Paylaşın!
İçerik Başlıkları 📝

Maaş için müzakere sanatı

September 17, 2019

0 Dakika
Banu Akgül

Yeni iş görüşmeleri yaptığımız ya da hali hazırdaki işimizin bir döneminde, konu maaşa geldiğinde akan sular duruyor. İyi bir maaş müzakerecisi olmak oldukça önemli!

Maaş için müzakere sanatı

İşverenle karşılıklı olarak kazan-kazan durumunu yaratıp, istediğiniz maaşı nasıl elde edeceksiniz? İşte bazı ipuçları...

1- Önce havayı koklayın

Yeni maaşınızla ilgili konuşmaya başlamadan önce havayı koklayın. İşverenin, şirket ve sizinle ilgili söylediklerine kulak verin. Birlikte orta yolu bulacak, karşılıklı fayda sağlayacak ancak kendinizden de taviz vermeyeceğiniz bir yol arayın. ‘İstediğini Alma Sanatı (Getting What You Want)’ kitabının yazarı Lee Miller “Daha önce para hakkında konuşarak asla kazanamazsınız. Para hakkında konuşmanın zamanı, sizi istedikleri andır. Çünkü bundan önce, sadece kolayca reddedilen adaylardan birisiniz. Ancak işveren bir kez iş için sizi almaya karar verdiğinde, ‘Bunu nasıl yöneteceğiniz’ önemli hale geliyor.” diyor.

2- Çalışma isteğinizden/hırsınızdan bahsedin

Çalışacağınız işe/pozisyona neden uygun olduğunuzdan önce, çalışma isteğinizden/hırsınızdan bahsedin. Kuruma neler katabileceğinizi sebepleriyle birlikte anlatın. Bu, maaşla ilgili müzakere konusunda elinizi güçlendirecektir.

3- Erkenden sert bir tutum sergilemeyin

Maaşla ilgili beklentileriniz konusunda erkenden sert bir tutum sergilemeyin. Bırakın işveren maaş politikasından bahsetsin, sizinle ilgili görüşlerini aktarsın. Böylece karşılıklı fayda sağlayacak kazan-kazan durumu için konuşmanın bir bölümünde iyi bir fırsat yakalayacağınıza eminiz. Unutmayın, vereceğiniz her reaksiyonun bir karşı reaksiyonu olabilir!

4- Ortak bir payda arayın

İşverenle tamamıyla zıt olduğunuzu bile düşünseniz, ilk aşamadan itibaren ortak bir payda aramaya özen gösterin. Üzerinde anlaşabileceğiniz herhangi bir nokta bulun. Böylece müzakere zamanı geldiğinde farkında olmadan elinizi güçlendirecek imtiyazlar olduğunu göreceksiniz.

5- Daha çok sorun, daha az yorum yapın

Görüşme esnasında işverene daha fazla sorup, daha az yorumda bulunun. İş ve pozisyonla ilgili daha derin bilgiler almak için, daha nitelikli sorular yönlendirin. Böylece pozisyon için düşünülen maaşın adil olup olmadığını gözlemleyebilirsiniz. Görüşmelerinizde bu ip uçlarından faydalanarak maaş konusunda daha iyi bir müzakereci olabilirsiniz. En azından bir sonraki sefer nasıl müzakere edebileceğinizi artık biliyorsunuz.

👋
Hemen ücretsiz kullanmaya
başlayın, işinizi kolaylaştırın

Hiçbir kurulum ve kredi kartı gerektirmeden, personel yönetim yazılımını hemen 15 gün boyunca ücretsiz deneyin.

ÜCRETSİZ DENEYİN
Hemen ücretsiz kullanmaya
başlayın, işinizi kolaylaştırın

Hiçbir kurulum ve kredi kartı gerektirmeden, personel yönetim yazılımını hemen 15 gün boyunca ücretsiz deneyin.

ÜCRETSİZ DENEYİN

Start using it now for free, make it easier

Try the personnel management software now for free for 15 days, with no setup and no credit card required.
TRY IT FOR FREE