçilmesi de büyük önem taşır. Çalışanların performansını değerlendirmek için uygulanan yöntemlerden bazılarını ele almak gerekirse, kullanılan temel yöntemleri 3 ana başlık altında toplayabiliriz:

  • Kişiler arası karşılaştırmalara dayalı yöntem: Yöneticiler, çalışanın performansını bir ya da daha fazla çalışanın performansıyla karşılaştırır.
  • Ortak performans standart ve kriterlerine dayalı yöntem: Her çalışanın kendi performansı, bir diğer çalışandan bağımsız, kendi öz nitelikleri ve iş tanımı kapsamında değerlendirilir.
  • Bireysel performans standartlarına dayalı yöntem: Kişiler gerçekleştirdikleri hedeflere, yarattıkları sonuç ve çıktılara göre oluşturulan bireysel standartlara göre değerlendirilir.

6. Performans değerlendirme araçları nelerdir?

Bir performans değerlendirmenin en iyi sonucu verebilmesi için, doğru yöntemin seçilmesi oldukça önemlidir. Bunun yanında performans değerlendirmesi hangi araçlarla, hangi mecralarda yapılabilir ya da yapılmalıdır sorusu da performans değerlendirme sürecinin en iyi sonucu vermesi için cevaplanması gereken sorulardan biri.

Günümüzde performans değerlendirmesi uygulamaları, çoğu zaman çalışma hayatının birçok alanında olduğu gibi, personel yönetim süreçlerinde de sıkça kullandığımız yazılımlar ile dijital platformlarda yapılır. Bunun yanında hala klasik, eski yöntemlerin kullanıldığını da söylemek yanlış olmaz. En çok tercih edilen performans değerlendirme araçları ise:

  • Klasik araçlar: Kağıt-kalem
  • Yarı teknolojik çözümler: E-posta, dosya paylaşım alanları, dijital dosyalar
  • Çağa uygun teknolojik çözümler: Performans değerlendirme yazılımları

7. Performans değerlendirme nasıl yapılır?

Performans değerlendirmesini nasıl yapacağınızı belirlemek için, öncelikle ne amaçla yapacağınıza karar vermeniz gerekir. Bu anlamda performans yönetimin amacını üç başlıkta inceleyebiliriz.

  • Yönetsel: Performans değerlendirmesinin ücretlendirme, yükselme, transfer, işten çıkarma gibi yönetim karar süreçlerine destek olmak amacıyla yapılması
  • Gelişim: Performans değerlendirmesinin kariyer planlaması, eğitim programları, danışmanlık, rehberlik gibi çalışanların gelişimine yönelik çalışmaları belirlemeye destek olmak amacıyla yapılması
  • Araştırma: Performans değerlendirmesinin iş tatmini ve motivasyon düzeyinin belirlenmesi, hedeflerin oluşturulması, performansı etkileyen unsurların ortaya çıkarılması ve iyileştirilmesi amacıyla yapılması


Amacınızı belirledikten sonra, ona uygun yöntemi bulmalısınız.

Performans değerlendirme hakkında daha fazla bilgiye mi ihtiyacınız var? 

İnsan kaynakları eğitim platformu olan Kolay Akademi’ye ücretsiz kayıt olun ve A’dan Z’ye performans değerlendirme eğitimine hemen başlayın. 

Farklı seviyelerde eğitimler, podcast, blog ve e-kitap gibi destekleyici kaynaklar, öğrendiklerinizi pekiştirmeniz için deneme testleri ve bitirme sertifikaları Kolay Akademi’de sizleri bekliyor. 

8. Performans yönetimi ile performans değerlendirme arasındaki fark nedir?

Performans yönetimi, şirket varlığını sürdürdüğü sürece var olacak olan bir süreçken, performans değerlendirmesi bu sürecin içerisindeki belli periyotları ve çalışmaları kapsar. Tekrar belirtmek gerekirse performans yönetimi, performans değerlendirmesini de kapsayan geniş bir yönetim sürecidir.

Performans yönetimi, çalışanları bireysel değil, bir ekip olarak ele alır. Birey performansının yanında tüm ekibin performansını da ele alan devamlı bir süreçtir. Yıl içerisinde bir ya da birkaç kez yapılan, sınırlı bir incelemeye dayandırılmaz. Belli hedef ve amaçların gerçekleştirilmesiyle sonuçlanmaz. Süreklidir ve performansın hep daha iyiye taşınmasına odaklanır.

