Yazıyı beğendiniz mi?
Paylaşın!
İçindekiler

İş Kanunu'na göre ücretsiz izin hakkı

📖 0 Dakika | Okuma süresi

January 27, 2022

İş Kanununa göre ücretsiz izin hakkı,  işverenler ve çalışanlar tarafından İK’cılara en çok danışılan konulardan biri. Bu yazımızda İş Kanuna göre ücretsiz izin hakları nelerdir, süreleri ne kadardır ve ücretsiz izin uygulamalarında dikkat edilmesi gereken hususları inceleyeceğiz.

İş Kanununa göre ücretsiz izin hakkı

Ücretsiz izin ülkemizde en çok başvurulan izin türü olup İş Kanununda ayrı bir başlık altında yer almamakta, sadece 4857 sayılı Kanunun birçok maddesinde atıfta bulunulmuştur. Ücretsiz izin, işveren ve çalışanların anlaşması ile belirlenen süre içinde, iş sözleşmesinin askıda olduğu bir izin uygulamasıdır.

Ücretli izinden farklı olarak, çalışana bu dönemde herhangi bir ücret ödenmez ve bu iznin amacı çalışanın dinlenmesi değildir. İşveren, ekonomik olarak zor geçen dönemlerde çalışanını yazılı onayıyla birlikte ücretsiz izne çıkarabilir.

İş Kanunu'nda geçen ücretsiz izin türleri ve süreleri

Kanunca belirlenmiş ücretsiz izin hakları ve düzenlemeleri aşağıdaki gibidir:

İzin Türü Şartları Süresi
Ücretsiz Süt İzni Çalışma ve süt iznini düzenleyen 74. maddenin ikinci fıkrasında ise, kanunen verilen analık izninin bitmesine müteakip çocuğun yetiştirilmesi için veya üç yaşını doldurmayan çocuk evlat edinmiş kadın veya erkeğe talepleri halinde ücretsiz izin verilir. İlk doğumda altmış gün, ikinci doğumun olmasında yüz yirmi gün, üçüncü ve sonraki doğumlarda yüz seksen günü aşmamak kaydı ile haftalık çalışma sürelerinin yarısı kadar ücretsiz olmak kaydı ile izin verilir.
Ücretsiz Doğum/Analık İzni Doğum izninin bitmesini takiben, doğum yapan işçi tarafından talep edilmesi halinde işçiye izin verilmek zorundadır. Bu izin süresi içerisinde kadın herhangi bir ücret talep edemez. Çalışanın talep etmesi halinde işveren, ücretsiz analık iznini 6 aya kadar verebilir.
Yol İzni Yıllık iznini iş yerinden uzakta bir yerde geçirmesi durumunda İşçi, yıllık izninde yolda geçireceği süre için eksra Yol İzni talep edebilir. Yol izni, işçinin bu hususu belgelemesi koşulu ile toplam dört güne kadar verilir

Ücretli ve ücretsiz izinlere dair bilgilere ulaşmak için yazımıza tıklayın.

Dikkat 🚨

Kanun tarafından çalışanlara, ücretsiz izin vermek işverene yüklenen zorunluluk ve yükümlülüktür. İşveren tarafından bunun aksi bir durum oluşturulması bakımında, idari para cezası kesilir.

Ücretsiz izin uygulamaları hakkında bilmeniz gerekenler

Ücretsiz izin uygularken dikkat etmeniz gereken bazı hususlar şu şekildedir:

  • Ücretsiz izin talebi, işverenin yazılı olarak onayıyla yapılmalıdır.
  • İşveren çalışanın, ücretsiz izne zorlaması durumunda çalışan için haklı fesih nedeni doğar.
  • Ücretsiz izin döneminde taraflar birbirinden çalışılmayan günün ücretini isteyemez.
  • Ücretsiz izin alan çalışanın, o günler kapsamında SGK primi yatırılmaz.
  • İzin süreleri ile ilgili eksik günlerin bildirimi yapılmalıdır.
  • Ücretsiz izin alınan günün sayısı, çalışanın kıdemi hesaplanırken dikkate alınır.

İzinleri yönetmek artık çok kolay!

Ücretsiz talep edebileceğiniz İzin Yönetimi e-kitabımız için tıklayın. Kolay İK ile izinlerinizi tek bir platform üzerinden girin, çalışanlarınızın fazla mesailerini takip edin. Kolay İK’yı 15 gün ücretsiz deneyin, personel yönetimi süreçlerinizi dijitalleştirin.

Kaynakça:

https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuat

👋
Hemen 15 gün ücretsiz deneyin

Hiçbir kurulum ve kredi kartı gerektirmeden kullanmaya başlayın.

ÜCRETSİZ DENEYİN
Hemen ücretsiz kullanmaya
başlayın, işinizi kolaylaştırın

Hiçbir kurulum ve kredi kartı gerektirmeden, personel yönetim yazılımını hemen 15 gün boyunca ücretsiz deneyin.

ÜCRETSİZ DENEYİN