Yazıyı beğendiniz mi?
Paylaşın!
İçindekiler

Profesyonellerin takip etmesi gereken İK metrikleri

📖 0 Dakika | Okuma süresi

January 25, 2022

Profesyonellerin Takip Etmesi Gereken İK Metrikleri

İK metrikleri nedir?

İK metrikleri, kuruluşların insan sermayelerini takip etmelerine ve insan kaynakları girişimlerinin ne kadar etkili olduğunu ölçmelerine yardımcı olan önemli ölçümlerdir. Örneğin ciro, personel başına maliyet, fayda katılım oranı, çalışan memnuniyeti ve bağlılık oranı gibi ölçümler takip etmeniz gereken İK metriklerinden sadece birkaçı. Şirketinizde ve İK süreçlerinizde nelerin iyi çalıştığı, nelerin iyileştirilmesi gerektiği ve gelecekte hangi eğilimlerin bekleneceği ölçmek, kuruluşların insan stratejilerini belirlemelerine yardımcı olur.

İK metrikleri neden önemlidir?

Günümüzde birçok yönetici, İK ekiplerinden daha sık ve daha ayrıntılı İK raporları almak istiyor. Bu da İK metriklerini olsa güzel olur kategorisinden, kuruluşları için sağlam, veriye dayalı bir yönetim stratejisi oluşturmak isteyen herhangi bir İK ekibi için bir zorunluluğa dönüştürüyor.

İK metrikleri stratejinizi etkiler

Günümüz iş dünyasında, İK profesyonelleri, şirketlerinin büyümesi ve başarısı ile ilgili stratejik kararlar almak zorunda kalıyor. Neyin işe yaradığı, neyin işe yaramadığı ve gelecekte nereye yatırım yapılacağına kadar bir sürü konu üzerinde artık İK profesyonelleri büyük söz sahibiler. Bu kararlar alınırken gerçekleri ve rakamları gözler önüne seren, İK’nın şirketleri hakkında derinlemesine bilgi sahibi olmasına ve herhangi bir sorunlu alanı şirkete para veya yeteneğe mal olmadan önce bulmasına yardımcı olan şey ise İK metrikleri.

Unutmayın ölçemediğiniz şeyi yönetemezsiniz.

İnsan kaynakları profesyonellerinin takip etmesi gereken metrikler

İşe alma başına maliyet

İşe alma başına maliyet, yeni çalışanları işe almak için katlandığınız ortalama finansal maliyettir. Bu İK metriği, bir bütçeleme aracı ve işe alım etkinliğinin bir göstergesi olarak kullanılabilir.

Bir kişiyi işe almanın size ne kadara mal olduğunu anlamak birçok konuda size yardımcı olabilir. İşe alım süreçlerinizi farklı bölümlere ayırmanıza ve test etmenize olanak sağlayarak yalnızca hangi tekniklerin size en iyi adayları getirdiğini bulmakla kalmaz, aynı zamanda işletmeniz için nerede maliyet tasarrufu yapacağınızı da bulursunuz.

İşe alma başına maliyet formülü

İşe alma/doldurma zamanı

Ortalama işe alma süresi, işe alım sürecinizin verimliliği ölçmek ve eksik yerlerini tespit etmek için size yardımcı olacak bir işe alım metriğidir. Bir adayın bir işe başvurması ile bir teklifi kabul etmesi arasındaki gün sayısıdır.

Ortalama doldurma süresi, bir iş talebinin oluşturulduğu andan teklifin aday tarafından kabul edildiği ana kadar geçen günlerin sayısını gösterir. Bu ölçüm, genellikle işleri yavaşlatabilen işe alımın başlangıcındaki yönetici süreçlerini yakalayarak, işe alım süreci verimliliğiniz hakkında bilgi sağlar.

Detaylı doldurma süresi formülü ve örneği için linke tıklayabilirsiniz.

İş memnuniyeti ve bağlılığı (eNPS)

Çalışan memnuniyet ve bağlılık puanı veya diğer adıyla eNPS, işverenlerin kuruluşlarında çalışan memnuniyetini ve bağlılığını ölçmelerine yardımcı olmak için tasarlanmış bir puanlama sistemidir.

Çalışanlarınızın işte nasıl hissettiklerini bilmek önemlidir. Bu ölçüm çalışanlarınızın yüzde yüzlerini verip vermediklerini anlamanıza yardımcı olabilir. Daha mutlu çalışanlar daha iyi sonuçlar üretme eğilimindedir. Çalışan memnuniyeti, hem çalışan hem de kuruluş için daha yüksek satış, üretkenlik ve müşteri memnuniyeti dahil olmak üzere bir dizi fayda ile bağlantılıdır.

Bu metriği daha detaylı anlamak için çalışan memnuniyet ve bağlılık puanı yazımızı okumayı unutmayın.

Kariyer yolu oranı

Kariyer yolu oranı, bir çalışanın kuruluş içindeki dikey ve yatay harekete dayalı büyüme oranını hesaplamak için kullanılan bir İK ölçümüdür. Bu metrik, İK profesyonellerinin bir şirketin yapısal organizasyonunu ve çalışanların bu yapı içindeki yerleşimini eleştirel olarak analiz etmeleri için veriler sağlar.

Bu metriği daha detaylı anlamak için kariyer yolu oranı nedir yazımızı okumayı unutmayın.

Performans değerlendirme

Değerlendirmeler ve performans incelemeleri yaparak şirket, departman ve bireysel performansları ölçebilirsiniz. Yöneticilerden gelen tek taraflı bildirimlerle büyük resme odaklanmak yerine, çalışanlarınızdan 360 ​​derecelik geri bildirimler topladığınıza emin olun.

Performans değerlendirme süreçleri şirket hedeflerinize ulaşmanız için oldukça kritiktir. Özünde performans değerlendirme, bir çalışanın potansiyelinin, yeteneklerinin, işteki davranışlarının ve işle ilgili tüm niteliklerinin diğer çalışanlarla karşılaştırılarak ölçümlenmesidir. Bu ölçümleme çalışanlarınızın motivasyon düzeylerini anlamanıza, güçlü ve zayıf yönlerine göre geliştirmeler yapmanıza, ücret ve terfileri belirlemenize, eğitim ihtiyaçlarını tespit etmenize kadar bir sürü önemli iç görü ve metriği daha net görmenize ve sonucunda daha doğru analizler yapmanıza yardımcı olur. Kolay İK ile performans değerlendirmeler yapmaya hemen başlayın!

👋
Hemen 15 gün ücretsiz deneyin

Hiçbir kurulum ve kredi kartı gerektirmeden kullanmaya başlayın.

ÜCRETSİZ DENEYİN
Hemen ücretsiz kullanmaya
başlayın, işinizi kolaylaştırın

Hiçbir kurulum ve kredi kartı gerektirmeden, personel yönetim yazılımını hemen 15 gün boyunca ücretsiz deneyin.

ÜCRETSİZ DENEYİN