Paylaşın!
İçerik Başlıkları 📝

İK uzmanlarında olması gereken 6 yetenek

March 8, 2022

0 Dakika
Banu Akgül

İnsanlar bir şirketin en değerli kaynağıdır ancak başarılı bir şekilde yönetilmesi en zor kaynaklardan da biri olduğunu da kabul edelim. Her çalışan işe benzersiz bir dizi yetenek, ihtiyaç ve beklentiyle gelir. Bu yetenekleri ve beklentileri yönetmek için iyi bir lidere ihtiyacınız olduğunu söylememize gerek bile yoktur diye düşünüyoruz.

İK uzmanlarında olması gereken 6 yetenek

İnsan kaynakları yönetiminin rolü, bir şirketin hedeflerine ulaşmak için gereken işi değerlendirmek, işi yapmak için doğru insanları doğru pozisyonlara yerleştirmek ve mümkün olan en yüksek seviyelerde performans göstermelerini sağlamaktır. Kısacası İK bir sanattır. Bu sanat yolculuğunda hepimizin olduğu gibi bir insan kaynakları uzmanının da kariyeri boyunca ustalaşması gereken konular var. 

Odak noktası iletişim olan İK alanında bir kariyer düşünüyorsanız ya da insan kaynakları uzmanı nasıl olunur gibi bir sorunun cevabını arıyorsanız aşağıda sıraladığımız niteliklere göz atmanızda fayda var.

İnsan kaynaklarında olması gereken özellikler

Her şeyin başı “eğitim”

Başarılı bir İK yöneticisi, insan kaynaklarının işlevleri konusunda sağlam bir eğitim temeline sahip olmalıdır. Lisans ve yüksek lisans dereceleri bir yana değişen iş hayatına adapte olmak için devamlı araştırmanız, en son trendleri takip etmeniz ve en iyi uygulamalardan haberdar olmalısınız. Aktif bir öğrenme süreciniz yoksa ne yazık ki geride kalırsınız.

Sadece sektör değil çalıştığınız şirketi de iyi bilmelisiniz. En nihayetinde siz de bir çalışansınız. İçinde olduğunuz ekosistemi anlamalı, şirket politikalarını öğrenmeli ve kurum içerisindeki çoğu şeye kuş bakışı bile olsa hakim olmalısınız.

Her gün geliştirdiğiniz bilgi birikimi ile herhangi bir şirkette ortaya çıkan günlük zorluklarla  kolaylıkla mücadele edebilir, girdiğiniz her yerde rahatlıkla bir düzen oluşturabilirsiniz.

Bir “organizasyon” meselesi

Başarılı bir İK uzmanı olmak için en önemli özelliklerden biri organize olabilme yeteneğidir. Çünkü, tipik bir günde, işe alma ve işten çıkarma, çalışanların kişisel sorunlarıyla ilgilenme ve açık pozisyonlar için işe alım stratejileri oluşturma gibi çeşitli görevleri dengelemeniz gerekir. Tüm bu görevleri gerçekleştirirken güçlü zaman yönetimi ve organize olabilme yeteneğini görevleri verimli bir şekilde tamamlamanızı sağlar. 

Şirket içerisinde çarkların dönmesine neden olan pozisyon İK olduğu için çarkın bir saniye takılması şirket genelinde problemlere neden olur. Kimse kendi konusunu veya sorusunu başka birininkinden daha önemsiz görmez, bu yüzden sizden hepsini aynı anda çözebiliyor olmanızı beklerler. 

Herkes için “etik”

Şirketin bilinci ve vicdanı İK departmanıdır diyebilir miyiz? İK uzmanı olarak işlerinizi etkin bir şekilde yapabilmeniz için şirket çalışanlarının ve yöneticilerin güvenini kazanmalısınız. Gizli ve özel bilgilerden, şirket politikalarına kadar birçok konuyu ele alışınızda etik size bir yıldız gibi yön gösterecektir. Kabul edelim ki dürüstlük ve sağduyuya sahip olmayan İK uzmanları şirketin popüler çocukları arasında sayılmazlar. 

