Paylaşın!
İçindekiler 📝

İşe alımda dönüşüm: Gelenekselden yeni nesile

July 6, 2022

0 Dakika
Banu Akgül

İşe alım, herhangi bir pozisyon için aranılan çalışanı şirket bünyesine kazandırmaktan çok daha fazlası. Pandemi sonrası teknolojinin hızla İK uygulamalarına entegre olduğu bu dönemde artık objektifimizi bir başka yöne daha çevirmeliyiz; Z kuşağına! Yetenek avcılığının önem kazandığı son yıllarda artık geleneksel işe alım yöntemleri, kendini modern tekniklere teslim ediyor. Peki geleneksel yöntemlerin yerini yeni nesil işe alım modellerine neden bırakmalıyız? Sorunun cevabı için işe alım stratejilerinin dünü, bugünü ve yarınını detaylı olarak inceleyelim.

Şirketlerin en önemli İK görevlerinden biri, doğru çalışanların işe alınması. Evet, her şirket büyümesine katkı sağlayacak, performansı ve verimliliği yüksek yetenekli çalışanları ister. Hedeflerine uygun o adayı bulmak elbet kolay değil. Bu nedenle en iyi işe alım stratejilerini şirket politikalarına dahil etmek ve uygulamak İK’cının kıymetli çalışmalarından. Günümüze kadar uygulanan geleneksel işe alım yöntemleri, şirketlere harika adayları katarak en iyi hizmeti verdi. Ancak düzen değişti, beklentiler dönüştü. Teknoloji odaklı dünyada “geleneksel”, artık bir anlam ifade etmiyor.

Geleneksel işe alım

Geleneksel işe alımın dezavantajlarına geçmeden önce neydi şu yıllardır kullanılan kemikleşmiş işe alım metodları gelin bir göz atalım:

  • Geleneksel basın yayında yer alan iş ilanları ve reklamlar
  • Yerel iş bulma ve yerleştirme şirketleri
  • Geçici hizmet veren İK ajansları
  • İş ve kariyer fuarları
  • Sokak ve caddelerde yer alan iş ilanı panoları
  • Uzun ve zorlayıcı mülakatlar
  • Manuel teknikler
  • Geribildirim eksikliği

Biraz dezavantajlarından bahsedelim 🤔

  • İşveren markalaşması için olumsuz sonuçlar
  • Fazla maliyet
  • Boşa harcanılan zaman
  • Yetenek ve çeşitliliğe sınırlı erişim
  • Tüm bunların sonucunda olumsuz bir aday deneyimi

Gelecek, inovatif yaklaşımların en çok uygulanacağı alanlardan birinin, İK olduğunu vurguluyor. Geleneksel tekniklerin geride kaldığı aşikar. Nasıl mı? Cevabı, pandeminin getirdiklerinde saklı. Salgınla beraber uzaktan çalışma sistemine geçişle işe alımı bütünüyle revize etti. Tam da bu noktada online mülakatlara değinmeden geçmek bu döneme haksızlık olur.  

Pandemi döneminde yaşanan Büyük İstifa dalgasına rağmen, birçok şirket işe alım yapmaya devam etti. Youthall’ın Haziran 2020 ayında açıkladığı verilere göre ise, şirketlerin online mülakat gerçekleştirme oranında yüzde 300’e varan bir artış yaşandı.

Şirketleri yeteneklerle buluşturmanın yolları giderek artmakta. Çağdaş işe alım yöntemleri uygulamak için bugünün işgücü ve işe alımına genel bir bakış 👀

  • Daha fazla Baby Boomer çalışan emekli oluyor ve yönetici rollerinde deneyim boşluğu oluşuyor.
  • Z kuşağı artık tamamen iş hayatında aktif, ardından gelen Milenyum kuşağıyla birlikte güçlerini çok yakında birleştirecek.
  • Teknolojinin her geçen gün gelişmesiyle birlikte uzaktan ve freelance çalışma yöntemleri dikkat çekici hale geliyor.

Yeni nesil işe alımın detaylarına geçmeden; günümüz koşulları resminin bütününe baktığımızda işe alım uzmanları ve İK’cılar, üstün yetenekleri kazanmak ve elde tutmak için stratejik bir işe alım vurgusunu görüyoruz. Kreatif ama aynı zamanda gerçeği yansıtan doğru bir işe alım stratejisi için, yeni nesil işe alım tekniklerini iyi planlamak oldukça önemli.

