Paylaşın!
İçindekiler 📝

Çalışan potansiyelini en üst düzeye çıkarın

February 1, 2023

0 Dakika
Banu Akgül
LinkedIn tarafından yapılan bir ankete göre, yöneticilerin %94'ü beceri geliştirmenin işlerinin başarısı için kritik öneme sahip olduğuna inanıyor. - LinkedIn
Çalışan potansiyelini en üst düzeye çıkarın

Günümüzün tempolu iş dünyasında, en yeni becerilere ve teknolojilere ayak uydurmak, hem kişisel hem de profesyonel gelişim için artık bir seçenek değil gereklilik. Şirketler piyasada rekabetçi kalmak ve doğru bir şekilde büyümek için çalışanlarının yeteneklerini, gelişmek istedikleri alanları, güçlü ve zayıf yönlerini bilmek zorunda. Çünkü çalışanların beceri kazanması ve edinmesi artık sadece bir eğitim planlaması değil aynı zamanda iş gücünün yeteneklerini ve iş kalitesini artırma süreci. 

Dünya Ekonomik Forumu'na göre, 2025 yılına kadar tüm çalışanların yarısından fazlasının teknolojik gelişmeler nedeniyle yeniden beceri kazanması gerekecek. Kısa bir özetle;

  • Şirketler sürekli gelişen iş piyasasında rekabetçi kalabilmek,
  • Yeni teknolojilere ve endüstri trendlerine uyum sağlamak,
  • Çalışanları elde tutmak ve kariyerlerine katkıda bulunmak,
  • İş gücünün gelecekteki iş talepleri için gerekli becerilere sahip olmasını sağlamak,
  • Üretkenliği ve etkinliği artırmak için beceri gelişimine yatırım yapmak “zorunda” kalacaklar.

Peki çalışanların becerilerini geliştirmek için neler yapabilirsiniz? 🔍

Çevrim içi kurslar ve sertifikalar: En popüler ve erişilebilir beceri geliştirme seçeneklerinden biri çevrim içi öğrenimdir. Udemy ve LinkedIn Learning gibi platformlar, teknolojiden, liderliğe, ekip çalışmasından, iletişime kadar çeşitli alanlarda birçok kurs ve sertifika ile stratejinizin ilk etabı olabilirler. Böylece İK, eğitim stratejilerini geliştirmeye başlamadan önce çalışan katılımı, eğitimlere olan ilgi vb. konuları takip ederek gelecek yol haritasını daha doğru kurgulayabilir. 

  • Örneğin bir yazılım geliştirme şirketi, Python veya Java gibi yeni bir programlama dilinde çalışanların kendini geliştirmesi ve sertifika alması için mali destek sunabilir.
  • Veya bir İK yöneticisi, müşteri hizmetleri çalışanlarını Udemy gibi platformlar aracılığıyla etkili iletişim becerileri üzerine bir kurs almaya teşvik edebilir. Şirketin beceri gelişimine verdiği önemi göstermek için kursu tamamlayanlar ödüllendirilebilir. 

İş başında eğitim: İş başında eğitim, çalışanların pratik, uygulamalı bir ortamda yeni beceriler ve teknikler öğrenmelerini sağlar. Bu, bir iş arkadaşını takip etmeyi, özel projeler üzerinde çalışmayı, atölye çalışmalarına veya seminerlere katılmak olarak çeşitlendirilebilir. İK, çalışanların iş başında eğitimden yararlanabilecekleri alanları belirleyerek büyüme ve gelişme fırsatları yaratmak için yöneticilerle birlikte çalışabilir.

  • Örneğin bir pazarlama müdürü kıdemsiz bir çalışana, yeni stratejiler ve teknikler öğrenmesi için yüksek riskli büyük bir projede ekibi izleme fırsatı sunabilir.
  • Veya bir İK yöneticisi şirketin yeni çıkacak ürünü veya ürün özelliği üzerinde bir workshop düzenlenmesini talep edebilir. Böylece çalışanlar farklı departmanların bakış açısını anlayarak, ürünü uygulamalı olarak öğrebilirler.

Çapraz eğitim: Çapraz eğitim, çalışanlara birincil iş sorumluluklarının dışında yeni beceriler öğretmeyi hedefler. İK, çalışanları uzmanlıklarını başkalarıyla paylaşmaya teşvik ederek çapraz eğitimi kolaylaştırabilir.

  • Örneğin bir İK yöneticisi bir proje için işlevler arası yani farklı departmanlardan çalışanların bir araya geldiği yeni bir ekip kurabilir. Bu, çalışanlara yeni beceriler öğrenme ve şirket operasyonlarının farklı yönlerini anlama fırsatı verir.
  • Veya bir satış müdürü, genç bir çalışanı telefonda satış becerilerini öğrenmesi için deneyimli bir satış uzmanıyla eşleştirebilir.

Mentorluk programları: Bir mentorluk programı, deneyimli çalışanları yeni başlayan veya yeni beceriler geliştirmek isteyenlerle eşleştirmektir. Mentorlar, danışanların kariyerlerinde ilerlemelerine yardımcı olmak için rehberlik, destek ve geri bildirim sağlar. 

  • Örneğin bir İK yöneticisi, yeni beceriler öğrenirken rehberlik, geri bildirim ve destek sağlamak için deneyimli satış çalışanlarının genç çalışanlarla eşleştirildiği bir mentorluk programı oluşturabilir.
  • Veya bir pazarlama yöneticisi, dijital pazarlama veya markalaşma gibi belirli bir alanda uzmanlaşmak isteyen çalışanlar için haftada bir görüşmeler planlayarak bir mentorluk programı oluşturabilir.

