Paylaşın!
İçerik Başlıkları 📝

SGK ve SSK primleri arasındaki farklar nelerdir?

October 5, 2020

0 Dakika
SGK ve SSK primleri arasındaki farklar nelerdir?

SGK kapsamında yer alan kişilerin geçmişten günümüze kafa karışıklığına yol açabilen SSK ve SGK konuları aslında birbirleri ile bağlantılı konulardır. Ancak, birbirini kapsayan bu iki konunun net olarak anlaşılabilmesi, sigorta kapsamında yer alan çalışanlar için önem taşır. Tüm bu kavramların net olarak anlaşılabilmesi için SSK primi ve SGK primi kavramlarının ne olduklarına, iki kavram arasındaki farklara ayrı ayrı değinmek gerekir.

SSK primi nedir? 

Açılımı Sosyal Sigortalar Kurumu olan SSK, 1946 yılı itibarıyla İşçi Sigortaları Kurumu olarak kurulmuş olup 1964 yılı itibarıyla da ismi Sosyal Sigortalar Kurumu olarak değişmiştir. SSK hizmetlerinin oluşmasındaki temel amaç, işçilerin kaza, hastalık, yaşlılık gibi hallerde yaşayabilecekleri mağduriyetlerin önüne geçebilmektir.

SSK primleri ile işveren, işçinin emekli olabilmesi ve sağlık hizmetlerinden faydalanabilmesi adına Sosyal Sigortalar Kurumu’na her ay belirli bir meblağ yatırır. Bu meblağ işçinin brüt ücretine göre belirlenir ve işveren tarafından düzenli olarak ödenmesi şarttır.

SSK primi yalnızca bir işverene bağlı olarak çalışan işçiler için ödenen bir sigorta primidir. Kendi namına çalışanlar ya da kamu kurumunda çalışan kişiler farklı sigorta kollarından faydalanırlar. SSK primi ödenen işçilerin hak kazandığı sağlık hizmetlerinden, o işçinin eşi ve ailesi de faydalanabilir. Belirlenen prim gün sayısı dolan işçi ise emekliliğe hak kazanır.

SGK primi nedir?

SGK, yani Sosyal Güvenlik Kurumu, 2006 yılı itibarıyla SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı’nın tek çatı altında birleşmesi ile oluşmuş bir kurumdur. 5510 sayılı yasa ile, tüm sigorta kollarında bulunan çalışanlar tek bir kurum aracılığıyla sigorta primlerini takip edebilir hale gelir.

Sosyal Güvenlik Kurumu kapsamında her sigorta kolu farklı isimlendirilir. SSK olarak bilinen ve bir işverene bağlı olarak çalışan işçilerin sigorta kolu 4A, kendi nam ve hesabına çalışmakta olan kişiler yani Bağ-Kur’lular için sigorta kolu 4B ve kamu kurumlarında çalışan ve Emekli Sandığı’na tabii olan kişilerin sigorta kolu ise 4C olarak isimlendirilir.

Hangi tür sigortaya sahip olursanız olun sigorta priminiz, aylık brüt kazancınız üzerinden devletin belirlediği oranlarda kesilerek elde edilir. Gelir düzeyiniz arttıkça aylık prim ödemeleriniz de aynı oranda artar.

SGK kapsamında bulunan tüm sigorta kolları için emeklilik yaş ve prim ödeme gün sayıları birbirinden farklı olabilir. Emeklilik koşulları ve primlerinizi e-Devlet kapısı üzerinden takip edebilmeniz mümkündür. T.C. kimlik numaranız ve şifreniz ile giriş yapabileceğiniz e-Devlet kapısı üzerinden 4A, 4B ve 4C hizmet dökümünüzü rahatlıkla görüntüleyebilirsiniz.

SGK hizmet dökümü üzerinde bulunması gereken belgeler aşağıdaki gibidir:

  • Sigortanız ile ilgili temel bilgiler,
  • Sigortalı olarak ilk kez işe girdiğiniz ve çıktığınız tarihler,
  • Sigortalı olarak çalıştığınız gün sayısı,
  • Sigorta kapsamında çalıştığınız döneme ait hizmetleriniz,
  • Sigortanızın hangi aylarda yattığı,
  • Hangi ay ne kadar prim yatırdığınıza dair bilgiler,
  • Çalıştığınız şirketin bilgilerini hizmet dökümünde bulabilirsiniz.

SSK ve SGK primi arasındaki fark nedir?

Sosyal Sigortalar Kurumu, yani SSK, yalnızca bir işverene bağlı çalışmak kaydı ile gelir elde eden kişilerin sigorta primlerini kapsar. Bu çalışanların sigorta primi ödemelerinden işveren sorumlu olur. İşveren her ay işçinin brüt ücreti üzerinden belirli bir oranda yapılan kesintiyi SSK primi ödemesi olarak Sosyal Sigortalar Kurumu’na öder. Ancak, yeni sistem ile birlikte tüm kafa karışıklıklarını giderebilmek maksadıyla sigorta kollarının tamamı SGK çatısı altına toplanmıştır.

Sosyal Güvenlik Kurumu, yani SGK, bünyesinde farklı çalışan tiplerine ait sigortaları birlikte barındırır. Buna göre, SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı artık ayrı ayrı birimler olmaktan çıkarak hepsi SGK çatısı altında birleşir. İşveren adına çalışan, kendi nam ve hesabına çalışan ve kamu kurumunda çalışan ayrımları hala devam etmekle birlikte hepsine ait sigorta kolları SGK üzerinden yürütülür. Bu şekilde, hangi sigorta türüne dahil olursanız olun sigorta primlerinizi ve prim borcu gibi bilgilerinizi tek alanda, yani SGK üzerinden sorgulayabilirsiniz.

Prim borcu olanlar SGK hizmetlerinden faydalanabilir mi sorusunu yanıtladığımız yazımızı okumayı unutmayın.

Şirketlerin onlarca çalışanı için sigorta primleri ve diğer bildirimleri takip etmesi bazen çok zaman alabilir. Çalışan sayısı fazla olan kurumlar başta olmak üzere şirketlerin tümü için, ihtiyaca uygun olarak tasarlanmış insan kaynakları programı ile tüm personel takibinizi kolayca sağlayabilirsiniz. Siz de bu tür kurumsal ihtiyaçlarınız için buraya tıklayarak Kolay İK’yı 15 gün boyunca ücretsiz deneyin.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat. Aenean faucibus nibh et justo cursus id rutrum lorem imperdiet. Nunc ut sem vitae risus tristique posuere.

👋
Hemen ücretsiz kullanmaya
başlayın, işinizi kolaylaştırın

Hiçbir kurulum ve kredi kartı gerektirmeden, personel yönetim yazılımını hemen 15 gün boyunca ücretsiz deneyin.

ÜCRETSİZ DENEYİN
Hemen ücretsiz kullanmaya
başlayın, işinizi kolaylaştırın

Hiçbir kurulum ve kredi kartı gerektirmeden, personel yönetim yazılımını hemen 15 gün boyunca ücretsiz deneyin.

ÜCRETSİZ DENEYİN

Start using it now for free, make it easier

Try the personnel management software now for free for 15 days, with no setup and no credit card required.
TRY IT FOR FREE
//