Paylaşın!
İçindekiler 📝

Performans değerlendirme araçları: Klasik mi, dijital mi?

November 26, 2021

0 Dakika
performans değerlendirme araçları nedir?

Performans Değerlendirme süreçleri şirket hedeflerinize ulaşmanız için oldukça kritiktir. Özünde performans değerlendirme, bir çalışanın potansiyelinin, yeteneklerinin, işteki davranışlarının ve işle ilgili tüm niteliklerinin diğer çalışanlarla karşılaştırılarak ölçümlenmesidir. Bu ölçümleme çalışanlarınızın motivasyon düzeylerini anlamanıza, güçlü ve zayıf yönlerine göre geliştirmeler yapmanıza, ücret ve terfileri belirlemenize, eğitim ihtiyaçlarını tespit etmenize kadar bir sürü önemli içgörü ve metriği daha net görmenize ve sonucunda daha doğru analizler yapmanıza yardımcı olur. 

Performans değerlendirme araçları

Bolca emek ve zaman gerektiren performans değerlendirme süreçlerinin en iyi sonucu vermesi için doğru yöntem tercih edilmelidir. Doğru performans değerlendirme araçları ve yönetimi şirketinizin başarısını arttıracaktır. Performans değerlendirme süreçleriniz için manuel, yarı teknolojik veya tamamen dijital çözümleri kullanabilirsiniz. Peki, hangisini tercih etmelisiniz?

Klasik yöntemler

Teknolojinin hızına yetişmeye çalıştığımız bugünlerde, klasik yöntemler ile değerlendirme sorularının hazırlanmasından, baskı ve dağıtım etaplarına kadar birçok adımı manuel yönetmek size sadece enerji ve zaman kaybına neden olacaktır. Özellikle büyüme aşamasında ve hali hazırda çalışan sayıları yüksek olan şirketler için performans değerlendirme süreçleri gün geçtikçe zorlaşmaya başlayacaktır. Manuel yöntemler ile kısaca tamamlamanız gereken adımlara beraber bakalım.

Manuel performans değerlendirme süreçleri:

  • Değerlendirmelerin hazırlanması
  • Baskıya uygun hale getirilmesi
  • Basım süreçleri
  • Çalışanlara dağıtım süreçleri
  • Formların tüm çalışanlara ulaştığına emin olmak için kontrol süreçleri
  • Değerlendirme formunu kaybeden ya da eline hiç ulaşmamış çalışanlara verilmesi
  • Konu ile ilgili soruların cevaplanması
  • Süreç içerisinde yaşanabilecek olası pürüzlerin giderilmesi
  • Değerlendirme sürecinin bitimi ile ilgili hatırlatmalar yapılması
  • Formların eksiksiz bir şekilde toplanması
  • Toplanan formların sınıflandırılması
  • Değerlendirme ve analiz süreçleri
  • Çıktılara göre aksiyon alınması

Okuması bile uzun süren bu liste değerlendirme süreçlerinizde ölçümlemek istediğiniz konulara göre daha da uzayabilir. Bunun yanı sıra senede iki kere değerlendirme yapan bir şirketseniz süreçleri tekrar etmeniz gerekebilir. Zaman ve enerji kaybına neden olan geleneksel yöntemler yerine değerlendirme süreçlerinizi dijital çözümlerle optimize etmek artık çok kolay. 

Dijital çözümler

Günlük hayatlarımızda bize yardımcı olan yazılımlar, çalışma hayatında da işlerimizi gün geçtikçe kolaylaştırıyor. Şirketlere süreç optimizasyonu, erişim ve kullanım kolaylığı, maliyet gibi önemli konularda avantajlar sağlayan bu çözümler hızlıca değişen ekosisteme adapte olmanıza olanak sağlıyor. 

Güzel haber ise artık performans yönetimi ve performans değerlendirme süreçlerinde de yazılımların sağladığı kolaylıkları görmek mümkün. Dijital çözümlerin, klasik çözümlere göre avantajlarını sizler için listeledik.

Dijital performans değerlendirme süreçlerinin avantajları:

  • Bulut tabanlı yazılımlar ekonomiktir. Kağıt israfına sebep olmadan, zaman ve işgücünden tasarruf etmenizi sağlar.
  • Kullanıcı dostu özellikleri sayesinde performans değerlendirme yazılımları tüm çalışanlar tarafından kullanılabilir. 
  • Çalışanların hepsi tek bir platformu kullandığı için kolayca süreç hakkında bilgilendirilebilir böylece formların dağıtım etabı tamamen ortadan kalkar.
  • Değerlendirmeyi alacak kişiler başlangıç ve bitiş tarihini görüntüleyebilir, o tarihler arasında formları tamamlayabilirler. Böylece unutulan veya kaybolan formlar problem olmaktan çıkar, hata payı azalır.
  • Tamamlanan değerlendirmelerin toparlanma etabı da süreç döngüsünden çıkar. Her çalışan için değerlendirmelerin tek tek okunmasına ve analiz edilmesine gerek kalmaz. Analiz ve raporlama yazılım tarafından yapılır.

Toparlamak gerekirse, sadece günlük hayatlarımızda değil aynı zamanda iş hayatında da dijitalleşen süreçler ekonomik, hızlı ve kullanışlı çözümler sunarak yapılan işi ve hayatlarımızı kolaylaştırır. 

Webinar alarmı ⏰: Penti’nin Kolay İK ile gerçekleştirdiği performans değerlendirme süreçlerini Penti Çalışan Mutluluğu ve Kurumsal Dönüşüm Müdürü Müge Tuğçu anlattı. İzlemek için tıklayın.

Kolay İK ile performans değerlendirme sürecini kolaylaştırın!

Personel yönetiminin yanı sıra performans yönetimi adına size en pratik, en uygun ve en kullanışlı çözümü sunan yazılım olarak Kolay İK’yı 15 gün boyunca ücretsiz olarak deneyebilir, işinizle alakalı birçok süreci devrim niteliğinde değişikliklerle daha kolay ve daha hızlı bir şekilde yürütebilirsiniz.

👋
Hemen 15 gün ücretsiz deneyin

Hiçbir kurulum ve kredi kartı gerektirmeden kullanmaya başlayın.

ÜCRETSİZ DENEYİN
Hemen ücretsiz kullanmaya
başlayın, işinizi kolaylaştırın

Hiçbir kurulum ve kredi kartı gerektirmeden, personel yönetim yazılımını hemen 15 gün boyunca ücretsiz deneyin.

ÜCRETSİZ DENEYİN