9. Performans değerlendirme yapmak zorunlu mu?

Performans değerlendirmesi, ülkemizdeki çalışma ilişkilerini düzenleyen 4857 sayılı İş Kanunu’nda kendine henüz yer bulamamıştır. Dahası, hukuki dayanağı, yapılması ya da yapılmaması durumunda karşılaşılabilecek sonuçlar ya da uygulanacak yasal süreçler hakkında da net bir bilgi bulunmuyor. Bununla birlikte İş Kanunu, çalışanın işine son verilmesi noktasında dolaylı ifadelerle de olsa performans değerlendirmesinden bahseder. 24. ve 25. maddelerinde belirtilen haklı fesih sebepleri dışında, işçinin işine son verilmesinin geçerli bir sebebe dayandırılması gerektiğini söyler.

Kısaca kanun, çalışanın performansının özellikle işten çıkarılması söz konusu olacaksa adil ve tarafsız bir şekilde ölçülmesi, performansıyla ilgili çalışana geri bildirimde bulunulması, savunma hakkının çalışana teslim edilmesi gerektiğini açıkça ifade eder.

Kanuni bir zorunluluğu bulunmayan performans değerlendirmesi, hukukun belli vakalarda aradığı bir uygulamadır. Yalnızca işten çıkarmalarda değil, terfi, maaş zammı ve pozisyon değişikliği gibi durumlarda ortaya çıkan işçi-işveren uyuşmazlıklarında - dil, din, cinsiyet, etnik köken gibi unsurlar söz konusu değilse - kanun mutlaka çalışanın performansı ve performansının değerlendirilmesiyle ilgili bilgiye ihtiyaç duyar.

10. Performans değerlendirme sıklığı nasıl olmalı?

Değerlendirme süreçlerinin sıklığı, çalışan performansını etkin ve verimli bir şekilde yönetmek isteyen şirketlerin en çok merak ettiği konular arasında yer alır. Geleneksel olarak, birçok şirkette yıllık performans değerlendirmeler yaygın olarak tercih edilirken, günümüzde bu tek başına yeterli değil. Son dönemlerde ise dönemsel ve daha sık olarak yapılan performans değerlendirmelerin hem şirket başarısı hem de çalışan gelişimine doğrudan katkı sağladığı görülmüştür. 

11. Performans değerlendirme kriterleri nasıl belirlenmeli?

İK uzmanları, performans değerlendirmesinde kullanılacak kriterlerin seçimi konusunda sıklıkla titiz bir yaklaşım benimser. Kriterlerin objektif, ölçülebilir ve iş hedefleriyle uyumlu olması gerektiği üzerinde durulurken, bu kriterlerin çalışanların farklı rollerine ve sorumluluklarına göre nasıl özelleştirileceği de önemli bir konu olarak öne çıkar. 

Her bir pozisyon için adil ve anlamlı bir değerlendirme yapabilmek adına kriterlerin, iş tanımları ve pozisyonun gerektirdiği becerilerle uyumlu hale getirilmesi, performans değerlendirme süreçlerinin etkinliğini artırır. Böylece, kriterlerin belirlenmesinde iş hedeflerine katkı sağlayan yetkinlikler ve performans göstergelerinin dikkate alınması, hem bireysel hem de organizasyonel başarının değerlendirilmesine katkı sağlar.

12.Performans değerlendirme sonuçları nasıl kullanılmalı?

Performans değerlendirmenin amaçları, hedefleri, hangi aralıklarla ve nasıl ölçüleceğinin yanı sıra elde edilen sonuçlarında kullanım alanları ve bu alanlarda oluşturulacak stratejiler de oldukça önemli. Şirketler ve verimlilikleri için kritik bir öneme sahip olan performans değerlendirme sürecinin bu noktada adil şartlar altında, çalışan odaklı olarak gerçekleşmesi için tüm aşamaların hassasiyetle yürütülmesi gerekir. 

Performans değerlendirme çıktıları, stratejik planlama, işten çıkarma ve terfiler, rotasyon, iş becerilerinin geliştirilmesi, kariyer, ücret yönetimi, motivasyon, çalışan bağlılığı ve eğitimleri gibi uygulamalarda veri olarak kullanılır. 

