October 25, 2022
Puantaj, bir işletmede çalışanların saat ya da gün bazında çalışma sürelerinin kayıt altında tutulması ve raporlanmasıdır. Farklı sektörlerde ve farklı şekillerde kullanılan puantaj, temel olarak mesainin saat üzerinden hesaplanmasını ifade eder.
Sektörden sektöre farklılık gösterse de personel puantaj, maaş hesaplanmasında ve ödemelerin yapılmasında önemli bir yere sahiptir. Çoğu zaman belli bir hiyerarşi içerisindeki kontrol mekanizmaları tarafından takip edilen puantaj, PDKS (Personel Devam Kontrol Sistemi) gibi sistemlerle de entegre çalışabilir.
Günlük ve aylık puantaj, ödeme hesaplamaları gibi nedenlerle birbirinden farklıdır. Günlük puantaj, puantaj usulü çalışanların maaş hesaplamalarında önemli bir göstergedir. Standart iş sözleşmesine bağlı olarak çalışan, sözleşmesinde yer alan maaş günlerinde ödemesini alır ve işveren yalnızca bu dönemlerde maaş ödemesi yapmak zorundadır.
Puantaj usulü çalışanların maaş hesaplamaları ve ödeme günleri ise değişiklik gösterebilir. Bu nedenle puantaj usulü çalışanlar, günlük puantaj sistemine girilen mesai kayıtlarına göre ücretini alır. Sonuç olarak günlük puantaj üzerinden çalışana ödeme günü geldiğinde yalnızca puantaj cetvelinde yer alan çalışma günlerine göre bir ücret verilir; sabit bir maaş dönemi bulunmaz.
Puantaj cetveli bir çalışanın mesaisi içerisinde kaç saat çalıştığının tutulduğu tablodur. Bu cetvel kağıt kalem ile herhangi bir kağıt ya da defter üzerinde tutulabileceği gibi, Excel vb. programlar üzerinde de tutulabilir. Aylık veya günlük verileri bulunduran tutulan puantaj cetveli, çalışanın işe gelip gelmediği günleri, raporlu olduğu, geç geldiği veya fazla mesaiye kaldığı tüm gün ve saatlerin yazılı olduğu bir sistemdir.
Puantaj cetvelini; aylık çalışma saatlerini hesaplamak, fazla mesaileri takip etmek, çalışma saatlerini ve verimliliği kontrol altında tutmak için kullanabilirsiniz. Çalışan bordrolarının doğru bir şekilde hazırlamanız, oluşturduğunuz puantaj cetvelinden geçer. Bu nedenle puantaj cetvelini oluşturulurken bilgilerin eksiksiz olarak girildiğinden emin olmalısınız.
Puantaj cetvelini aylık oluştururken, o ayın her gününü yazmalı; hafta ve resmi tatil günlerini önceden belirlemelisiniz. Aya ait tüm detayları oluşturduğunuz puantaj cetveline, çalışanların bilgilerini de ekleyerek devamsızlık yaptığı günlerini yazacağınız alanların olduğuna da dikkat etmelisiniz.
Çalışanın mesaisine dair bilgilerin olduğu puantaj cetveli takibi birçok yöntemle yapılabilir. Puantaj cetveli takibi, iş yerinin hangi ölçekte ve sektörde olduğuyla ilişkili olabilir. Çalışan sayısı az olan şirketlerde personel puantaj cetveli takibi; kalem-kağıt kullanarak manuel yollarla, matbu çalışma takvimine işlenerek veya bir ajandaya not edilerek yapılabilir. Orta ve büyük ölçekli şirketlerde ise bu takip, Excel gibi dijital tablolar aracılığıyla veya PDKS gibi yöntemlerle kontrol altında tutulur.
Sektör ve ölçek ne olursa olsun yapılan puantaj takibi, ücret ve zaman yönetimi gibi uygulamalarda belirleyici bir unsurdur. Bu nedenle bu tür uygulamaların eksiksiz ve doğru bir şekilde yönetilmesi için dijital çözümleri kullanmak hata yapmanızı engelleyecektir. Örneğin, çok çalışanlı şirketlerde hazırlanan geleneksel puantaj cetveli, zaman kaybı yaratırken, cetvel üzerinde eksik/yanlış yapılan bir işlem sonucu maaş ödemelerinde de problemler ortaya çıkarabilir. Bu nedenle puantaj cetveli oluştururken modern yöntemler kullanarak İK süreçlerinizdeki operasyonel yükleri en aza indirebilirsiniz.
Kolay İK’nın sunduğu puantaj ve PDKS entegrasyonuyla tüm bilgilerinizi tek bir yerden yönetin; bordroya otomatik aktarılan verilerle manuel giriş zahmetini en aza indirin. Bordronun en pratik yolunu hemen keşfedin.
Hiçbir kurulum ve kredi kartı gerektirmeden kullanmaya başlayın.
ÜCRETSİZ DENEYİNHiçbir kurulum ve kredi kartı gerektirmeden, personel yönetim yazılımını hemen 15 gün boyunca ücretsiz deneyin.