Paylaşın!
İçerik Başlıkları 📝

Kıdem ve ihbar tazminatı hesaplama 2024

December 20, 2023

0 Dakika

Kıdem tazminatı nedir?

Kıdem tazminatı, 4857 sayılı İş Kanunu'na göre, bir çalışanın işten ayrılması durumunda işverenin ödemekle yükümlü olduğu bir tazminattır. Kıdem tazminatı, adından da anlaşılacağı gibi çalışanın o iş yerinde geçirdiği süreye bağlı olarak hesaplanır. Bu tazminat, genel olarak çalışanın emeğinin bir karşılığı olarak düşünülse de, aslında bunun ötesinde, iş güvencesinin en önemli unsurlarından biridir.

Kıdem tazminatı hakkında daha fazla bilgiye ulaşmak yazımıza tıklayın.

Kıdem tazminatı nasıl hesaplanır?

Kıdem tazminatı, temel olarak çalışanın kıdemi göz önünde bulundurularak hesaplanır. Ancak tazminatın miktarını belirleyen ana faktör, çalışanın aldığı ücretidir. Çalışanın brüt ücreti üzerinden hesaplanan kıdem tazminatının hesaplanmasında ücretin alındığı şekil önemli bir ayrıntıdır. Eğer işçi ücretini günlük, haftalık, aylık olarak veya saatlik olarak alıyorsa, hesaplama şu şekilde yapılır:

  1. İşçinin çalıştığı toplam süre hesaplanır.
  2. İşçinin kaç tam yıl çalıştığı belirlenir ve bu süre işçinin son aldığı brüt ücret (yol, yemek gibi yan ödemeler dahil) ile çarpılır.
  3. Çalışılan tam yıl süresinin dışında kalan süre gün olarak hesaplanır.
  4. Son brüt aylık ücret 30'a bölünerek günlük ücret hesaplanır.
  5. Tam yıla karşılık gelmeyen küsuratlı sürenin günlük brüt ücreti ile çarpılmasıyla elde edilen değer, çalışanın hak ettiği kıdem tazminatını oluşturur.

Bu şekilde hesaplamalarla çalışanın kıdem tazminatı miktarı belirlenir.

Ayrıca, çalışanın ücreti parça başına veya götürü usulüyle ödendiği durumlarda şu hesaplama yöntemi uygulanır:

  1. Çalışanın son 1 yıl içinde aldığı toplam ücret hesaplanır.
  2. Aynı dönemde çalıştığı gün sayısı belirlenir.
  3. Bulunan toplam ücret, çalışılan toplam gün sayısına bölünerek günlük brüt ücret elde edilir.
  4. Eğer çalışan son 1 yıl içinde zam almışsa, zam aldığı tarih ile iş akdinin sonlandığı tarih arasındaki toplam brüt ücret, bu süre içinde çalıştığı gün sayısına bölünerek günlük ücret hesaplanır.
  5. Elde edilen bu değer, çalışanın toplam çalışma süresine karşılık gelen kıdem tazminatı tutarını belirlemek için kullanılır.

Bu yöntem, çalışana ödenecek kıdem tazminatının hesaplanmasında kullanılır.

Çalışanın kıdemi hesaplanırken göz önünde bulundurulması gereken bir başka önemli faktör, grev süresidir. Eğer çalışan iş yerindeki süreci içerisinde greve katılmış ve grev sırasında çalışmamışsa, bu süre kıdem hesaplamasında dikkate alınmaz. Çalışana net kıdem tazminatı miktarını hesaplarken, son bir adımda %0,759 oranında damga vergisi kesintisi yapılır. Sosyal Sigortalar Kurumu prim kesintisi veya gelir vergisi stopajı gibi başka kesintiler uygulanmaz. Sadece damga vergisi kesintisi yapılır ve geriye kalan miktar çalışana ödenir.

İhbar tazminatı nedir?

İhbar tazminatı, düşünülenin aksine yalnızca işverenin ödediği bir tazminat türü değildir. İşçi, iş sözleşmesini feshettiğini bildirdikten sonra o iş yerinde çalıştığı süreye göre ihbar süresine sahiptir. Eğer işçi, ihbar süresi bitmeden işi bırakırsa işverene ihbar tazminatı ödemek zorundadır.

İhbar tazminatı hakkında daha fazla bilgiye ulaşmak yazımıza tıklayın.

