Paylaşın!
İçindekiler 📝

2022 insan kaynakları trendleri

January 6, 2022

0 Dakika
Banu Akgül

İnsan kaynakları profesyonelleri, bir önceki yılın meyvelerini toplayarak gelecek yıl için çelik yeleklerini giyiyorlar. Sürekliliği olan bir salgın içinde, iyileşerek gelişen bir yaklaşımla yeni yılın trendlerini benimsemek ve uygulamak için artık hazırlar. Şirketlerin gelişime ve verimliliğe odaklanması her zaman bir adım daha başarıya yaklaştırıyor. Her şey olup biterken de iş gücünden önce, işi yapanı güçlendirmek esas alınıyor.

2022 insan kaynakları trendleri

Pandemi gölgesinde geçecek bir yıl daha bizleri bekliyor gibi. Şirketler için henüz yeni çalışma düzeninin devamlılığı konusunda net bir bilgi yok. Durum böyle olunca, insan kaynaklarının odaklanması gereken birçok yeni stratejiler de dikkat çekici hale geliyor. Peki bu 2022 yılında insan kaynaklarını neler bekliyor? Haydi birlikte inceleyelim!

1. Çeşitliliğe uyum sağlama

Yaş, cinsiyet, köken, fiziksel engel, cinsel yönelimler, ideolojiler gibi birçok farklılıklara sahip insanların hep birlikte eşitlik ve kapsayıcılık içerisinde çalışacağı sağlıklı bir ortam imkansız gibi görünebilir. Fakat doğru yönetilirse, imkansız değil! 

Çeşitlilik ve kapsayıcılık ilkesi ile çalışanların yetenekleri ve farklılıkları iş gücünüze ve performansınıza doğrudan etki eder. İş ve süreç geliştirme etaplarınızda sorunların hızlıca çözülmesine yardımcı olur.

Çeşitlilikler arası iletişim, paha biçilmez bir iş yeri becerisidir. 2022’de her zamankinden daha fazla, farklı kültürel geçmişe sahip insanlarla profesyonel olarak etkileşime girme olasılığınız var. 

2. Yetenek avcıları 

Şirketlerin yetenek savaşları başlattığının farkındayız. Yetenek savaşları denilen bu operasyonların tam da karşılığı: doğru çalışanı bulmak ve onunla ilerleyebilmek!

2022’de artık insan kaynakları profesyonellerinin gerçek bir yetenek avcısı olduğunu görmeye hazır mıyız? Peki pandeminin yetenek savaşlarında farklı bir yöntem sunduğunu söylesek? 

Pandemi İK’cılara yepyeni bir şey daha önerdi: Doğru çalışanı işe alma, mevcut yetenekleri fark etme ve onları işgücüne entegre etme.

3. Çalışana odaklanmak

Büyüyen bir pazarda çalışana odaklanmayan bir şirket, 2022 dünyasında artık arka sıralarda yer alıyor. Şirketlerin yüksek verimliliğe sahip olmasının önemli sebeplerinden biri; yüksek çalışan motivasyonu!

2022’ye girerken pandeminin belirsizliği altında şirketler henüz nasıl bir çalışma modelinde devam edecekleri konusunda kararsız. Çalışanların salgın boyunca deneyimlediği tek bir şey var ki o da; evden çalışmak.

Yeni bir yılda çalışanların mental sağlığına odaklanmak artık bir zorunluluk olacak. 

Pandemi tüm insanlar için bir kaos ortamı yarattı. Uzun süren karantinalar, şirketlerin azalan ekonomik getirileri, iş yükünün artması ve iş-yaşam dengesinin bozulması… Çalışanların hem maddi hem de manevi olarak yüksek kaygı yaşadığına hepimiz şahit olduk. İnsan kaynakları profesyonellerinden özellikle yeni senede çalışanlarına destek stratejileri geliştirmeleri bekleniyor.

4. İK’da ileri teknoloji uygulamaları 

Son yıllarda, insan kaynakları uygulamalarının iş yükünü kolaylaştıran bulut yazılımların kullanıldığını görüyoruz. Saatlerin harcandığı tüm insan kaynakları operasyonlarının dijitalleşmesiyle birlikte artık birçok işlem, tek bir platform üzerinden online olarak yapılıyor. Tüm sürecin hızlı ve verimli kullanılmaya başlanması, gün geçtikte birçok şirketin dikkatini çekmeye başladı. Artık dijital dünyaya ayak uydurmayan hiçbir şirket kalmayacak. 

İnsan kaynakları teknolojileri gelişirken, ik profesyonellerinin de bu gelişime ayak uyduruyor olmaları gerekli. Tabii, dijital yeterlilik için doğru teknolojiyi kullanmak en doğru karar. Teknoloji çağındayız ve bu çağa ayak uydurabilmek için sadece bir bulut yazılımı kullanmak yeterli olmayabilir. 

Yapay zekalar konuşuluyor!

İnsan kaynakları teknolojileri gelişirken, ik profesyonellerinin de bu gelişime ayak uyduruyor olmaları gerekli. Yeni yıl ile birlikte ayak uydurmaya başlamanız gereken teknolojilerden biri de yapay zekalar!

5. Siber güvenlik uygulamaları

Bitcoin, kripto ve blockchain gibi kavramlar artık hayatımızın tam ortasında! Gelecek dönemde veri toplama sistemi olan blockchain’in, ik süreçlerinde ne gibi faydalar sağlayacağı ise merak konusu. 

Teknolojinin hayatımızın büyük bölümünü oluşturduğu bugünlerde artık veri güvenliği kontrol edilemez bir hale gelebilir. Kişisel verilerin saklandığı ve kullanıldığı kocaman bir dijital dünyada artık güvenlik önlemleri kişinin kendi tekelinde olacak.

6. Yeni ve farklı senaryolar planlama ve hazırlıklı olma

Hayatın bizlere neler getireceğini asla ön göremeyiz.  5 sene önce COVID-19 ile tüm hayatın duracağını söyleseler inanır mıydık? Sanmıyoruz. 

Ancak yaşanılan her kötü/iyi olayların sonucunda tecrübenin yol göstericiliği her zaman bizimle olmalıdır. Özellikle, yaşanılan bir kriz, o anda çözümlenmeyi beklerken ileriye dönük iyileştirmelerin de planlanmasını gerektirir. Şirketler, pandemi nedeniyle büyük bir krizin uçurumunda yaşamaya çalıştı, ancak bazıları yazık ki bu belirsizlik ortamında, sürdürülebilir çözümler yaratamadı. Artık gelecek için plan yapma vakti!   

Dahası var…

Bir yılı daha geride bırakırken İK’cıların hangi uygulamalara, nasıl odaklanması gerektiğini incelediğimiz 2022 İnsan Kaynakları Trendleri e-kitabımızı ücretsiz talep etmek için tıklayın :) 

👋
Hemen ücretsiz kullanmaya
başlayın, işinizi kolaylaştırın

Hiçbir kurulum ve kredi kartı gerektirmeden, personel yönetim yazılımını hemen 15 gün boyunca ücretsiz deneyin.

ÜCRETSİZ DENEYİN
Hemen ücretsiz kullanmaya
başlayın, işinizi kolaylaştırın

Hiçbir kurulum ve kredi kartı gerektirmeden, personel yönetim yazılımını hemen 15 gün boyunca ücretsiz deneyin.

ÜCRETSİZ DENEYİN

Start using it now for free, make it easier

Try the personnel management software now for free for 15 days, with no setup and no credit card required.
TRY IT FOR FREE