Yazıyı beğendiniz mi?
Paylaşın!
İçindekiler

Kariyer yolu oranı nedir? – İK Metrikleri #3

📖 0 Dakika | Okuma süresi

January 19, 2022

İK Metrikleri serimizin üçüncü konuğu: Kariyer yolu oranı 📊

kariyer yolu oranı nedir?
Kariyer yolu oranı nedir? – İK Metrikleri #3

Kariyer yolu oranı nedir?

Kariyer yolu oranı, bir çalışanın kuruluş içindeki dikey ve yatay harekete dayalı büyüme oranını hesaplamak için kullanılan bir İK ölçümüdür.

Bu metrik, İK profesyonellerinin bir şirketin yapısal organizasyonunu ve çalışanların bu yapı içindeki yerleşimini eleştirel olarak analiz etmeleri için veriler sağlar.

Kariyer yolu metriği, yöneticilere ve liderlere her çalışanın iş hareketi hakkında tartışılmaz veriler sağlar. Çalışan hareketinde ne kadar ilgili ve bilgili İK uzmanları olursa, kariyer yollarını şekillendirirken çalışanlara o kadar fazla rehberlik sağlayabilirler. Çalışanları yolculuklarında desteklemek, iş memnuniyetini ve bağlılığını artırabilir böylece motivasyonu yüksek çalışanlardan oluşan bir şirket kültürü oluşturabilir.

Kariyer yolu oranı nasıl hesaplanır?

Şirketinizin kariyer yolu oranını bilmek, uzun vadeli iş gücü planlamalarınızı kolaylaştırır ve çalışan gelişimindeki pürüzleri belirlemenize yardımcı olur. Kariyer yolu oranınızı hesaplamak için, toplam terfileri belirli bir süre içindeki tüm rol değişikliklerine bölmeniz yeterlidir.

Kariyer Yolu Hesaplama

Formüş toplam terfi bölü (toplam terfi + toplam transfer/yanal hareket) şeklindedir. Örneğin, şirket içerisinde son dönemde 8 terfi ve 12 rol değişikliği yaşandı. Bu senaryoda kariyer yolu oranınız 0,4 olacaktı. (8 ÷ (8 +12) = 0,4)

*Formülü uygularken yeterli miktarda veri sağladığınıza emin olmak için en az bir yıllık bir yeniden inceleme ile başlayabilirsiniz.

İK departmanları için kariyer yolu oranı neden önemlidir?

İK uzmanları, çalışan gelişimini ve bağlılığını izlemek hatta büyümeyi ve bireysel başarıyı teşvik etmek için kariyer yolu metriğini kullanabilir. Rakamlar, çalışanların becerilerine ve şirketin ihtiyaçlarına bağlı olarak, çalışanları terfilere veya yatay genişlemelere yönlendirmek için yol gösterici bir rol oynayacaktır.

Kariyer yolu oranı, ister yatay hareketler ister terfiler yoluyla olsun, çalışanların şirketinizde nasıl hareket ettiğini söyler. Promosyonlar kontrol edilmeden bırakılırsa kuruluş şemanız hızla çok “ağır” hale gelebileceğinden, her ikisini de takip etmek çok önemlidir.

Örneğin, çok fazla orta düzey yöneticiniz varsa, aday liderler büyümelerinde engellenmiş hissedebilir. Diğer taraftan, başkaları departmanları içinde veya dışında farklı türde roller deneyerek uzmanlıklarını genişletmek isteyebilirler.

“Bir İK araştırmasına göre, herhangi bir kuruluştaki çalışanların %50 ile %70’i terfi limitlerine ulaştı. Hareket tam anlamıyla dikey olduğunda, bu bireyler fiilen rollerinde “sıkışmış” hale gelirler. Bununla birlikte, oranınız 0,2’den önemli ölçüde düşükse, yukarı doğru hareketlilik sorununuz olduğu anlamına gelebilir.”

Çalışan hareketlerinin rakamlara dönüştürülmesi, İK uzmanlarının diğer departman liderleriyle paylaşacakları yorumları ve çalışanları profesyonel yolculuklarında ileriye götürmek için neler yapmaları gerektiği konusunda somut veriler sağlar.

Kariyer yolu oranını neden ölçmelisiniz?

Pozisyon değişiklikleri

Şirket içerisinde pozisyon değişiklikleri duyulduğu kadar ürkütücü değildir aslında. Genellikle bu iç değişiklikler büyümenin bir işareti olarak kabul edilirler ve çalışanların mevcut beceri setlerini ve deneyimlerini geliştirmelerine yardımcı olabilirler. Çalışanlarınız onlara güvendiğinizi hissederse, yapacakları işlerde de daha başarılı olacaklardır. Bunun yanı sıra pozisyon değişiklikleri, boş pozisyonları sıfırdan doldurma maliyetlerinizi de azaltacaktır.

