January 27, 2022
İş Kanununa göre ücretsiz izin hakkı, işverenler ve çalışanlar tarafından İK’cılara en çok danışılan konulardan biri. Bu yazımızda İş Kanuna göre ücretsiz izin hakları nelerdir, süreleri ne kadardır ve ücretsiz izin uygulamalarında dikkat edilmesi gereken hususları inceleyeceğiz.
Ücretsiz izin ülkemizde en çok başvurulan izin türü olup İş Kanununda ayrı bir başlık altında yer almamakta, sadece 4857 sayılı Kanunun birçok maddesinde atıfta bulunulmuştur. Ücretsiz izin, işveren ve çalışanların anlaşması ile belirlenen süre içinde, iş sözleşmesinin askıda olduğu bir izin uygulamasıdır.
Ücretli izinden farklı olarak, çalışana bu dönemde herhangi bir ücret ödenmez ve bu iznin amacı çalışanın dinlenmesi değildir. İşveren, ekonomik olarak zor geçen dönemlerde çalışanını yazılı onayıyla birlikte ücretsiz izne çıkarabilir.
Kanunca belirlenmiş ücretsiz izin hakları ve düzenlemeleri aşağıdaki gibidir:
Ücretli ve ücretsiz izinlere dair bilgilere ulaşmak için yazımıza tıklayın.
Dikkat 🚨
Kanun tarafından çalışanlara, ücretsiz izin vermek işverene yüklenen zorunluluk ve yükümlülüktür. İşveren tarafından bunun aksi bir durum oluşturulması bakımında, idari para cezası kesilir.
Ücretsiz izin uygularken dikkat etmeniz gereken bazı hususlar şu şekildedir:
Ücretsiz talep edebileceğiniz İzin Yönetimi e-kitabımız için tıklayın. Kolay İK ile izinlerinizi tek bir platform üzerinden girin, çalışanlarınızın fazla mesailerini takip edin. Kolay İK’yı 15 gün ücretsiz deneyin, personel yönetimi süreçlerinizi dijitalleştirin.
Kaynakça:
Hiçbir kurulum ve kredi kartı gerektirmeden kullanmaya başlayın.
ÜCRETSİZ DENEYİNHiçbir kurulum ve kredi kartı gerektirmeden, personel yönetim yazılımını hemen 15 gün boyunca ücretsiz deneyin.