Paylaşın!
İçindekiler 📝

İnsan kaynakları ve Chatbot kullanımı

November 18, 2020

0 Dakika
Banu Akgül
insan kaynakları ve chatbot kullanımı

SOR’UN’u tanıtabilir misiniz?

Yapay zeka ve doğal dil işleme destekli ChatBot’lar ile tüm iletişim kanallarını tek bir dijital platformda toplayarak, farklı sektörler ve departmanlar için en iyi çözüm önerilerini sunuyoruz. SOR’UN alt yapısını kullanan markalar WhatsApp, Webchat, Facebook ya da herhangi bir dijital platform üzerinden gelen soru ve talepleri Chatbot veya destek ekipleri aracılığıyla cevaplayabiliyor.

Günümüzde Chatbot’ları İK departmanının hangi fonksiyonlarında görüyoruz?

Birçok farklı sektörde ve şirket içi departmanda kullanılan Chatbot’lar, akıllı otomasyon için olgunlaşmış bir alan olan insan kaynakları (İK) departmanında da karşımıza çıkıyor. Giriş seviyesi işe alımlar, iç iletişim, e-oryantasyon, anlık geri bildirim, anket uygulamaları ve sık sorulan soruların yanıtlanması şeklindeki bilgi paylaşımları alanlarında tercih edilebilir.

Chatbot’ların işe alımdaki rolü ve avantajı nedir?

Chatbot’lar değerlendirme sürecinde insana bağlı hataları ortadan kaldırarak, değerlendirmeleri maliyetsiz ve hızlı biçimde tamamlayan akıllı asistan rolüyle karşımıza çıkar. Bu aşamada Chatbot’lar alternatif olarak değil, ön değerlendirmeyi tek başına yapabilen araçlar olarak çalışır. Böylece doğru sorular yönlendirilmiş ve bu sorulara göre belirlenmiş adayların listesini kısa zamanda oluşturulabilir. ChatBot’ların yapabildikleri bunlarla sınırlı kalmaz. Yapay zeka destekli Chatbot’lar adayların özgeçmişlerinde yer alan kelime ve cümle yapılarından adayların karakterlerine kadar bilgi verebilir.

Oryantasyon sürecinde de Chatbot’lardan faydalanabilir miyiz?

Chatbot’lardan oryantasyon süreçlerinde de faydalanılabilir. İşe yeni başlayan çalışanların ilk gün sorabileceği sorular düşünülerek hazırlanacak cevap sistemi ile, yeni çalışanın ilk günlerdeki çekingenliği giderilebilir. Böylece, deneyimli çalışanların yeni çalışanlarla ilgilenmekten kendine ait görevleri yerine getirememesi gibi sorunlardan da uzaklaşılmış olunur. ChatBot’lar yeni başlayanlara ekibin geri kalanını tanıtabilir, şirketle ilgili en önemli bilgileri aktarabilir, sık yaşanan sorunları açıklayabilir.

Kurum içi iletişimde Chatbot’lardan nasıl faydalanabiliriz?

ChatBot’lar, şirket içinde çalışanların kolayca öğrenmek isteyecekleri bazı bilgilere hızlıca yanıt verebilir. Örneğin; doğum günleri, resmî tatiller gibi zamanlara yönelik akıllı hatırlatmalar yapılabilir, izin bilgileri görüntülenebilir, o gün iş yerinde yenecek öğle yemeği menüsü, hava durumu, olası salgınlar gibi durumları bildirilebilir.

ChatBot’lar ayrıca kurum içi iletişim ile çalışanlara, kurum tarafından atanan görevleri, çalışanların kendi belirledikleri hedefleri, güncel projeleri belirli zaman aralıklarında belirterek bu bilgileri taze tutabilir. Böylece çalışanların motivasyonunu artırır ve şirket hedeflerinin gerçekleşmesine katkı sağlar.

Kurum içinde yayılan yanlış bilgiler, yapılan yanlış yönlendirmelerde çalışanları etkiliyor. Chatbot’lar buna bir çözüm getirebilir mi?

Chatbot’lar kurum içerisinde korsan bilgi yayılımının önüne geçtiği gibi önemli etkinliklerin planlanmasında da aktif rol alabilir. Eş zamanlı yürüttüğü ve ortak dille ifade ettiği çağrılarla, kurum çalışanlarını ilgili etkinliğin düzenleneceği yere ve zamana göre davet edebilir. Etkinlik sonrasında çalışanların geri bildirimlerini toplayarak sonraki etkinlikler için anlamlı girdiler oluşturabilir.

Yukarıda konuştuğumuz konular dışında, Chatbot’lar İK çalışanlarının işini farklı hangi noktalarda kolaylaştırabilir?

Anket uygulaması konusunda da çalışanlara destek olabilir. Çalışan memnuniyeti anketlerinin hazırlanması ve tüm çalışanlar tarafından belirlenen zaman diliminde doldurulması oldukça zordur. Chatbot’lar aslında oldukça zaman alan bu uygulamayı kolayca uygulayabilir, periyodik aralıklarla yenileyebilir ve böylece çalışanların rahatsız olduğu konuları ortaya koyabilir. Ayrıca, Chatbot’ların yapay zekâ yardımıyla kuruma bağlılığı düşük olan çalışanları tespit edebilir. Hatta insan kaynaklarına dair diğer veriler ile beraber yaptığı değerlendirme sonucunda, yakın zamanda işten ayrılması muhtemel çalışanları bile bulabilir.

Webinar alarmı ⏰ İnsan kaynaklarının geleceğinde yapay zeka

MindBehind Ekibi ile birlikte gerçekleştirdiğimiz canlı yayın webinarımızda insan kaynaklarının geleceğini ve yapay zekayı konuştuk. Keyifli seyirler!

Çalışan esenliği chatbot'u ile tanışın! 🧘‍♀️

Çalışan esenliği, dünya genelinde şirketlerin odak noktalarından biri. Bu nedenle çalışanların fiziksel, zihinsel ve duygusal olarak kendilerini daha hissetmelerine katkı sunmak amacıyla da günümüzde birçok modern/ teknolojik çözümler ortaya çıkıyor. Insider iş birliği tarafından gerçekleştirdiğimiz chatbot da çalışan esenliği konusunda geliştirilen akıllı çözümlerden biri.  Çalışanların esenlikle ilgili ihtiyaçlarına hızlı ve etkili bir şekilde yanıt sunmak amacıyla geliştirilen chatbot’la sohbete başlamak oldukça basit.

Nasıl mı?

Linke tıklayın ve “Sohbete Başlayın”. Çalışan esenliği hakkında sorularınızı sorun, yeni dijital asistanınız anında cevaplasın. 

👋
Hemen ücretsiz kullanmaya
başlayın, işinizi kolaylaştırın

Hiçbir kurulum ve kredi kartı gerektirmeden, personel yönetim yazılımını hemen 15 gün boyunca ücretsiz deneyin.

ÜCRETSİZ DENEYİN
Hemen ücretsiz kullanmaya
başlayın, işinizi kolaylaştırın

Hiçbir kurulum ve kredi kartı gerektirmeden, personel yönetim yazılımını hemen 15 gün boyunca ücretsiz deneyin.

ÜCRETSİZ DENEYİN

Start using it now for free, make it easier

Try the personnel management software now for free for 15 days, with no setup and no credit card required.
TRY IT FOR FREE