Paylaşın!
İçindekiler 📝

İK’da dijitalleşme: İK uzmanları için dönüşüm ipuçları

January 13, 2023

0 Dakika
Banu Akgül

İnsan kaynakları hala dijitalleşme sorunu yaşıyor. Peki ama neden? Gelin son zamanlarda ses getiren dijitalleşme raporu verilerine bir göz atalım. 

İK’da dijitalleşme: İK uzmanları için dönüşüm ipuçları

McLean&Company şirketinin 2023 İK Eğilimleri Raporu’na göre, dünyanın dört bir yanındaki şirketler İK süreçlerini dijitalleştirmeyi benimsemede ciddi gecikmeler yaşıyor. McLean&Company raporunda İK’nın dönüşümünü, “süreçlerin, belgelerin ve diğer tüm organizasyonel işlerin teknolojiyi kullanarak dijital formata dönüştürülmesi” olarak tanımlıyor. İnsan kaynaklarının dijitalleşmesi aynı zamanda, işe alım süreçlerinde optimizasyonu sağlamak ve çalışan katılımını artırmak için performanslarını ölçmek gibi rutin görevlerin yanında karışık işlerin de kolaylaştırılmasını sağlıyor. Ancak neden hala İK dijitalleşemiyor?

Ankete katılanların yüzde 58’nin İK departmanlarının dijital dönüşümden geçmediği, bu katılımlarının yüzde 55’nin ise bu durumun nedeninin "İK’nın dijital dönüşümünün önündeki engeller” olduğunu söylüyor. - McLean&Company - 2023 İK Eğilimleri Raporu

İK neden dijitalleşemiyor?

 "Dijitalleşmeyen şirketlerin sayısı sürpriz yarattı" - William Howard

İK’nın dijitalleşmesinin önündeki engeller hakkında katılımcılar çeşitli faktörlere atıfta bulundu. Ankete göre, katılımcıların yüzde 41’i, en büyük engelin şirketin manuel sistemlerden vazgeçmek istemediğini söylerken; yüzde 39’u bir İK yazılımı kullanmak için yetersiz bütçeye sahip olduğunu belirtti. Yüzde 33’ü ise şirketlerin dijital bir İK stratejilerinden yoksun olduğunu vurguluyor. Bu bağlamda İK’nın 2023 yılında hala dijitalleşememe sebeplerini liderlik eksikliği, değişime direnç ve belirsiz stratejiler olarak sıralayabiliriz.

Uzmanlar, dönüşümün yol haritasını oluşturmak için amaç ve yön duygusunu yerleştirmek gerektiğini söylüyor. Bunun için de dönüşüm yolculuğundaki zorlukları ortadan kaldıracak olan, güçlü bir İK stratejisi. 

Neler yapılabilir?

Teknolojinin ön planda olmadığı İK için artık değişim vakti. Bunun için net bir strateji planlamanın yanı sıra, İK uzmanlarının dönüşümü savunacak güçlü bir ses çıkarmaları gerekiyor. Howard, “ Dijitalleşme zorluklarının gerçekten önemli bir nedeni, teknolojinin İK’ya getirecek değeri iletmek konusunda yeterli dili kullanamamasıdır. İK, dijitalleşme hakkında yeterli bilgiye sahip olduktan sonra, teknolojinin iş senaryoları üzerindeki etkin yeteneğini şirket yöneticilerine aktarmalıdır.” diyor. 

Dijitalleşen şirketlerin yüzde 97’si İK süreçlerini tamamen optimize ediyor

Sonuçların bütününe baktığımızda, şirketlerin dijitalleşme yolculuklarında farklı aşamalarda olduklarını görüyoruz. Dijitalleşen şirketlerin yüzde 97’si İK süreçlerini son derece optimize ettiğini, yüzde 93’ü mevcut teknolojilerin kullanımının yaygınlaştırdıklarını ve yüzde 88’i ise İK uygulamalarında yeni ek teknolojiler keşfettiğini söylüyor. 

İK’da dijital dönüşümün faydaları oldukça açık. Dijital dönüşüm, veriye dayalı kararlar alma becerileri ile donatılmış, daha etkili ve stratejik bir İK departmanı olmanızı sağlar. Bu nedenle uzmanlar, İK uzmanlarına, dönüşüm çabalarının avantajlarına odaklanmaları ve bunları iş gücüne entegre etmek için çalışmaları gerektiği öneriyor. 

İK’nın dijitalleşme yolculuğunun faydalarını en üst düzeye çıkarmak ve sürdürülebilir kılmak için, İK uzmanları dijitalleşmenin amacını anlamalı, bunun şirketlerin başarısı için ne anlama geldiğini bilmeli ve uygun becerilerle donatılmalıdır. 

İnsan kaynakları süreçlerinizi dijitalleştirmeye başlayın

İster küçük ister orta ister büyük bir işletmeye sahip olun. Sizi için en değerli şey, genellikle bulunması en zor olan zamandır. Soru şu ki, parmaklarınızın ucunda teknolojik çözümler varken neden zamanınızı idari işlere harcıyorsunuz?

Kolay İK ile size zaman ve verimlilik kazandıracak pek çok insan kaynakları teknolojisinden faydalanabilirsiniz. Kolay İK ile izin, fazla mesai, performans değerlendirme ve maaş gibi tüm personel verilerinizin takip ve yönetimini yapabilir, kolayca hedef veya yetenek değerlendirme raporları oluşturabilir, şirket giderlerini takip edebilir, şirket eğitimlerinizi kontrol edebilir, dosya paylaşımı ve 360 derece değerlendirme ile organizasyonunuz içinde etkili bir iletişim ve geribildirim ağı kurabilirsiniz. Şimdi Kolay İK’yı 15 gün ücretsiz deneyin, tüm bu İK çözümlerinin ve çok daha fazlasının farkını deneyimleme fırsatını yakalayın!

👋
Hemen ücretsiz kullanmaya
başlayın, işinizi kolaylaştırın

Hiçbir kurulum ve kredi kartı gerektirmeden, personel yönetim yazılımını hemen 15 gün boyunca ücretsiz deneyin.

ÜCRETSİZ DENEYİN
Hemen ücretsiz kullanmaya
başlayın, işinizi kolaylaştırın

Hiçbir kurulum ve kredi kartı gerektirmeden, personel yönetim yazılımını hemen 15 gün boyunca ücretsiz deneyin.

ÜCRETSİZ DENEYİN

Start using it now for free, make it easier

Try the personnel management software now for free for 15 days, with no setup and no credit card required.
TRY IT FOR FREE