Konferanslar ve çalıştaylar: Konferanslara ve çalıştaylara katılmak, çalışanlara yeni trendler ve teknolojiler hakkında bilgi edinme, endüstri uzmanlarıyla ağ kurma ve yeni bakış açıları kazanmalarına fırsat sağlar.

  • Örneğin bir İK yöneticisi, çalışanları sektörlerindeki en son gelişmeler hakkında bir teknoloji konferansına katılmaya teşvik edebilir. Tek yapmanız gereken biletleri göndermek!
  • Veya bir pazarlama yöneticisi, çalışanlarına yeni bir pazarlama aracı veya tekniği üzerine ekip olarak beraber çalışmaları için bir günlük izin verebilir. Ardından ekipten öğrendiklerini kendisine sunmasını isteyerek, bu tekniğin şirket için uygulanabilir olup olmadığına dair bir münazara başlatabilir.

İK departmanı "beceri"  konusunda nasıl bir yol izlemeli? 🤔

Beceri değerlendirmesi yapın: İlk olarak çalışanların mevcut becerilerini kontrol edin. Ardından mevcut rolleri ve şirketin gelecekteki hedefleri için hangi becerilerin gerekli ve eksik olduğunu belirleyin.

Bir öğrenme ve gelişim planı geliştirin: Çalışanlara beceri kazandırmak için hem kısa vadeli hem de uzun vadeli hedefleri içeren bir plan oluşturun. Bu plan yukarıda saydığım çevrim içi eğitimler, konferanslar vb. methodları içerebilir.

Finansal destek sağlayın: Kendi alanlarında veya başka bir alanda kendini geliştirmek isteyen çalışanlara ilgili kurslarda finansal destek sağlayın.

Mentorlukları teşvik edin: Alanında veya farklı bir alanda kendini geliştirmek isteyen çalışanlar için mentorlar belirleyin. Çalışanlar üstlerine veya ilgili departmandaki seçili kişiye dilediği zaman rehberlik için ulaşabileceğini bilsin.

Teknolojiden yararlanın: Çalışanlara erişilebilir ve esnek öğrenme fırsatları sağlamak için e-öğrenme platformları ve sanal gerçeklik gibi teknolojilerden yararlanın.

Eğitimi performans değerlendirmelerinin bir parçası haline getirin: Çalışanların kendi mesleki gelişimlerinden sorumlu tutulmalarını sağlamak için eğitim ve beceri geliştirmeyi performans değerlendirmelerine dahil edin.

Sürekli öğrenme kültürü yaratın: Çalışanları kendi mesleki gelişimlerini sahiplenmeye teşvik edin ve sürekli öğrenmeye ve beceri gelişimine değer veren bir kültür yaratın.

Çalışanları beceri gelişimi için ödüllendirin ve takdir edin: Devam eden bağlılığı teşvik etmek için çalışanları beceri geliştirme konusundaki çabaları ve başarıları için ödüllendirin ve diğerlerine de örnek olması adına tüm ekibin görebileceği bir ortamdan takdir edin.

Bir kariyer geliştirme planı oluşturun: Çalışanların şirket içindeki kariyer yollarını görselleştirmelerine yardımcı olacak bir kariyer geliştirme planı oluşturun.

Gelecekte yüksek talep görecek bazı beceriler:

  • Veri Analistleri: Veri analizi ve yorumlama, makine öğrenimi, programlama dilleri (Python ve R gibi) 
  • Yazılım Geliştiriciler: Bulut bilgi işlem, yapay zeka, siber güvenliki mobil uygulama geliştirme
  • Dijital Pazarlamacılar: Dijital pazarlama stratejileri, içerik oluşturma, arama motoru optimizasyonu, veri analizi
  • Proje Yöneticileri: Çevik proje yönetimi, risk yönetimi, paydaş yönetimi ve müzakere becerileri
  • Finansal Analistler: Veri analizi ve yorumu, finansal modelleme, yatırım analizi ve finansal planlama
  • Siber Güvenlik Uzmanları: Siber güvenlik protokolleri ve düzenlemeleri, olay müdahalesi ve risk yönetimi
  • Müşteri Hizmetleri Temsilcileri: Duygusal zeka, iletişim becerileri, problem çözme
  • İnsan Kaynakları Uzmanları: İş hukuku, yetenek yönetimi, çeşitlilik, çatışma yönetimi
  • Tedarik Zinciri Yöneticileri: Lojistik yönetimi, veri analizi, risk yönetimi ve sürdürülebilirlik uygulamaları
  • Uzaktan Çalışanlar: Zaman yönetimi, iletişim becerileri, takım çalışması

İş yerinde sürekli öğrenme ve gelişme, şirketlerin büyümesi ve başarılı olması için her zamankinden daha önemli bir adım. Zamana ayak uyduramayan, teknolojik ilerlemelere adapte olamayan ve çalışan beklentilerine yetişemeyen bir şirket kaçınılmaz olarak pazardaki rekabete ayak uyduramayacaktır.

👋
Hemen ücretsiz kullanmaya
başlayın, işinizi kolaylaştırın

Hiçbir kurulum ve kredi kartı gerektirmeden, personel yönetim yazılımını hemen 15 gün boyunca ücretsiz deneyin.

ÜCRETSİZ DENEYİN
Hemen ücretsiz kullanmaya
başlayın, işinizi kolaylaştırın

Hiçbir kurulum ve kredi kartı gerektirmeden, personel yönetim yazılımını hemen 15 gün boyunca ücretsiz deneyin.

ÜCRETSİZ DENEYİN

Start using it now for free, make it easier

Try the personnel management software now for free for 15 days, with no setup and no credit card required.
TRY IT FOR FREE