Yemek ücreti nasıl hesaplanır?
March 31, 2025

Bir iş yerine bağlı çalışan her bireyin çalışırken ihtiyaç duyduğu aralardan biri yemek molalarıdır. Birçok işletme çeşitli yöntemler ile personelin yemek ihtiyaçlarına çözüm üretir. Ancak, burada bilmeniz gereken önemli noktalardan biri yemek ücretlerinin vergilendirilmesidir. Peki, bunu nasıl yapabilirsiniz? Gelin birlikte inceleyelim.
Yemek ücreti hangi durumlarda ödenir?
Yemek ücreti çalışanların iş yerinde geçirdikleri süre boyunca ihtiyaç duydukları öğünleri karşılamak amacıyla işveren tarafından sağlanan bir destektir. Ancak 4857 sayılı İş Kanunu'nda yemek ücretiyle ilgili herhangi bir zorunluluk bulunmaz. Bu nedenle bir iş yerinde yemek ücretinin ödenip ödenmemesi tamamen işverenin inisiyatifindedir.
Çalışanlar işe başlamadan önce işverenle yemek ücreti konusunu mutlaka görüşmeli ve bu desteğin o iş yerinde sağlanıp sağlanmadığını öğrenmelidir. Yemek ücretini talep edebilmek ve işverenin bunu ödemek zorunda olması için iş sözleşmesinde bu konuda bir madde bulunması gerekir. Eğer iş sözleşmesinde yemek ücreti veya yemek hizmetiyle ilgili bir madde yer almıyorsa o iş yerinde yemek yardımı alınması gerektiğiyle ilgili bir zorunluluk söz konusu değildir.
Yemek ücreti nasıl vergilendirilir?
Bir iş yeri bünyesinde çalışan personele yapılan yemek yardımı farklı şekillerde sağlanabilir. Bunlar;
- Nakdi yemek yardımı,
- Yemek fişi ya da yemek kartı ile yapılan yardım,
- Yemekhanede yemek sureti ile yapılan yemek yardımı şeklindedir.
Personele nakden ödenen yemek ücreti, net ücret olarak kabul edilir ve personelin bordrosuna yansıyarak vergilendirilir. Yemek ücretinin işçiye nakden ödenmesi halinde işçi, bu parayı yemek için kullanmak zorunda değildir. Bu sebeple, verilen ücret gelir olarak kabul edilir.
Yemek kartı kullanarak ödenen yemek ücreti de nakdi ücret gibi düşünülerek vergilendirilir. Yemek kartı ya da yemek fişi ile ödenen yemek ücretlerinde vergi istisnası söz konusudur. Buna göre, çalıştığınız iş yerinde yemek kartı ya da fişi ile yemek ücreti alıyorsanız belirli bir miktara kadar olan kısmı vergilendirilmez. Bu tutar, muhasebe departmanı tarafından işverenin masrafı olarak kayıt edilir. Yani, hizmet faturası ile belgelendirilip gider olarak kayıt altına alınır. Ancak, belirlenen tutarın üzerinde bir yemek yardımı alıyorsanız istisna tutulan miktarın üzerinde kalan kısım vergiye tabidir.
Yemek kartı ya da yemek çeki kullanımı günlük olarak hesaplanır ve istisna tutarı da günlük tutar üzerinden yansıtılır. Hafta sonu ve izin günleri gibi işçinin çalışmadığı günler için yapılan yemek ücreti tanımlamalarında vergi istisnası yapılmaz ve o günler için yapılan ödemeler gelir olarak kabul edildiğinden bordroya yansır ve vergiye tabidir.
İşverenin işçiler için yemekhane hizmeti sağladığı durumlarda bu hizmet, işverenin yaptığı masraf olarak görünür ve işçinin bordrosuna yansımaz. Bu sebeple, işçi için vergiye tabi bir durum söz konusu değildir. Görüldüğü üzere, yemek ücreti ve bordro arasında önemli bir bağlantı bulunur. İşverenin vergi istisnası tutarını aşan her yemek ücreti ödemesi, işçi bordrosuna yansıyarak vergilendirilir.
