Yazıyı beğendiniz mi?
Paylaşın!
İçindekiler

Performans değerlendirme checklist

📖 0 Dakika | Okuma süresi

November 19, 2021

Bir yılın daha sonuna geldik, şirketlerde performans değerlendirmenin tam da zamanıyken insan kaynakları profesyonelleri için yol gösterici bir kontrol listesi hazırladık: Performans değerlendirme checklist!

Performans değerlendirme, İK’cılar ve yöneticiler için en katma değerli işlerden biri. Geçmiş performansı ölçümlemek, geleceğe dair belirlenen hedeflerin uygulanmasında potansiyeli keşfetmek ve tabii ki şirket başarını yükseltmek… Tüm bunların akabinin de performansı değerlendirmenin en kıymetli detaylarından biri de kültürü hissetmek, hissettirmek. Çalışanın şirketin kültürünü benimsemesi için performans değerlendirme, hedefe atılan bir ok adeta.

Çalışanın performansını değerlendiren bir şirket, çalışanından ne beklediğini iyi bilir ve onlara kendilerini ifade etmeleri için harika bir fırsat sunar. Çünkü etkin bir performans değerlendirme yönetimi yapan şirketler, çalışanlarını yakından tanır ve onların potansiyelinin keşfi için kapıyı aralar.

Hem şirketler hem de bizler için performans değerlendirme, son derece hassas yönetilmesi gereken önemli bir süreç. Bu yazımızda performans değerlendirme nedir sorusunu yanıtlamaktan ziyade, bu dönemde yapılacak adımların kontrolü için yol gösterici beş adımdan bahsedeceğiz. Aklınızda performans değerlendirme ile alakalı en ufak bir soru kalmaması için de sizler için harika kaynaklarımız var. Performans değerlendirmenin A’dan Z’ye ele alındığı tüm makale ve webinarları bulabileceğiniz İKütüphanemize de uğramadan geçmeyin.

Hem çalışanın hem de işverenin, iş gücüne katkısını adil şartlar altında değerlendirmek ve şirketin başarısına katkısını sağlamak şirketlerde yüksek nicelik ve nitelik sağlayacaktır. Çalışanın işe alımından ayrılana kadar geçen süreçte, değerlendirmeler ve geri bildirimlerle beslenip, gelecek hedeflere doğru alınan hızlı aksiyonlara şahit olmak kaçınılmaz! Performansın etkin değerlendirmesinde de atılması gereken adımların netliği çok kıymetli. Tabii ki performans değerlendirme aşamaları, şirketlerin kendi politikalarına, hedeflerine, amaçlarına ve dinamiklerine göre farklılık gösterebilir. 90, 180 ve 360 derece değerlendirmelerin içeriğinin farklılığı dikkate alındığında detaylı bir kontrol listesi çıkartmak en doğrusu olabilir. Ancak genel hatlarıyla, atlamadan geçmeyeceğiniz performans değerlendirme aşamalarını birlikte tikleyelim! ✅

Amaçlarınızı netleştirin 

İlk adımınız, planlama doğrultusunda neden performans değerlendirmesi yapacağınızın cevabını verebilmektir. Neyi, neden ve nasıl ölçümleyeceğinizi daha iyi anlamak için değerlendirmenizin keskin sınırlar dahilinde amacınızı netleştirmelisiniz. Amacınızı belirlediğiniz andan itibaren ise değerlendirme süreci, hem çalışanlarınız hem de sizler için daha anlaşılır bir şekilde ilerleyecektir.

Standartları ve yetkinlikleri belirleyin

Belirlenen amaçların ulaşılması için performans standartlarının belirlenmesi gerekir. Hedefleri, yetkinlikleri, performans ölçütleri, başarı kriterleri ve zaman çizelgesini değerlendirme aşamasına geçmeden önce belirleyin. Değerlendirmeye tabi tutacağınız tüm yetkinlikleri ünvan ve departman bazında detaylı olarak listeleyin. 

Değerlendirmeyi titizlikle tasarlayın

Bu aşamada hangi çalışanların kimler tarafından değerlendirileceği, hangi veri toplama araçlarının kullanılacağı dikkatle belirlenmelidir. Yönteme karar verildikten sonra değerlendirmenin başlamasıyla dikkat çekici bazı detaylar var; değerlendirme raporlarının nicel verilere dayandırılması ve değerlendirmecinin gerekli eğitimi almış olması. Yeterli donanıma sahip değerlendirmeci, performans değerlendirme sürecinin adil ilerlemesini sağlayacaktır. 

Covid-19 döneminde uzaktan çalışmaya geçen şirketler için performans değerlendirme sorularına ulaşmak için tıklayın.

Değerlendirmeye başlayın

Bu adım, artık aksiyonun alınıp değerlendirmenin başlamasını ifade eder. İnsan kaynakları departmanı ve değerlendirme uzmanları tarafından performansın değerlendirildiği zaman dilimidir. Değerlendirmeye alınan çalışanların, belirlenen zaman içerisinde karar verilen yöntemlerle, performansı ve iş hayatındaki davranışları değerlendirilir. Değerlendirme sonrasında ise toplanan veriler puanlanır ve sonuçlar insan kaynakları uzmanları tarafından incelenir.

Geri bildirimlerde bulunun

Belirlenen performans kriterleri ve amaçları doğrultusunda ortaya çıkan sonuçların çalışanlara geri bildirimi mutlaka yapılmalıdır. Bu aşamada ücretlendirme, eğitim, terfi gibi konularda performansın iyileştirilmesine dair adımlar atılması beklenir. Geri bildirim, performans değerlendirme sürecinin ciddiyetle yapılması gereken aşamalarından biridir. Geri bildirim, performansı değerlendirilen çalışanın güçlü yönlerini tespit etmek, ihtiyaç duyulan noktalarda gelişimi için eğitimler vermek ve verimliliğini arttırmaya yönelik hedefler belirlemek için yararlar sağlar. 

Webinar alarmı ⏰

Performans değerlendirmeyi yaptınız, peki ya sonrası? Performans değerlendirme sonuçlarının nasıl değerlendirilebileceğini konuştuğumuz webinarımızı izleyin.

Kaynakça:

https://acikerisim.sakarya.edu.tr/bitstream/handle/20.500.12619/92840/T03592.pdf?sequence=1&isAllowed=y

https://toptalent.co/performans-degerlendirme-sureci-nedir-asamalari-nelerdir

https://www.aafp.org/fpm/2003/0300/p43.html

👋
Hemen 15 gün ücretsiz deneyin

Hiçbir kurulum ve kredi kartı gerektirmeden kullanmaya başlayın.

ÜCRETSİZ DENEYİN
Hemen ücretsiz kullanmaya
başlayın, işinizi kolaylaştırın

Hiçbir kurulum ve kredi kartı gerektirmeden, personel yönetim yazılımını hemen 15 gün boyunca ücretsiz deneyin.

ÜCRETSİZ DENEYİN