Paylaşın!
İçindekiler 📝

Teknoloji şirketleri için İK ipuçları

May 10, 2022

0 Dakika
Banu Akgül

Teknoloji durmayan yenilik ve gelişimi ifade eder. Başarının sürekli inovasyonla anıldığı teknoloji şirketlerinde ise stratejiler ve tüm organizasyonların etkin bir şekilde ilerlemesi için zorluklarla başa edebilme cesareti yüklüdür. Bir teknoloji şirketinin ihtiyaçlar piramidinde insan kaynakları, temel sıralarda görülmese bile en kritik rollerden birini üstleniyor. O halde gelin, sizler için hazırladığımız teknoloji şirketlerinde İK ipuçlarına bir göz atalım.

Hızla büyüyen gelişim ve dönüşümle beraber artan iş kalitesi ihtiyacıyla, özellikle son yıllarda teknoloji şirketlerinin önemsediği konulardan biri; insan kaynakları oldu. Çalışan perspektifinden baktığımızda değişenin sadece İK uygulamaları olmadığını görüyoruz. Adaylar ve çalışanlar için iyi bir maaş beklentisi yerini bireysel gelişim ve yan haklar aldı. Böylelikle de doğru yeteneklerin işe alımı önem arz ederken, farklı kuşaklarla birlikte yaşama becerilerinin artması ve teknolojiyle bir bütün halinde çalışabilmek, teknoloji şirketleri için önemli İK ipuçlarından.

En iyi yeteneklerin işe alınması

Teknoloji şirketlerinin yüzde 86’sı İK zorlukları içerisinde doğru yeteneklerin işe alımı olduğunu söylüyor. - Indeed
2016’dan 2019’a kadar olan dönemde ise teknoloji şirketleri farklı her on açık pozisyon için altı kişiyi işe alabildi. - iCIMS

Güncel araştırma verilerine baktığımızda pazarın en iyisi olmak için doğru yetenekleri işe alma basamağı oldukça önemli. Ancak dikkat edilmesi gereken bir husus var ise; yeteneğin sizden ne beklediğini iyi kavramak. Artık çağımızın adayları, beklentileri ve hedefleri ile uyumlu girişimler sunan teknoloji şirketlerini tercih ediyor. Çalışanları işe alırken onların becerilerilerini, güçlü yönlerini ve hedeflerini anlamanızı sağlayacak soruları oluşturun. Aradığınız o potansiyele sahip adayla iletişim kurarken, her rolün arkasındaki anlamı net bir şekilde ifade edin.

Teknolojiyle bütünüyle uyumlu olmak

Teknoloji şirketlerindeki İK yöneticilerinin yüzde 45’i, yapay zekanın teknoloji şirketlerinde İK’nın karşılaşacağı zorluklardan biri olacağını söylüyor. - KPMG
Bu veri ne kadar olumsuz gibi gözükse de gelecek, yapay zekanın önemini büyük harflerle yazıyor. Yapay zeka tam da şuan en büyük sıçramasını yapmak üzere. Yapay zeka pazarının 2025 yılına kadar 190 milyar dolara ulaşacağı öngörülüyor. - consultancy.eu

Yapay zeka ve diğer yeni teknolojiler, artık iş gücüne kolayca entegre olurken iş yapış süreçlerini de otomatikleştiriyor. Bu nedenle teknolojiyi bütünüyle İK uygulamalarına dahil edildiği bir senaryoda, çalışanların rollerini gelecek yıllardaki analizini de yapabilirsiniz. Tüm çalışanların bütünüyle teknolojiyle uyumlu olmasını sağlamak, iş gücünü buna göre hazırlamanıza ve şirketinizin rekabetçi avantajına katkı sağlar.

Bu doğrultuda İK ekipleri için anahtar kelime çevik yönetim; yani yeterli bilgi ve veriyi toplamak, analiz etmek ve doğru bir şekilde uygulamak. Böylelikle şirketin tüm işleyişine hızlı, verimli, yaratıcı ve yenilikçi olmak teknolojiyle sizin elinizde.

