Yazıyı beğendiniz mi?
Paylaşın!
İçindekiler

Uzaktan çalışma metrikleri - İK Metrikleri #7

📖 0 Dakika | Okuma süresi

January 30, 2022

Uzaktan çalışma, pandemiyle birlikte yeni normalimiz haline geldi. Çoğu şirket bu süreç içerisinde defalarca çalışma şekillerini değiştirmek zorunda kaldı. Gelecek yıllarda şirketlerin çalışma düzeninin sürekliliği hakkında net bir bilgi olmasa da şu an şirketlerin çoğu, uzaktan çalışıyor.

Bir İK’cı olarak bilirsiniz ki, çalışanların performansını değerlendirmek ofis ortamında bile zordur. Peki ya ekiplerinizi uzaktan çalışırken değerlendirmenin zorluğu? 

Uzaktan çalışma metrikleri - İK Metrikleri #7

Evdeki çalışma ortamı, iletişim kopukluğu, esnek olmayan çalışma saatleri gibi birçok nedenden dolayı çalışanların performansı ve üretkenliği bu dönemde değişkenlik göstermekte. Uzaktan çalışma metriklerini kullanarak çalışanların performanslarını izleyebilir, analizlerini yapabilir, iş gücüne katkısını sağlayabilirsiniz. 

Gelin serimizin son misafiri, uzaktan çalışma metrikleri nedir, birlikte inceleyelim:

1. Çalışma saatleri ve fazla mesailer

Genellikle çalışan verimliliği iki parametre ile ölçülür: zaman ve çıktı. Çalışanlar belirlenen saatler içerisinde kendilerine verilen sorumlulukları yerine getirmek zorundadır. Ofis ortamında mesai saatleri içerisinde çalışanları, biyometrik teknolojilerin kullanımının artması ile birlikte de takip etmeniz son derece mümkün.

Ancak şirketiniz uzaktan çalışma modeline geçmişse, bunun izlenmesi ve kontrolünün sağlanması pek de kolay görünmeyebilir.

İK uygulamalarınızı dijital ortama taşıyın

Dijitalleşmeyle birlikte uzaktan çalışmanın getirdiği karışıklıklarla uğraşmak yerine, çalışanların çalışma saatlerini ve yaptıkları işi tek bir platform üzerinden analiz edebilirsiniz. Zaman yönetimini doğru kontrol etmek, çalışanların iş gücünü efektif bir şekilde kullanmasına neden olarak, iş verimliliğinin de artmasını sağlayacaktır. Bu nedenle ik uygulamalarınızı dijitalleştirmek, size kolaylık sağlar. 

Bulut yazılımı kullanarak fazla mesaileri takip edin

Uzaktan çalışmayla birlikte iş-yaşam dengesinin bozulması sonucu çalışanlar artık fazla mesai yapıyor. Mesai saatleri içerisinde uygun çalışma ortamı bulamayanlar için artık geceleri çalışmak kaçınılmaz. Ancak uzun vadede fazla mesailerin artması, çalışma saatlerinin değişkenlik göstermesi çalışanların yıpranmalara neden olabilir.

Çalışanların yıpranma nedeniyle işten ayrılma maliyetleri, ödenen fazla mesai ücretlerinden çok daha fazlasıdır. Bu nedenle fazla mesai verilerini toplayacak bir yazılım kullanırsanız, tüm bu süreci raporlayıp analiz edebilir, çalışanlarınızın verimliliği konusunda yeni stratejiler geliştirebilirsiniz.

2. Yetenekleri tutma

Sürdürülebilir projelerin temelinde, yüksek performans gösteren yetenekleri elde tutabilme stratejileri vardır. Rakamlar birçok şeyi bize net bir şekilde öğretir. Ama daha da dikkat çeken nokta, bu istifaların şirket performansına olan etkisi. Yüksek performans gösteren bir çalışan, ekip lideri, müdür vb. konumdaki kişinin istifa ettiğinde olabilecekleri bir düşünün. 