13. Hangi metrikler veya araçlar daha objektif bir değerlendirme sağlar?

Çalışan değerlendirme süreçlerini daha objektif ve veriye dayalı hale getirmek, adil ve etkili bir performans yönetimi için kritik öneme sahiptir. Bu amaçla kullanılan çeşitli metrikler ve araçlar, süreçleri daha sistematik hale getirir ve yöneticilere sağlıklı veriler sunar. Performans yönetim yazılımları, çalışan performansının düzenli ve sistematik olarak izlenmesini sağlarken, yöneticilerin kararlarında güçlü bir veri temeli oluşturarak sürecin güvenilirliğini artırır.

360 derece performans yöntemleri ise, çalışanların performansını yalnızca yöneticilerinin bakış açısına değil, aynı zamanda iş arkadaşları, astlar ve üstlerden gelen değerlendirmelerle çok yönlü bir perspektife taşır. Bu yöntem, performansı daha kapsamlı bir şekilde ele alarak çalışan hakkında daha dengeli bir görüş oluşturulmasına katkıda bulunur.

Yetkinlik bazlı değerlendirme de son yıllarda önem kazanan modern yöntemlerden biridir. Bu sistem, çalışanların sahip olduğu becerileri pozisyonun gerektirdiği yetkinliklerle karşılaştırarak performansı değerlendirir, böylece her çalışanın güçlü ve gelişime açık yönleri daha net bir şekilde ortaya konur.

14. Uzaktan çalışma koşullarında performans değerlendirmesi nasıl yapılmalı?

COVID-19 süreci birçok değişimi beraberinde getirdi. Bu sırada uzaktan çalışma, çevrim içi toplantılar vb. kısmen bildiğimiz yenilikler yaşamımızın merkezine yerleşirken açık iletişimin önemi de tekrar anlaşıldı. Peki uzaktan çalışma koşullarında performans değerlendirmeye ne oldu? Tabii ki o da değişti! Uzun zamandır gerçekleştirdiğimiz performans yönetimi tecrübemize dayanarak uzaktan çalışma koşullarında performans değerlendirmenin ne olması gerektiğine dair bir yazı hazırladık, incelemek için hemen bu linke tıklayın. 

15. Kolay İK’da performans değerlendirme nasıl yapılır?

Kolay İK olarak kullanıcılarımızın ihtiyaçlarına göre özelleştirebilecekleri bir performans değerlendirme modülü geliştirdik. Bu modülde çalışanlara sormak istediğiniz soruları farklı yetkinlikler altında gruplayarak hazırlayabilirsiniz. Çalışanlar kendi hesaplarından kullanıcı adı ve şifreleri ile giriş yaparak performans değerlendirmesine katılabilir.

Performans değerlendirmesinin dayanağı olan anketleri hazırlarken, anketin hangi çalışanlara uygulanacağı ve bu çalışanların astı, üstü, dengi veya kendi hiyerarşisinin dışındaki kişilerden hangilerini değerlendireceğini de kolayca atayabilirsiniz.

Sıkıntılı ve uzun bir süreç olan performans değerlendirmesini, Kolay İK'nın sunduğu özel alanları kullanarak özelleştirebilir, tüm çalışanların online olarak gerçekleştirebilecekleri değerlendirme sayesinde hem vakitten, hem kağıt israfından, hem de bitmek bilmeyen değerlendirme sürelerinden kurtulabilirsiniz. Aynı zamanda performans değerlendirme raporlarına da tek tıkla ulaşabilirsiniz. 

Kolay İK’nın performans değerlendirme uygulaması hakkında detaylı bilgi almak ve ücretsiz demo talep etmek için bu linke tıklayabilirsiniz. 

👋
Hemen 15 gün ücretsiz deneyin

Hiçbir kurulum ve kredi kartı gerektirmeden kullanmaya başlayın.

ÜCRETSİZ DENEYİN
Hemen ücretsiz kullanmaya
başlayın, işinizi kolaylaştırın

Hiçbir kurulum ve kredi kartı gerektirmeden, personel yönetim yazılımını hemen 15 gün boyunca ücretsiz deneyin.

ÜCRETSİZ DENEYİN