Yeni nesil işe alım

En iyi yetenekleri çeken şirket kültürü

Başarılı bir yeni nesil işe alım tekniklerinin temeli, kuvvetli bir şirket kültüründen geçer.

İşe alım, şirket kültürüne dahil değildir, gibi düşünülse de bu düşünce doğru değil. En iyi yetenekleri çekmek için zaman ve kaynak oluşturmak, şirket kültürünüzün önemli büyük parçasını oluşturur. Eğer gerçekten de güçlü bir şirket kültürüne sahip olduğunuzu düşünüyorsanız, işe alım stratejilerinizde bu gerçekliği yansıttığınızdan emin olun.

Dijital iş ilanları

Dijital ortamda yayınlanan iş ilanları, daha geniş çapta servis edilebildiği için oldukça faydalı bir yöntemdir. Artık, adayların yeni iş fırsatları yakalamasına olanak tanıyan bir dizi dijital platform var. LinkedIn ve Indeed gibi global ortamda iş fırsatları sunan bu platformlarda var olabilmek oldukça önemli. Açık pozisyonlarınızı farklı platformlarda paylaşarak, geniş kitlelere ulaşabilir; böylelikle aradığınız o yeteneğin sizi bulmasını kolaylıkla sağlayabilirsiniz.

Online mülakatlar

Yukarıda bahsettiğimiz gibi pandemiyle beraber online mülakatlarda çok hızlı bir artış yakalandı. Tamamen uzaktan çalışma ve hibrit çalışma sistemine geçişle birlikte online ortamda görüntülü olarak yapılan mülakatlar artık günümüz işe alımın parçası haline geldi.

Online olarak yapılan mülakatlar, işe alım uzmanlarının dünyanın herhangi bir yerindeki adayı, para harcamadan tanırken bu sürecin de hızlı bir şekilde gerçekleşmesine yardımcı oldu. Online mülakatlar, henüz çok yeni gündemde olduğu için hala birtakım eksiklikleri barındırıyor olabilir. Ancak online olarak yapacağınız mülakatlar için doğru platformu bulmak ve kullanabilmek bu süreçte önemli detaylardan.

Sanal gerçeklik

Uzun ve sıkıcı mülakat deneyimleri artık geride kaldı. Birçok şirket, adaya kusursuz bir mülakat tecrübesi yaşatmak adına teknolojiyi sonuna kadar kullanmakta kararlı. Peki sanal gerçeklikle işe alım sürecinizi nasıl inovatif hale getirebilirsiniz?

  • Adaylarla üç boyutlu mekanlarda sanal olarak buluşabilir,
  • Şirket ofisini sanal olarak tanıtabilir,
  • Sürükleyici deneyimlerle iş yeri kültürünü gösterebilirsiniz.

Sanal gerçeklik, özellikle başvuran adayların ofisten çok uzakta olduğu durumlarda son derece faydalı bir yöntem olarak karışımıza çıkıyor.

Mobil uyumlu işe alım deneyimi

Yeni nesil, mobilde. Bunu artık hepimiz çok iyi biliyoruz. Z kuşağının artık işgücünde olan aktif katılımı sebebiyle, mobil öncelikli bir yeni nesil işe alım tekniği listenizin başlarında yer almalı. İş ilanı başvuru portalından eleme sürecinin sonuna kadar, adayların her adımı bir mobil ortamda kolayca tamamlamasını sağlayın. Hatırlatmakta fayda var: teknoloji çok gelişti! Neyse ki günümüzde bunu gerçeğe dönüştürmeye yardımcı olabilecek birçok uygulama ve web sitesi mevcut. Mobil işe alım tekniği, hem İK’cıların hem de adayların tüm süreci daha verimli ve az stresle tamamlamasına yardımcı olur. Ayrıca tüm verilerin güvenli bir ortamda saklanılarak düzeltilmesine de olanak sağlar.