İhbar tazminatı nasıl hesaplanır?

İhbar tazminatını hesaplamak için çeşitli değişkenleri dikkate almak gereklidir. İhbar tazminatı, brüt ücret üzerinden hesaplandığında, gelir vergisi ve damga vergisi kesintilerini doğru bir şekilde hesaplayabilmek son derece önemlidir. Bununla birlikte, ihbar tazminatını hesaplayabilmek için yasal olarak belirlenen ihbar süresini bilmek de büyük bir öneme sahiptir.

İhbar süreleri aşağıdaki şekildedir:

  1. Eğer iş akdiniz 6 aydan kısa bir süreyle sınırlıysa, bildirimi diğer tarafa yapmanızdan sonraki 2 hafta içinde
  2. İş akdiniz 6 aydan 1 buçuk yıla kadar sürdüyse, bildirimi diğer tarafa yapmanızdan sonraki 4 hafta içinde
  3. İş akdiniz 1 buçuk yıldan 3 yıla kadar sürdüyse, bildirimi diğer tarafa yapmanızdan sonraki 6 hafta içinde
  4. İş akdiniz 3 yıldan daha uzun bir süreyle devam ettiyse, bildirimi diğer tarafa yapmanızdan sonraki 8 hafta içinde işten ayrılabilirsiniz.

Deneme süresi içinde (iş akdinin başlamasından itibaren ilk 2 ay) olan çalışanlara ihbar süresi uygulanmaz. Bu kurallar, işten ayrılma sürelerini belirler ve ihbar süresinin nasıl hesaplandığını açıklar.

İhbar tazminatı hesabı örneği:

Bir çalışana ait bilgiler;

İşe başladığı tarih: 01.01.2017

İşten çıkış tarihi: 30.11.2020

İşçinin aldığı son brüt ücret: 30.000 TL şeklinde olsun.

İşe başlangıç ve bitiş tarihlerine baktığımızda 3 yıldan fazla çalışmış olduğunu görürüz. Bu durumda, ihbar süresi 8 hafta olarak değerlendirilir.

Günlük brüt ihbar tutarı: 30.000 / 30 = 1.000 TL

Brüt ihbar tazminatı tutarı: 56 X 1.000 = 56.000 TL (8 haftayı 7 gün ile çarparak ihbar süresini gün olarak bulduk)

Gelir vergisi: 56.000 X %15 = 8.400 TL

Damga vergisi: 56.000 X binde 7,59 = 4.250 TL

Net ihbar tazminatı tutarı: 56.000 – 8.400 – 4.250 = 43.350.00 TL olur.

İhbar tazminatını hesaplarken dikkat etmeniz gereken önemli bir husus, gelir vergisi dilimidir. Yılın sonlarına doğru işten ayrılan bir çalışanın gelir vergisi matrahı, farklı vergi dilimlerine tabi tutulabilir. Bu durumda, gelir vergisi hesaplaması sadece %15 üzerinden değil, bulunulan vergi diliminin oranı üzerinden yapılmalıdır.

Kolay İK Bordro ve Teşvik Danışmanlığı Hizmeti ile tanışın

Beyanname, BES, SGK, emeklilik, teşvik, mevzuat gibi tüm süreçleriniz için danışmanlık hizmetlerimizden yararlanın, tarafımızdan hazırlanmış bordrolarınız ile iş yükünü ve hata payını azaltın. Bordro ve teşvik danışmanlığı hakkında daha fazla bilgi almak için ücretsiz randevu oluşturun.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat. Aenean faucibus nibh et justo cursus id rutrum lorem imperdiet. Nunc ut sem vitae risus tristique posuere.

👋
Hemen ücretsiz kullanmaya
başlayın, işinizi kolaylaştırın

Hiçbir kurulum ve kredi kartı gerektirmeden, personel yönetim yazılımını hemen 15 gün boyunca ücretsiz deneyin.

ÜCRETSİZ DENEYİN
Hemen ücretsiz kullanmaya
başlayın, işinizi kolaylaştırın

Hiçbir kurulum ve kredi kartı gerektirmeden, personel yönetim yazılımını hemen 15 gün boyunca ücretsiz deneyin.

ÜCRETSİZ DENEYİN

Start using it now for free, make it easier

Try the personnel management software now for free for 15 days, with no setup and no credit card required.
TRY IT FOR FREE
//