Yoksa her şeyin başı “iletişim” miydi? 

Biri hadi en önemli özelliği söyle artık mı dedi? Tabii ki tüm İK uzmanlarının sahip olması gereken en önemli beceri hem yöneticilerle hem de çalışanlarla iletişim kurma yeteneğidir. 

Yazılı ve sözlü iletişim becerileriniz açık, tutarlı ve organizasyonun her seviyesindeki bireyler için etkili olmalıdır. Karşınızdakinin konumu, sorunu farketmeksizin herkesle eşit derecede iletişim kurabiliyor olmalısınız. 

Etkili iletişim bazen müzakereyi de beraberinde getirir. İş arkadaşlarınız ve yönetim arasında çatışmalar ortaya çıktığında, İK yöneticisi olarak objektif kalarak bir orta yol bulmada ve uzlaşmada her iki tarafa da yardımcı olmalısınız.

Siyah, beyaz değil gridir o!

Şirketinizden en iyi verimi alabilmek için farklı kişiliklere sahip bireylerin birlikte medeni bir şekilde çalışabilmelerini ve şirket hedeflerini gerçekleştirebilmelerini sağlamalısınız, bunun için gerekli niteliğimiz problem çözme ki bizce bu biraz büyücülük. 

İK yolculuğunuzda, “gri alana” giren, uğraştığınız konuların sayısına şaşıracaksınız. Taciz mi? Ayrımcılık mıydı? “Makul” konaklamayı nasıl tanımlarsınız? İşten çıkarma sebepleri haksız mıydı? derken bir  insan kaynakları uzmanı olarak "mevcut en iyi" bilgiler hakkında kararlar vermeniz gerekecek. Avukatlardan, uzmanlardan veya diğer İK profesyonellerinden bolca tavsiye alacağınız dönemlere hoş geldiniz.

Bir bilene soralım

Çoğu durumda, çalışanlar bazı soruların cevaplarına ulaşmak ve aradıkları çözümler için liderlik yeteneğine sahip kişiler aramaya başlarlar ve tahmin edin nereye gelirler, İK departmanına. İK pozisyonunun doğası gereği, şirketle ilgili çok çeşitli konularda uzman olarak görüleceksiniz, bu nedenle liderlik etme yeteneğine sahip olmanız gerekecek. 

Ofiste dostça bir varlık göstererek, liderlik anlayışınızı ekip arkadaşlarınıza gösterin. Sizi tanıdıktan ve iş şeklinizi anladıktan sonra size karşı daha açık olacaklarını göreceksiniz. 

En çok senin zamanın değerli

Bu yazıyı senin için burada noktalıyoruz. Umarız aklındaki bazı sorulara yanıt verebilmişizdir. Unutmadan; Kolay İK kullanırsan, tüm işlerini hızlıca halledip hayatta en değerli varlığımız olan zamanı, katma değeri yüksek daha farklı işlere odaklayabilir, bu anlamda fark yaratan bir çalışan olabilirsin!

Eğer bir Kolay İK hesabın yoksa hemen oluşturarak 15 gün boyunca tüm özellikleri ücretsiz deneyebilirsin.

Kariyer olarak İK alanını seçmiş ve işini severek yapan Ecem Kavrak ile keyifli bir röportaj gerçekleştirdik. Okumak için tıklayın.

Kaynakça:

https://online.champlain.edu/blog/human-resource-management-skills

👋
Hemen ücretsiz kullanmaya
başlayın, işinizi kolaylaştırın

Hiçbir kurulum ve kredi kartı gerektirmeden, personel yönetim yazılımını hemen 15 gün boyunca ücretsiz deneyin.

ÜCRETSİZ DENEYİN
Hemen ücretsiz kullanmaya
başlayın, işinizi kolaylaştırın

Hiçbir kurulum ve kredi kartı gerektirmeden, personel yönetim yazılımını hemen 15 gün boyunca ücretsiz deneyin.

ÜCRETSİZ DENEYİN

Start using it now for free, make it easier

Try the personnel management software now for free for 15 days, with no setup and no credit card required.
TRY IT FOR FREE