Paylaşın!
İçindekiler 📝

Büyük istifada çalışan güveni inşa etmek

December 16, 2022

0 Dakika
Banu Akgül

Büyük istifa 2023 yılına doğru global bazda tüm hızıyla devam ederken, araştırmalarımızda gördüğümüz şeyler büyük istifayı memnuniyetsiz çalışanların kitlesel göçü olarak değil, insanların yaşamlarında neye öncelik verdikleri ve iş hakkında nasıl düşündükleri konusunda büyük değişim olarak yeniden düşünmemizi sağladı.

Büyük istifada çalışan güveni inşa etmek

Bu yüzden kendi şirketinizde çalışan güvenini yeniden inşa etmek, bağlılık kazanmak ve büyük istifanın etkileriyle başa çıkmak için bazı ipuçları hazırladık.

Büyük istifadan büyük değişime

Çalışma dünyası, son üç yılda çoğumuz için büyük ölçüde değişti. Eskiler bir iş yerine belki üniversiteden bile mezun olmadan girip, emekliliğe kadar aynı şirkette çalışırken şimdi işler daha farklı. Çünkü insanların işe ve çalışma algısına yaklaşımı sınandı ve büyük değişim öyle başladı. Peki büyük değişim yani büyük istifa ile en çok kimler işten ayrılıyor:

En yüksek kayıp Y Kuşağı ve Z Kuşağı arasında görünüyor:

  • Z kuşağının %48'i ve Y kuşağının %44'ü son altı ay içinde yeni bir iş aramaya başladıklarını veya bunu düşündüklerini söylüyor
  • %94'ü mevcut sektörlerinden bir başkası için ayrıldı

Genç çalışanların istifalarda önde olmasının olası bir nedeni;

  • Y kuşağının ve Z kuşağının son iki yıl içinde mali açıdan en sert darbeyi alan gruplar olmaları
  • Y kuşağının neredeyse üçte birinin birikimden daha fazla kredi kartı borcu olduğunu bildirmesi 
  • Z kuşağının yarısına yakınının şu anda pandemi öncesine göre daha az acil durum birikimi olduğunu söylemesi

Çalışanlar adil ücretlendirmeye öncelik veriyor

Finansal güvenceyi öncelik listelerinde en üst sıraya koyan tek nesil gençler değil; çalışanların yüzde 61'i, şirketleri veya çalışma ortamları hakkında değer verdikleri en önemli şeyin yaşanabilir bir ücret olduğunu söylüyor.

Salgın ve enflasyon derken global olarak son birkaç yılda yeterince mali sıkıntı yaşandı, ancak insanlar sadece bir sonraki maaş çekini almak istemiyor. Çalışanlar yeni bir sektörü düşündüklerinde iş-yaşam dengesini, esnekliği (hibrit, uzak vb.) ve faydaları da önemsiyor. Bu nedenle, şirketiniz rakiplerinizden daha yüksek bir taban ücret sunamıyorsa, özellikle eksiksiz bir yan haklar paketi ve destekleyici bir kültür oluşturarak büyük istifa ile başa çıkmayı deneyebilirsiniz.

Kapsamlı hazırlanmış bir ücretlendirme stratejisi kritik bir öneme sahip. Bu konuyla ilgili yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

Çalışanlar olumlu bir çalışma ortamı istiyor

Doğal olarak, çalışanlar daha kârlı kariyer yolları istiyor ancak önemli olan tek şey para değil. Aslında, denklemden maaşı çıkarırsak, iş yerinde olumlu ve motive edici bir ortam maddi konulardan sonra öncelik sıralamalarında ikinci sırada yer alıyor.

Tükenmişlik ve iş-yaşam dengesindeki eksiklik 

Son araştırmalara baktığımızda yaşanabilir bir ücretin ardından daha iyi bir çalışma ortamının gelmesi şaşırtıcı değil:

  • Çalışanlar, aynı zamanda küçük çocuklara da bakıyorlarsa tükenmiş hissetme olasılıkları daha yüksektir. Ebeveyn tükenmişliği üzerine yapılan bir araştırma, çalışan annelerin %68'inin, çalışan babaların ise %42'sinin tükenmiş olduğunu ortaya koydu.
  • Pandemiye bağlı tükenmişlik, özellikle yaşlı nesiller için zordu. Baby boomers arasında tükenmişlik, pandemi öncesi %24'ten bugün %31'e yükseldi, çoğu emekliliği seçti.
  • X jenerasyonunun tükenmişlik oranları, pandemi öncesi %40'tan bugün %54'e 14 puan sıçradı. Y kuşağı arasında ise tükenmişlik mevcut konumlarında %84’e yükseldi.

Ebeveynlerimiz ve büyüklerimiz, sefil olsa bile bir işte kalmaya daha yatkınken, önde gelen araştırmalar, tükenmişlik kültürünün aslında hiçbir zaman iyi bir şey olmadığını ve modern çalışanların zehirli bir iş yerine müsamaha göstermeye isteksiz olduklarını gösteriyor.

Webinar alarmı ⏰ Katma değerli İK yönetimi: Çalışan bağlılığı

İnsan kaynakları uzmanlarının ve işverenlerin çalışan bağlılığı hakkında bilmesi gereken tüm detayları webinarımızda masaya yatırdık.

Sağlık sigortası artık bir yan hak değil

Çalışanların çoğu sağlık konusundaki faydaların artık bir yan hak değil, gereklilik olduğu konusunda hemfikir. Büyük çoğunluğu, bir işe girip girmemeye karar verirken, sağlık konusunda sunulan faydalara dikkat ediyor.

Akıl sağlığı uygulamalarına abonelikler ve spor salonu üyeliklerinde indirimler sunmak, zaten sağlam olan avantajları artırmanın güzel yolları olsa da, bunlar temel planınız iş gücünüzün ihtiyaçlarını karşılamak olduğunda eklenecek avantajlardır. Çalışanlar potansiyel işverenleri değerlendirirken ilk aradıkları şey bunlar değildir. İlk aranan üç öncelik:

  • Sağlık sigortası 
  • Hastalık izni 
  • Ücretli izin 

Büyük istifa dalgası sizi de vurmadan bir yerden başlayın

Büyük istifa dalgası geldi ama hala geçmedi. 2023 yılının beraberinde getireceği zorlukları ve değişiklikleri ön görmek zor ama bu ipuçlarının kalıcı olacağı kesin. Bahsettiğimiz aksiyonlardan hepsini aynı anda alamıyorsanız bile bir yerden başlamalısınız. Değişime başlarken Kolay İK ile tanışın! Hemen linke tıklayın ve randevu talebi oluşturun.

👋
Hemen ücretsiz kullanmaya
başlayın, işinizi kolaylaştırın

Hiçbir kurulum ve kredi kartı gerektirmeden, personel yönetim yazılımını hemen 15 gün boyunca ücretsiz deneyin.

ÜCRETSİZ DENEYİN
Hemen ücretsiz kullanmaya
başlayın, işinizi kolaylaştırın

Hiçbir kurulum ve kredi kartı gerektirmeden, personel yönetim yazılımını hemen 15 gün boyunca ücretsiz deneyin.

ÜCRETSİZ DENEYİN

Start using it now for free, make it easier

Try the personnel management software now for free for 15 days, with no setup and no credit card required.
TRY IT FOR FREE