Paylaşın!
İçindekiler 📝

İş yerlerinde devam etmesi gereken sağlık önlemleri

March 16, 2022

0 Dakika
Banu Akgül

Sevgili çalışanlar, işverenler son birkaç senedir içerisinde bulunduğumuz zorlu koşullar hepimizi bir şekilde etkiledi. Değişen koşullara, yeni normale ayak uydurmaya çalışırken hem maddi hem manevi zorluklarla hep beraber başa çıkmaya çalıştık. İş hayatında kalıcı değişimlerin yaşanmasına sebep olan pandemi süreci sağlık çalışanlarımız olmadan nasıl geçerdi bilmiyoruz. Bu dönemin kahramanları sağlık çalışanlarımızı gösterdikleri insanüstü çaba ve her koşulda yanımızda oldukları için saygıyla selamlıyoruz, biz sizleri ayakta alkışlıyoruz.

iş yerlerinde sağlık önlemleri

Pandemi önlemlerinin azaltıldığı şu günlerde hala dikkatli olmamız gerektiği kanısındayız. Bu yüzden hem kendi sağlığımız için hem de biraz olsun sağlık çalışanlarımızın üzerindeki yükü hafifletebilmek için iş yerlerinde aşağıda sıraladığımız konulara dikkat etmekte fayda var.

Sağlık sektöründe insan kaynakları yönetiminin önemi hakkındaki yazımızı okumak için tıklayın.

Risk değerlendirmesi

İşletmenizdeki koronavirüs riskini yönetmek için risk değerlendirmenizi güncelleyerek işe başlayabilirsiniz. Bu, güvenli bir çalışma ortamı yaratmak ve çalışan sağlığını korumak için ne yapmanız gerektiğini anlamanızda size yol gösterecek bir çalışma aslında.

Risk değerlendirmenizi yaparken çalışanların sağlığını ve güvenliğini etkileyebilecek tüm iç ve dış faktörlerin bilincinde olmalınız çok önemli. Dahası bu tek seferlik bir değerlendirmede değil, riskler değiştiği için sürekli olarak çalışmanızı güncellemelisiniz. Risk değerlendirmesi olası riskleri tamamen ortadan kaldırmasa da çalışma ortamındaki problemleri belirlemenize ve önceliklendirmenize olanak tanıyacaktır.

Örneğin departman veya şirket bazlı şu konulara dikkat ederek risk değerlendirmesine başlayabilirsiniz:

  • Riski minimuma indirmek için evden çalışmanın mümkün olduğu pozisyonları belirleyebilirsiniz.
  • Evden çalışmanın mümkün olmadığı pozisyonlar için mesafe, hijyen gibi konuları göz önünde bulundurarak çalışma ortamınızı ve stilinizi gözden geçirebilirsiniz.
  • Evden çalışan veya çalışmayan tüm çalışanlar için mental destek sağlayabilirsiniz.
  • Çalışma saatleri dışında çalışanlarınızın dikkat edebileceği konular hakkında düzenli bilgilendirmeler yapabilirsiniz.
İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü’nün korona önlemleri ile ilgili hazırladığı sıkça sorulan sorular içeriğinde konu ile ilgili merak ettiklerinizi bulabilirsiniz. - İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü

Hijyen ve havalandırma

Çalışma ortamınızı düzenli olarak sterilize etmelisiniz. Bu genel çabanın dışında çalışanlarınızın el yıkama vb. bireysel alabilecekleri önlemler için hatırlatıcılar kullanabilirsiniz. Şirket içerisinde belirli lokasyonlara el dezenfektanı, yedek maske vb. istasyonlar koyarak koşulları iyileştirebilirsiniz.

Kapalı alanları koronavirüsün sevdiğini bence hepimiz zor yoldan öğrendik. İyi bir havalandırma veya klima sistemi ile virüsün yayılma riskini azaltabilirsiniz. Yarım saatlik aralıklarla pencere vb. yerleri açarak içerideki havanın değişmesini sağlayabilirsiniz.

Bu konu ile ilgili Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın hazırladığı içeriğe bakmanızda fayda var. - Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı

İletişim

Çalışanlarınız ile risk yönetimine dair aldığınız tüm kararları ve nedenlerini paylaşın. Hem aldığınız kararları herkesin duyduğuna emin olursunuz hem de kararların nedenlerini mantıklı bir şekilde açıklarsanız bireysel hayatlarında da dikkat edecekleri konuları onlarla paylaşmış olursunuz.

Bunun yanı sıra şirket içerisinde pozitif bir vaka ile karşılaşırsanız tüm ekibi bilgilendirin. Kimin kiminle en son ne zaman birlikte çalıştığını bilemeyeceğiniz için pozitif vaka ile görüşenlerin birkaç gün evden çalışmalarını isteyebilirsiniz.

İş yerlerinde PCR testi ve aşı zorunluluğunun yasal hükmü yazımız için tıklayın.

14 Mart Tıp Bayramı kutlu olsun!
👋
Hemen ücretsiz kullanmaya
başlayın, işinizi kolaylaştırın

Hiçbir kurulum ve kredi kartı gerektirmeden, personel yönetim yazılımını hemen 15 gün boyunca ücretsiz deneyin.

ÜCRETSİZ DENEYİN
Hemen ücretsiz kullanmaya
başlayın, işinizi kolaylaştırın

Hiçbir kurulum ve kredi kartı gerektirmeden, personel yönetim yazılımını hemen 15 gün boyunca ücretsiz deneyin.

ÜCRETSİZ DENEYİN

Start using it now for free, make it easier

Try the personnel management software now for free for 15 days, with no setup and no credit card required.
TRY IT FOR FREE