Yıpranma oranı, yetenekleri elde tutma becerimiz hakkında bilgi verir

Yeteneklerin elde tutulmasını ölçümlemek için ekibinizden ayrılan kişilerin sayısını, dönemin başında sahip olduğunuz toplam çalışan sayısına bölün ve ardından bu rakamı 100 ile çarpın. Örneğin, pandemi sırasında ekibinizdeki 16 üyeden ikisi yıpranmadan dolayı istifa etti. Yukarıda verdiğimiz hesaplamaya göre yıpranma oranı ise yüzde 12 civarındadır. 

"Şirketler yılda yüzde 75 oranında yüksek performanslı yetenekli çalışanları takımda tutmaya odaklanmalılardır.” - Payscale Araştırması'na göre

3. Çalışan memnuniyeti 

Yeni çalışma düzeninde çalışan memnuniyeti, temel metriklerden biri. Ofis ortamında çalışan memnuniyetini ölçmek, iletişimin kolay kurulması ve geri bildirimin hızlı alınması sebebiyle çok rahattı. Ne yazık ki uzaktan çalışırken bu durum pek mümkün gözükmüyor. 

Uzaktan çalışırken çalışan memnuniyetine odaklanmanız, iş stratejinizin önemli bir parçası haline gelecek. Bu nedenle, çalışan memnuniyeti ölçmek ve farklı yöntemler bulmanız konusunda daha çok çalışmanız gerekebilir. 

Geri bildirimleri önemseyin

Pandemi döneminde özellikle iş güvenliği ve iş-yaşam dengesi gibi faktörler daha da karmaşık hale gelmiştir. İşverenler ve İK’cılar, olumsuz geri bildirimlerin kaygısından kurtulmalı ve çalışan memnuniyeti oranlarını yükseltmelilerdir.

Çalışan memnuniyeti metrikleri hakkında detaylı bilgiye ulaşmak için yazımızı inceleyebilirsiniz.

4. Müşteri memnuniyeti

Müşteri memnuniyeti, çalışan performansının ve dolayısıyla şirketin başarısı hakkında gerekli verileri sunar. Covid-19 döneminde önemi artan bu metrik, şirketinizin uzaktan çalışırken müşterilerinizle olan iletişiminizi de nasıl etkilendiğini izler. 

Müşterilerinizin memnuniyetine önem verin

Müşteriler, şirketinizle olan her etkileşimden sonra nasıl hissediyor? Memnun olarak mı ayrılıyorlar yoksa ürününüz veya müşteri hizmetleriniz bekleneni karşılamıyor mu? Bu  metrikte ilk olarak odaklanmanız gereken sorular bunlar olmalıdır.

Müşterilerinizin mutlu olup olmadığını size söyleyecek tek bir ölçüm ne yazık ki yok. Ancak, aşağıdaki yöntemleri kullanarak müşteri memnuniyeti hakkında analiz yapabilirsiniz:

  • Sosyal medya analizleri
  • Anketler aracılığıyla müşteri geri bildirimi
  • Müşteri memnuniyeti puanlaması
  • İnternet trafiği analizi

Peki insan kaynakları uzmanları hangi metrikleri takip etmeli? Okumak için hemen tıklayın.

Kolay İK ile tüm İK süreçlerinizi dijitalleştirin

İnsan kaynakları süreçlerinizi dijitalleştirmenin hızlı ve kolay yolu bir bulut yazılımı kullanmaktır. Şirketinizi bir adım daha ileriye taşıyacak, tüm insan kaynakları süreçlerini optimize etmek için şimdi Kolay İK'yı deneme zamanı. 15 gün boyunca ücretsiz olarak denemek için hemen tıklayın.

Kaynakça:

inside.6q.io/track-remote-worker-metrics/

www.fond.co/blog/5-metrics-for-remote-workers/

👋
Hemen 15 gün ücretsiz deneyin

Hiçbir kurulum ve kredi kartı gerektirmeden kullanmaya başlayın.

ÜCRETSİZ DENEYİN
Hemen ücretsiz kullanmaya
başlayın, işinizi kolaylaştırın

Hiçbir kurulum ve kredi kartı gerektirmeden, personel yönetim yazılımını hemen 15 gün boyunca ücretsiz deneyin.

ÜCRETSİZ DENEYİN