Terfiler

Terfiler, genellikle başarılı bir çalışanı elde tutmak için kullanılır. Terfi olasılığı, motive olmuş çalışanları kendilerini bir hedefe doğru zorlamaya yönlendirir. Yöneticiler, çalışanların işlerinden gurur duymalarını sağlamak ve inisiyatif alabileceklerini göstermek için terfiyi bir araç olarak kullanabilirler.

Daha önce başarıları ile kendini kanıtlamış, yüksek bireysel performans gösteren, öngörülebilir potansiyeli olan, kişiler terfi almak için biçilmiş kaftan olacaklardır.

Ekiplerine ve kuruluşlarına iş tanımlarının ötesinde nasıl katkıda bulunabileceklerini düşünmek için zaman ayıran çalışanlar, genellikle terfi peşinde koşan çalışanlardır. Düşük sayıda terfi ve yanal hareketler, çalışanlar arasında motivasyon eksikliğini gösterebilir veya yönetim düzeyinde çalışanları güçlendirme ve büyümeyi teşvik etme ile ilgili bir sorunun başlangıcı olabilir.

Peki neler yapabilirsiniz?

Şirket içindeki çalışan hareketini daha iyi değerlendirmek için kariyer yolu metriğini kullanabilirsiniz. Her çalışan benzersizdir, bu nedenle kariyer yolu oranı formülü, insan rehberliği ile birleştirildiğinde çok daha etkili olabilir.

Kariyer yolu için bir çalışan geliştirme programı tasarlayın

Çalışanların kariyer yollarını takip etmelerine yardımcı olan ve gelişimlerini teşvik eden bir çerçeve, çalışan potansiyelinizi en üst düzeye çıkarabilir. Tasarladığınız bu program hangi yönün kendileri ve işveren için faydalı olduğuna bağlı olarak çalışanları terfiye veya pozisyon değişikliğine doğru itebilir. Çalışanlarınıza yetenek ve potansiyellerine göre bir kariyer yolu çizmelerinde yardımcı olmanız, çalışan bağlılığını da artıracaktır.

Çalışanlarınızı değişiklikler konusunda teşvik edin

Çalışanlarınızın terfilerini ve pozisyon değişikliklerini tüm ekibe duyurarak kutlayın. Bu çalışanları uzmanlık alanlarını genişletmeye ve olası kariyer rolleri için çalışmaya teşvik edecektir.

Kariyer yolu beklentilerinizi netleştirin

Kariyer yolu hedeflerinizi açıklayarak yetenek gelişimini teşvik edebilirsiniz. Örneğin, her terfi için üç yan hareketten oluşan resmi bir politika açıklamanız, çalışanlara şirket hedefleri hakkında net bir görüş sağlar. Yaklaşımınız ne olursa olsun, yönergeleri ve politikaları çalışanlara iletmek, onların kişisel gelişim ve şirket gelişimine yönelik soru işaretlerini gidermelerine yardımcı olacaktır.

Tüm süreçlerinizi şeffaf bir platform ile yönetin

Personel yönetim yazılımı Kolay İK, şirketinizin başarısı için büyük önem taşıyan pek çok kritere sahip olmanız için İnsan Kaynakları uzmanlarınızla büyük bir iş birliği içinde çalışır ve işlerini kolaylaştırır.

Personel yönetiminin yanı sıra performans değerlendirme, maaş ve izin yönetimi de yapabileceğiniz bu yazılımla, personeliniz, vardiyaları ve ücretler konusunda güncellemeler yapabilir ve raporlar oluşturabilirsiniz.

Ayrıca şirketinizin en kıymetli kaynağı olan çalışanlarınızı desteklemek ve hem şirketinizin başarısında daha büyük rol oynamaları hem de kendi kariyerlerinde ilerlemeleri için eğitimler düzenleyebilir, çalışanlarınıza gönderebilir ve süreci Kolay İK ile takip edebilirsiniz.

Kolay İK’yı ücretsiz denemek için tıklayın.

👋
Hemen 15 gün ücretsiz deneyin

Hiçbir kurulum ve kredi kartı gerektirmeden kullanmaya başlayın.

ÜCRETSİZ DENEYİN
Hemen ücretsiz kullanmaya
başlayın, işinizi kolaylaştırın

Hiçbir kurulum ve kredi kartı gerektirmeden, personel yönetim yazılımını hemen 15 gün boyunca ücretsiz deneyin.

ÜCRETSİZ DENEYİN