March 15, 2021
Yetkinlik değerlendirme, her işletmenin belirli dönemlerde ihtiyaç duyduğu bir uygulamadır. Bu uygulama yöntemleri farklılık gösterse de işveren uygun bulduğu değerlendirme yöntemlerinden birini tercih ederek çalışan hakkında belli bir fikre ulaşmayı tercih eder. Peki değerlendirme yöntemleri nelerdir ve nasıl uygulanır? Bu adımları birlikte incelemeye ne dersiniz?
Yetkinlik, personelin önceden belirlenmiş olan standartlar çerçevesinde ölçülen, iş yerindeki performansını ve sorumluluklarını etkileyen ve eğitimler ile desteklenebilen, yani gelişime açık olan tüm özellikleridir. Bir işçinin yetkinliği, onu diğerlerinden farklı ve ayırt edici kılan donanımı ifade eder.
Bir işletmede yöneticiler, personellerin performansını ölçmek amacıyla farklı yöntemlere başvurabilir. Genel olarak dönemsel olan bu performans ölçüm yöntemlerinden biri de yetkinlik bazlı performans değerlendirme ya da yetkinlik değerlendirme olarak ifade edilir.
Yetkinlik bazlı değerlendirme ihtiyacının doğması ve ilerleme süreci hakkında bilgi edinmek için “Yetkinlik bazlı değerlendirme ihtiyacı nasıl doğdu?” başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.
Yetkinlik değerlendirme yöntemlerinin belli başlı kullanım alanlarını şu şekilde sıralayabiliriz:
Yetkinlik değerlendirme, farklı yöntemleri içeren bir süreçtir. Tamamen ihtiyaç doğrultusunda kullanılabilen bu yöntemler şu şekilde sıralanabilir:
Peki bu kavramlar tam olarak neyi ifade eder?
360 derece değerlendirme: Günümüzün en yaygın değerlendirme yöntemlerindendir. Personelin çalışma arkadaşları, yöneticileri, astları, müşterileri gibi iş çevresinden pek çok kişi tarafından değerlendirildiği bir yöntemdir. Böylece farklı kanallardan pek çok geri bildirim sağlanarak çalışanın performansı hakkında en doğru bilgi elde edilir. Burada geri bildirimlerin objektif olması önem taşır.
180 derece değerlendirme: Bu yöntemde personeli kendisi ve yöneticisi değerlendirir. Önceki yönteme göre daha dar bir kapsama sahip olan bu yöntemde, yöneticinin ve kişinin değerlendirmeleri raporlanır. Oluşturulan bu rapor sonrasında personelin performansı hakkında o kişiye geri bildirim sağlanır. Yalnızca personel ile yönetici arasında gerçekleşen bu değerlendirme yönteminde, çatışma riski fazladır.
Tek kaynağa bağlı değerlendirme: Bu yöntemde kaynak yöneticidir. Burada personeli tek değerlendiren, o personelin bağlı olduğu yöneticidir. Tek kaynağa sahip değerlendirme yönteminde genellikle personelin kendini savunması veya fikir beyan etmesi mümkün olmaz. Bu da, değerlendirmenin objektif olması ihtimalini oldukça düşüren bir unsurdur.
Yetkinlik bazlı performans değerlerlendirmede soru setlerini nasıl oluşturmalısınız? Tüm detayları ele aldığımız webinarımızı izlemeyi unutmayın.
Yetkinlik değerlendirme süreci, birbirinin devamı olan 5 adımdan oluşur. Bu adımları birlikte inceleyelim:
İşletmenizin performans değerlendirme yazılımı ihtiyacına çözüm arıyorsanız Kolay İK’nın sizin için geliştirdiği performans, ücret değerlendirme, vardiya ve personel takip sistemleri ile ihtiyaçlarınızı tek noktadan yönetin. Kolay İK’yı 15 gün boyunca ücretsiz denemek için hemen tıklayın.
Hiçbir kurulum ve kredi kartı gerektirmeden kullanmaya başlayın.
ÜCRETSİZ DENEYİNHiçbir kurulum ve kredi kartı gerektirmeden, personel yönetim yazılımını hemen 15 gün boyunca ücretsiz deneyin.