Yapay zeka sistemleri

Yapay zeka sistemleri, adayları değerlendirmenize ve iş tanımlarında olması gereken düzenlemeleri belirlemenize yardımcı olur; bu nedenle işe alım süreçlerinde yapay zeka oldukça yaratıcı çözümler sunar. Yapay zeka, iş başvurularını filtrelerken iş tanımlarını taramanıza da destek olur.

Yapay zeka, sohbet robotları yazılımı aracılığıyla başvuru sahipleriyle doğrudan kolay bir iletişim kurmanızı sağlar. İşe alım sürecinizi basit ve eğlenceli hale getirirken, anketler yoluyla adayların şirketinize vereceği geri dönüşlerini öğrenebilirsiniz.

İşe alım stratejileri

İşe alım stratejilerinizi mümkün olan en verimli şekilde kullanmanız, işveren markanızı destekler. İşe alım pazarlaması nedir? dediğinizi duyar gibiyiz. İşe alım pazarlaması, bir şirketin ilanı açmadan önce potansiyel müşterilerini bulmak, çekmek ve sürekli ilgi çekici halde tutmak gibi çeşitli faaliyetleri ifade eder.

Son yıllarda yetenek yönetimi konusunda oldukça çaba harcayan başarılı şirketler, en yaygın şekilde şu işe alım pazarlama tekniklerini kullanıyor;

  • Hedeflenen kitle profilleri oluşturma,
  • Özelleştirilmiş içerik ve pazarlama materyalleri yaratma,
  • Web sitelerinde bulunan kariyer sayfaları,
  • İş reklamcılığı,
  • Sosyal medya,
  • Zengin bir aday havuzu.

Bir bütün olarak bakıldığında tüm bu işe alım pazarlama teknikleri, boş pozisyonlarınızı doldurmanın çok ötesinde bir fayda sağlar.

Sosyal medya

İşe alım sürecinde en kötü kullanılan tekniklerden biri; sosyal medya. Oysa doğru kullanıldığında harika sonuçlar verebilir. Sosyal medya aracılığıyla işe alım, yeni nesil tekniklerden olmasa da hala adayları tanımanın güçlü bir yolu. Sosyal medya ücretsiz ve inanılmaz derecede iyi bir veri havuzudur.

Bonus 🌞

İşe alım dünyasında geleneksel anlayışı yıkarak yeni nesil yöntemleri keşfe çıkan cesur insan kaynakları uzmanlarının neler yaptığına bir göz atalım mı?

Zenefits’in CEO’su Parker Conrad, çalışan maaşlarını ve diğer yan haklarını yani adayın işe girişinin hemen ardından tüm İK uygulamalarını online ortama taşıyarak, iki tarafı da zorlu, zaman alan ve sıkıcı süreçlerden kurtarıyor.

Eventbrite’ın İşe Alım Direktörü Mike Bailen, yetenek yönetimiyle ilgili birçok çalışmalarda bulunurken, iş ilanlarından kurtulmaya karar veriyor ve en etkili işe alımın direkt iletişim ile sağlandığını söyleyerek rotasını kariyer fuarlarına çevirmiş. Mike, “İşe çok kişi başvuruyor, ama sadece %1’i bu süreci başarıyla bitirip, işe alınıyor,” diyor. Ona göre, sadece en iyiler sürece dâhil olmalı ve başvuranların (en ideal olarak) %100’ü işi almalı başarmalı.

Kaynakça:

PeopleBox – medium.com
makersturkiye.com/yenilikci-kurumlarda-yeni-nesil-ise-alim-yontemleri/
indeed.com/career-advice/career-development/modern-recruitment-techniques

👋
Hemen ücretsiz kullanmaya
başlayın, işinizi kolaylaştırın

Hiçbir kurulum ve kredi kartı gerektirmeden, personel yönetim yazılımını hemen 15 gün boyunca ücretsiz deneyin.

ÜCRETSİZ DENEYİN
Hemen ücretsiz kullanmaya
başlayın, işinizi kolaylaştırın

Hiçbir kurulum ve kredi kartı gerektirmeden, personel yönetim yazılımını hemen 15 gün boyunca ücretsiz deneyin.

ÜCRETSİZ DENEYİN

Start using it now for free, make it easier

Try the personnel management software now for free for 15 days, with no setup and no credit card required.
TRY IT FOR FREE