Yazıyı beğendiniz mi?
Paylaşın!
İçindekiler

Yapay zekanın iş gücüne ve istihdama etkisi nedir?

July 5, 2024

0 Dakika | Okuma süresi
Yapay zekanın iş gücüne etkisi araştırması

Yapay zeka ve otomasyon, iş dünyasında hızla büyüyen bir trendden öteye geçerek iş süreçlerinin ayrılmaz bir parçası haline geldi. Biz de başta teknoloji-yazılım, danışmanlık, sağlık ve otomotiv olmak üzere farklı sektörlerden 500’e yakın çalışanın katıldığı bir anket düzenleyerek; yapay zekanın iş gücüne ve istihdamına yönelik tutumu araştırdık.

Yapay zeka ve otomasyonun yükselişi

Araştırmaya göre, katılımcıların %65’i yapay zeka ve otomasyon araçlarını aktif olarak kullanıyor. Yüzde 18’inin ise bu yönde bir planlaması bulunmuyor. Bu teknolojileri günümüzde kullanmayan ve gelecekte kullanmayı planlayanların oranının ise birbirine oldukça yakın olduğu görülüyor. 

İş gücü ve geleceğe dair endişeler

Yapay zeka, iş dünyasında devrim niteliğinde bir değişim yaratıyor. Teknolojiyi kültürlerinin bir parçası haline getiren şirketler, yapay zeka ve otomasyon teknolojilerini kullanarak iş süreçlerini optimize ediyor ve tüm iş alanlarında fark yaratıyor. Ancak, bu gelişmeler çalışanların kariyerlerine yönelik endişeleri de beraberinde getiriyor. 

Çalışanların %27’si, yapay zekanın iş süreçlerini optimize ettiğini düşünürken; yapay zekayı şu an için tehdit olarak görmeyip gelecek için endişeli olanların oranı %25’e yükseliyor.

İstihdama olan etkisi 

Katılımcıların %65'i şirketlerindeki istihdamda bir değişiklik olmadığını ifade ederken %10'u da istihdamda artış yaşandığını veya artış planlandığını ifade etti. 

Şirketlerinde istihdamın azaldığını söyleyen katılımcıların oranı ise %18.

Eğitim ve nitelikli istihdam

Yapay zeka alanındaki nitelikli eğitim konusu, şirketlerin büyük bölümünün radarında. Ankete göre şirketlerin %22’si çalışanlarına eğitim programı ve kaynak sunarken, %58’i bu yönde planlama yapıyor. Ancak, her beş şirketten birinde bu yönde bir çalışma bulunmuyor.

Kolay İK CEO’su Çağlar Yalı:

“Yapay zeka; operasyonel süreçlerin dijitalleştirilmesi, zamandan tasarruf, hata payının ciddi oranda düşürülmesi ve buna bağlı olarak maliyet kayıplarının önüne geçilmesi gibi avantajların yanı sıra çalışanların daha katma değerli işlere zaman ayırmasına da olanak tanıyor. Bu da şirketin genel olarak verimliliğini artırdığı için çalışan bağlılığı ve mutluluğu da artıyor, iş gücü devri (turnover) ise düşüyor. 

Çalışanlar ile yaptığımız bu çalışma da yapay zekanın her üç şirketten ikisinde aktif olarak kullanıldığını gösteriyor. Bu, şirketlerin sürdürülebilirliği ve rekabetçi ortamda fark yaratması adına önemli bir gelişme. Diğer taraftan çalışanların iş kaygısı yaşadığını ancak yapay zekaya yönelik eğitimlerin henüz yeterince yaygınlaşmadığını görüyoruz. Şirketlerin bu alanda yapacağı çalışmalar bu yöndeki kaygıları büyük ölçüde gidereceği gibi yapay zekaya hakim nitelikli çalışan sayısını da artıracaktır.” 

Araştırma raporunu daha detaylı incelemek ve pdf olarak indirmek için hemen linke tıklayın.

👋
Hemen 15 gün ücretsiz deneyin

Hiçbir kurulum ve kredi kartı gerektirmeden kullanmaya başlayın.

ÜCRETSİZ DENEYİN
Hemen ücretsiz kullanmaya
başlayın, işinizi kolaylaştırın

Hiçbir kurulum ve kredi kartı gerektirmeden, personel yönetim yazılımını hemen 15 gün boyunca ücretsiz deneyin.

ÜCRETSİZ DENEYİN