January 29, 2021
İşten ayrılan tüm işçilerin kafasındaki en büyük soru işaretlerinden biri kıdem tazminatı haklarıdır. İşçiler bu haklarını doğru ve eksiksiz bir şekilde aldıklarından emin olmak için kıdem tazminatının nasıl hesaplandığını bilmek durumundadır. Peki siz kıdem tazminatının nasıl hesaplandığını biliyor musunuz? 2021 kıdem tazminatı tavanı ve ne kadar olduğu gibi konulara gelin, yakından göz atalım.
2021 yılı ile birlikte asgari ücret %21,56 oranında zamlanarak tüm yeni parametrelerin de güncellenmesine sebep oldu. Bunlardan biri de kıdem tazminatı tavanı. Peki, kıdem tazminatı tavanı son yıllara göre 2021’de ne kadar arttı ve kaç TL oldu?
2021’de kıdem tazminatı tavan tutarı ilk 6 aylık süreç için Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından 7.638,96 TL olarak tespit edildi.
Kıdem tazminatı tavanı, o dönem için bir işçiye ödenen brüt ücretten kıdem tazminatı için hesaplanabilecek azami miktarı ifade eder. Eğer işçinin aldığı aylık brüt ücret tutarı kıdem tazminatı tavanının üzerinde ise kıdem tazminatı hesabı, tavan tutarı üzerinden hesap edilir.
Kıdem tazminatı tavanı, devlet memurları kanununa tabi olan en yüksek devlet memuru için ödenecek en az emekli ikramiyesi düşünülerek saptanır. Bu düzenleme 1475 sayılı İş Kanununun 14. maddesinde de yer alır.
1475 sayılı İş Kanununa ait 14. Madde dışındaki tüm maddelerin 4857 sayılı kanun ile birlikte kaldırılması sonucunda cezai müeyyideler ortadan kalktı.
Yeni uygulamaya göre, kıdem tazminatı tavanının üstünde bir tazminat ödenmesi halinde tavanın dışında kalan tutar için işveren gelir vergisi ve sigorta primi ödemek durumunda kalır. Kıdem tazminatı tavanı altında kalan tutarlar için ise yalnızca damga vergisi ödenir.
Kıdem tazminatı hesaplama işlemi yapılırken işçinin son aldığı brüt ücret ve son işverene bağlı çalışma süresi göz önünde bulundurulur. İşçinin kıdem tazminatının hesaplanabilmesi için son işverene bağlı en az 1 sene çalışması ve kendi isteği dışında işten ayrılması gerekir. Bunun iki istisnası mevcuttur. Bu istisnalar;
İşçiye ait bilgiler aşağıdaki gibi olsun:
Bu durumda işçiye ait kıdem tazminatı hakkını hesap edelim.
İşçi 2 yıllık kıdeme sahip ancak işçinin brüt ücreti kıdem tazminatı tavanının üzerinde. Bu sebeple işçinin kıdem tazminatı, tavan tutarı üzerinden hesaplanır.
Gelelim kıdem tazminatı nedir, hangi durumlarda ödenir konusuna. Kıdem tazminatı, İş Kanununun belirlediği çerçeve doğrultusunda işverenin işçiye ödediği bir tazminat türüdür. Genellikle işçinin en az 1 sene boyunca aynı işverene bağlı olarak çalıştığı işinden kendi rızası dışında çıktığı durumlarda ödenen kıdem tazminatı, kanun çerçevesinde belirlenen farklı birtakım durumlarda da yine işçiye ödenebilir. Peki, kıdem tazminatını oluşturan koşullar nelerdir?
İşletmenizin personel, ücret değerlendirme, performans ve vardiyaya dair tüm insan kaynakları süreçlerini tek yazılım üzerinden kolayca takip edebilmek için hemen tıklayın ve Kolay İK’yı 15 gün boyunca ücretsiz deneyin.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat. Aenean faucibus nibh et justo cursus id rutrum lorem imperdiet. Nunc ut sem vitae risus tristique posuere.
Hiçbir kurulum ve kredi kartı gerektirmeden, personel yönetim yazılımını hemen 15 gün boyunca ücretsiz deneyin.
ÜCRETSİZ DENEYİNClick to see the privileges of QNB Finansbank Digital Bridge Platform
Determine when you are available and we will tell you about Easy HR practices