💡 Bonus: Yapılan son düzenlemelerle birlikte kafa karışıklığına yol açan yemek kartı ödemelerini "Yemek yardımı nasıl bordrolaştırılır?" webinarımızda detaylı bir şekilde ele aldık. Ödeme şekillerine göre yemek yardımlarının bordroya nasıl işleneceği, doğru hesaplama yöntemleri ve güncel düzenlemelerin detayları webinar kaydında sizi bekliyor.
2025 yemek ücreti ne kadar oldu?
2024 yılında 170 + KDV (187 TL) olarak uygulanan günlük yemek ücreti 2025 yılı itibarıyla %41,18 oranında artırılarak 240 + KDV (264 TL) oldu.
Yemek ücreti nasıl hesaplanır?
Günlük yemek ücreti çalışılan her bir iş günü için çalışana sağlanan yemek yardımını ifade eder ve bu hesaplamada KDV dahil tutar dikkate alınır. 2025 yılı için günlük yemek ücreti (KDV dahil) 264 TL olarak belirlenmiştir. Bu tutar ay boyunca çalışılan gün sayısı ile çarpılarak toplam yemek ücreti hesaplanır.
Yemek ücreti hesaplama
Yemek ücreti hesaplama aracını deneyin! 🤩

Hesaplamaları yaparken vakit kaybetmeyin. Ücretsiz yemek ücreti hesaplama aracımızla ödeme yöntemine göre değişen istisna ve KDV oranlarını hemen öğrenin.
SGK yemek istisnası düzenlemesi 2025
Yeni yemek yardımı düzenlemesiyle birlikte yemek kartı ve çeki ile yapılan yardımların SGK istisna hesaplamaları kullanım şekline göre değişiklik gösteriyor. Bu yeni düzenlemeye göre:
- 🌯 Yemek kartınızı sadece restoran, kafe, lokanta gibi yerlerde kullanılacak şekilde tanımladıysanız, çalışanlarınıza yaptığınız ödemenin tamamı SGK tarafından istisna kabul ediliyor.
- 🧼 Ama eğer karttan nakit çekilebiliyor ya da market gibi farklı alanlarda da harcama yapılabiliyorsa, günlük 158 TL’ye kadar olan kısmı istisnaya giriyor. Tutarı aşan kısım için de SGK primi hesaplanıyor.
Yemek yardımı istisnası nedir?
Yemek yardımı istisnası, işverenlerin çalışanlarına sunduğu yemek yardımlarının belirli bir tutara kadar vergi ve sosyal güvenlik primlerinden muaf olmasını sağlar. Bu sayede, işverenler çalışanlarına yemek yardımı sağlarken ek maliyetleri düşürür ve çalışanlar da bu yardımı vergi ve prim ödemeden alabilir.
2025 yemek yardımı istisnası ne kadar?
SGK Yönetim Kurulu 2025 yılı için yemek bedelinin prime esas kazançtan istisna edilecek günlük tutarını 158,00 TL olarak belirlemiştir.
Yemek kartı ile market alışverişi yapılabilir mi?
İnternette dolaşan “Yemek kartları ile market alışverişi yapılamayacak.” iddiası doğru değil. Yemek kartlarıyla hala market alışverişi yapılabiliyor. Ancak burada önemli olan şirketinizin yemek kartlarının nerelerde kullanılmasına izin verdiği.
Yeni düzenlemeye göre yemek kartı sadece restoran, kafe, lokanta gibi yemek yerlerinde kullanılıyorsa yüklenen tutarın tamamı SGK tarafından istisna olarak kabul ediliyor. Eğer yemek kartı market alışverişi veya farklı harcamalar için de kullanılabiliyorsa, yalnızca günlük 158 TL'ye kadar olan harcamalar prim istisnası kapsamında sayılır.