Farklı kuşaklarla becerileri sürdürmek

Tüm çalışanların en az yüzde 54’ünün dijital beceriler konusunda eğitime ihtiyacı olacak.
KPMG

Dahası, aynı KPMG raporu, farklı nesillerin liderlerinin bu konuda farklı yaklaşımlara inandığını ortaya çıkardı. Y kuşağı liderleri, mevcut çalışanların becerilerini geliştirmenin yeni çalışanları işe almak kadar önemli olduğuna inanırken, eski kuşaklı liderlerin yeni ve zaten vasıflı çalışanları işe almanın daha gerekli olduğu inancında. Bu farklı görüşler, çalışanlar arasında çatışmaya ve geri sürüklenmeye neden olabilecekken, şirketin başarısını ileri taşımada önünde büyük bir engel oluşturabilir.

İK uzmanları, departmanların ihtiyaçlarını belirlerken en iyi stratejileri oluşturmak için büyük bir göreve sahip. Bu nedenle, mevcut çalışanların -kuşaklar ne olursa olsun yeniden becerilerini geliştirmeyi, onların vasıflarını artırmayı; yeni gelecek çalışanların ise; bilgi ve yetenekleri doğrultusunda katkı sağlayacakları bir iyileştirme çalışmaları yapmaları gerekir.

Farklı kuşaklardan çalışanlarla uyum içerisinde çalışmak, onların farklı ihtiyaçlarına aynı anda çeşitli çözümlerle yetişebilmek demek. Bu nedenle şeffaflık ve güven iletişimi içerisinde ekip çalışmalarını teşvik edecek çalışmalarda bulunulması, teknoloji şirketlerinin çeşitlilik yapısına daha verimli katkı sağlayacaktır.

Z kuşağının da iş hayatına girişiyle birlikte farklı jenerasyonlarla uyum içinde çalışmanın bazı nüansları bulunuyor. Sizler için hazırladığımız Z kuşağıyla birlikte etkin çalışma rehberi için tıklayın.

İnsan kaynakları süreçlerinizi dijitalleştirmeye başlayın

İster küçük ister orta ister büyük bir işletmeye sahip olun. Sizi için en değerli şey, genellikle bulunması en zor olan zamandır. Soru şu ki, parmaklarınızın ucunda teknolojik çözümler varken neden zamanınızı idari işlere harcıyorsunuz?

Kolay İK ile size zaman ve verimlilik kazandıracak pek çok insan kaynakları teknolojisinden faydalanabilirsiniz. Kolay İK ile izin, fazla mesai, performans değerlendirme ve maaş gibi tüm personel verilerinizin takip ve yönetimini yapabilir, kolayca hedef veya yetenek değerlendirme raporları oluşturabilir, şirket giderlerini takip edebilir, şirket eğitimlerinizi kontrol edebilir, dosya paylaşımı ve 360 derece değerlendirme ile organizasyonunuz içinde etkili bir iletişim ve geribildirim ağı kurabilirsiniz. Şimdi Kolay İK’yı 15 gün ücretsiz deneyin, tüm bu İK çözümlerinin ve çok daha fazlasının farkını deneyimleme fırsatını yakalayın!

👋
Hemen ücretsiz kullanmaya
başlayın, işinizi kolaylaştırın

Hiçbir kurulum ve kredi kartı gerektirmeden, personel yönetim yazılımını hemen 15 gün boyunca ücretsiz deneyin.

ÜCRETSİZ DENEYİN
Hemen ücretsiz kullanmaya
başlayın, işinizi kolaylaştırın

Hiçbir kurulum ve kredi kartı gerektirmeden, personel yönetim yazılımını hemen 15 gün boyunca ücretsiz deneyin.

ÜCRETSİZ DENEYİN

Start using it now for free, make it easier

Try the personnel management software now for free for 15 days, with no setup and no credit card required.
TRY IT FOR FREE