November 29, 2021
İşletmenizde çalışanların daha donanımlı ve yetkin olmalarını sağlayan uygulamalardan biri iş rotasyonudur. İş rotasyonu uygulaması hakkındaki tüm detayları sizin için derledik.
Türkçe karşılığı “yer değiştirme” olan Fransızca kökenli rotasyon kelimesi, iş hayatında özellikle de insan kaynakları tarafından sıkça kullanılır. İş rotasyonu kavramı, işletmelerin belli departmanlarında bulunan çalışanların yerlerini değiştirerek belirli sürelerde farklı bir departman ve iş kolunda deneyim elde etmesi anlamına gelir.
İş rotasyonu uygulandığında çalışanlar ana işlerinden ziyade o işe bağlı farklı görevlere atanır. Rotasyon uygulaması genel olarak yatay hiyerarşide ya da eş bir pozisyon kademesinde gerçekleştirilir. Burada yapılan değişikliği çalışanın terfi süreci gibi düşünmemek gerekir. Çünkü bu değişim genelde 1-3 yıl gibi belirli bir süreyi kapsar. Belirlenen süre dolduğunda işçi eski görevine dönebilir.
İş rotasyonu uygulamasının amacı, iş memnuniyetinin artmasını sağlamaktır. Bunun yanında, çalışanların farklı görevler üstlenmeleri ve çapraz eğitime alınmaları sağlanarak farklı beceriler kazanmalarına imkan tanınır.
İş rotasyonu ile çalışanları ana görevleri dışında farklı görev alanlarına atayabilirsiniz. Böylece işçilerin daha nitelikli ve işin farklı alanlarına hakim olmalarını sağlayabilirsiniz. Burada çalışanın vasfını artırırken bir yandan da ani bir işçi kaybı halinde o işçinin yeri dolana kadar var olan diğer işçilerin o işi sürdürebilmesini sağlarsınız.
Fiziki çalışmayı gerektiren işlerde görev alan işçiler için aynı işi uzun saatler yapmak, deformasyona neden olan bir durumdur. İş yerinde uygulanan rotasyon ile işçiler farklı alanlarda farklı işleri yaparak aynı zamanda hem bedenlerinin hem de zihinlerinin farklı bölümlerini çalıştırabilir. İşçinin farklı işlerde görev almasını sağlayarak hangi işte ne kadar performans gösterdiğini de gözlemleyebilirsiniz.
İşletme içerisinde iş rotasyonu uygulayarak çalışanlarınızın tüm yeteneklerini tespit edebilir, en verimli oldukları alanda çalışmalarını sağlayabilirsiniz. Bunun için rotasyon planı yaparak işçileri belirli sürelerde farklı birimlerde görevlendirebilir, sonunda da işçinin performansını değerlendirip en verimli olduğu alanları tespit edebilirsiniz.
İnsan kaynaklarına dair 6 temel İK metriğini incelemek için “İnsan Kaynakları Metriklerine Giriş” e-kitabına göz atabilirsiniz.
İş rotasyonu uygulamasının olumlu ve olumsuz yanları gözlemlenebilir. Peki bunlar nelerdir?
İşletmenizin insan kaynakları yönetim yazılımına mı ihtiyacı var? Çalışanların ücret değerlendirme, personel, vardiya ve performans takibini tek yazılım ile kolayca yapabilmek için tıklayın ve Kolay İK’yı 15 gün boyunca ücretsiz deneyin.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat. Aenean faucibus nibh et justo cursus id rutrum lorem imperdiet. Nunc ut sem vitae risus tristique posuere.
Hiçbir kurulum ve kredi kartı gerektirmeden, personel yönetim yazılımını hemen 15 gün boyunca ücretsiz deneyin.
ÜCRETSİZ DENEYİNClick to see the privileges of QNB Finansbank Digital Bridge Platform
Determine when you are available and we will tell you about Easy HR practices