Paylaşın!
İçerik Başlıkları 📝

Yıllık yol izni nedir ve yol izni nasıl alınır?

April 10, 2022

0 Dakika

İşçiler için yıllık izin kullanımında meydana gelen en büyük problemlerden biri, yolda geçen sürenin yıllık izne dahil olmayışıdır. Özellikle şehir ya da yurt dışında tatil yapmak isteyen işçiler için yolda geçen süre, tatil sürelerinin dışında kalmasını isteyecekleri kadar uzun olabilmektedir. İş Kanunu'nda yer alan yol izni hakkı sayesinde işçinin yolda geçen süresi yıllık izinden sayılmak zorunda değildir. Peki yol izni nasıl alınır ve kaç gündür? Yol iznine dair tüm detayları birlikte incelemeye ne dersiniz? O halde başlayalım.

Yıllık izinde yol izni nedir?

Yol izni, kanunda geçen ana izin türlerinden biri olmamakla birlikte mevzuatta ve uygulamada yeri olan bir izin çeşididir. Yol izni, yıllık ücretli izin yapan çalışanların izin süresince bulundukları konumun iş yerinden uzak olması durumunda kullanabildikleri sürelerdir. İşçi, bulunduğu yerden uzakta yıllık izin süresini kullanacaksa işverenden bu izni talep edebilir. Böylece yıllık ücretli izin süresini yolda değil, olmayı arzu ettiği yerde geçirebilir.

4857 sayılı İş Kanunu'nun 56. maddesi: “İşçi, yıllık ücretli izin sürelerini iş yerinin bulunduğu konumdan farklı bir yerde geçirecekse bunun ile ilgili olarak işverenden istekte bulunmalıdır. İşçi bu durumu belgelendirebildiği takdirde gidiş ve dönüş süreleri için işverenden yol izni alabilir.”

İzin türleri hakkında kapsamlı bilgi için İzin Yönetimi El Kitabı’nı inceleyebilirsiniz.

Yol izni nasıl alınır?

Yol izni kavramı, yıllık ücretli izin türüne bağlı bir kavram olduğundan, dolaylı bir izin türüdür. Yani işçi yıllık iznini kullanmıyorsa yol izni de kullanamaz. Yol izni, kullanması zorunlu ya da birikebilen bir izin türü değildir. Bir işçi yıllık ücretli izin hakkını iş yerinin bulunduğu bölgeden uzakta geçirecekse o işçi için gidiş ve dönüş süreleri oldukça uzun olabilir. Bu da, yıllık izin sürelerini kısıtlayacak bir unsurdur. İş Kanunu, işçinin hakkı olan yıllık ücretli izin sürelerini yolda harcamaması için işçiye yol izni hakkı tanır.

Buna göre, bir işçinin yol izni hakkını kullanabilmesi için şunları yerine getirmesi gerekir:

  1. İşçinin iş yerinden uzakta bir yere gidiyor olması
  2. İşçinin işverenden yol izni talebinde bulunması

Yol izni kaç gündür?

Yol izni ile ilgili olarak 4857 sayılı İş Kanunu, işçiye bu hakkı tanırken izin süresi ile ilgili de düzenleme yapmıştır. Kanuna göre yol izni, işçinin yıllık iznini kullandığı mesafenin uzak olması halinde gidiş ve dönüş için toplam 4 güne kadar olabilir. İşçinin yıllık ücretli izin sürelerini geçireceği mesafenin uzaklığına göre yol izni 4 günün altında da verilebilir. Bu tamamen işçinin gidiş ve dönüşü hangi sürelerde tamamlayabileceği ile ilgilidir. İş Kanunu'nda belirtilen 4 günlük süre azami yol izni süresidir.

İşçi yıllık iznini tek seferde kullanmak yerine bölerek parçalar halinde kullanmayı tercih etmişse yol izni, her yıllık izni kullanımında tekrar 4 gün olacak şekilde düzenlenmez. 4 gün olarak belirlenen yol izni, yıllık iznin 1 yıl içerisindeki kullanımının toplamını ifade eder. Yani, işçi yıllık izin süresini ikiye bölerek yılın farklı zamanlarında kullanacaksa 4 günlük yol iznini de buna uygun şekilde bölerek kullanmalıdır.

Yol izni kimlere verilir?

Bu izin türünden yararlanmak isteyen çalışanların öncelikle yıllık izin hakkını elde etmiş olması gerekir. Yıllık izin ise en az bir yılını doldurmuş çalışanlara verildiğinden yol iznini de mevcut iş yerinde en az 1 yılını doldurmuş çalışanlara verilir.

Yol izni ücretli mi?

Yıllık izinde yol izni, işçiler için kafa karışıklığına sebep olabilir. İzni amacı, işçinin yıllık izin süresini yolda kısıtlamamaktır. Bu hak yıllık izin dışında verilir. Bu sebeple, bu izn türü ücretsiz izin türlerinden biridir. İşçi yol iznini talep etmişse bu izni kullandığı günler için işveren, işçiye herhangi bir ücret ödemesi yapmak zorunda değildir. Yani, yol izni kullanılan günlere dair işçiye ücret ödemesi yapmak ya da yapmamak işverenin inisiyatifindedir.

Yol izni nereden alınır?

Yıllık izin hakkını elde etmiş ve yolda geçireceği süreyi ücretsiz bir şekilde izin olarak kullanmak isteyen çalışanlar, departman yöneticilerinden bu izni talep ederek alabilirler. Taleplerinin onaylanmasından sonra iki izin için de(ücretsiz yol izni ve yıllık izin) onaylanmış ayrı izin formunu İK departmanlarına iletmeleri gerekir.

İzin süreçlerinde dijital takip

Siz de işletmenize ait personel, performans, vardiya ve ücret değerlendirme gibi pek çok alanı tüm ayrıntıları ile tek noktadan takip etmek istemez misiniz? Kolay İK ile tüm İK süreçleri için bu mümkün. İnsan kaynaklarına dair süreçleri tek yazılım ile dilediğiniz anda ve yerde kontrol edebilmek için hemen tıklayarak ücretsiz randevu talebi oluşturun.

İzinlerle ilgili daha çok sorunuz mu var?

İzinlerle ilgili izinturleri.com gibi bir site olduğunu biliyor muydunuz? Ücretli, ücretsiz ve özel olmak üzere 3 ana başlıkta tüm izinlerin güncel açıklamasını, türünü, şartlarını ve o izin türü hakkında en çok merak edilen detayları bu web sitesinde bulabilirsiniz.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat. Aenean faucibus nibh et justo cursus id rutrum lorem imperdiet. Nunc ut sem vitae risus tristique posuere.

👋
Hemen ücretsiz kullanmaya
başlayın, işinizi kolaylaştırın

Hiçbir kurulum ve kredi kartı gerektirmeden, personel yönetim yazılımını hemen 15 gün boyunca ücretsiz deneyin.

ÜCRETSİZ DENEYİN
Hemen ücretsiz kullanmaya
başlayın, işinizi kolaylaştırın

Hiçbir kurulum ve kredi kartı gerektirmeden, personel yönetim yazılımını hemen 15 gün boyunca ücretsiz deneyin.

ÜCRETSİZ DENEYİN

Start using it now for free, make it easier

Try the personnel management software now for free for 15 days, with no setup and no credit card required.
TRY IT FOR FREE
//