September 6, 2022
Personel puantaj tablosu tutmak ve bu tablolardan hak ediş hesaplamak çoğu işletmede personel yönetiminin yapı taşlarından. İnsan kaynakları ve personel yönetimi konusunda araştırma yaparken en çok karşılaştığımız konuların başında puantaj takibi geliyor. Biz de puantaj tablosu nedir, nasıl tutulur, pratikleri nelerdir araştırdık ve bu yazımızda özetledik.
Puantaj tablosu bir çalışanın belli bir zaman dilimi içinde kaç gün veya saat çalıştığının tutulduğu tablodur. Hafta tatili, ücretli/ücretsiz izin, fazla mesai, fazla çalışma saati gibi tüm çalışmalar gün/saat takibi puantaj tablosu üzerinden yapılabilir.
Detaylı bilgi için Puantaj ve Puantaj Cetveli başlıklı yazımıza bakabilirsiniz.
Puantaj, geniş anlamı ile çalışanların çalışma saatlerinin takibi olup bin yıllardır yapılan bir işlem. Zaman takibinin ortaya çıkışının MÖ 3500 yılında olduğu düşünülüyor. O zamandan beri de zaman, insanın çalışmasını ölçmenin bir yolu olarak kullanılıyor. Milattan önce ay ve güneşin konumuna göre yapılan zaman ölçümü modern hayatımızda takvim ve saat kullanımı ile gerçekleştiriliyor. Şimdi, bazıları biraz tuhaf gelse de puantaj takibi yapabileceğimiz yöntemler:
Bu yöntemlerin hangisini kullanacağınız tamamen size kalmış. Her ne kadar biz Kolay İK'da kullanıcılarımızın ihtiyaçlarına göre bir puantaj tablosu sistemi geliştirmiş olsak da bu yazımızın konusu Excel vb. yazılımlarda puantaj takibini nasıl yapabileceğiniz.
Microsoft Excel, hesap tablosu yazılımları arasında en çok kullanılanı, biz de bu yazımızda Microsoft Excel ile nasıl puantaj takibi yapılır ona bakacağız. Siz isterseniz Apple Numbers, Google Sheets, LibreOffice Calc, OpenOffice Calc gibi yazılımlar da kullanabilirisniz.
Burada çalışanlarımızın ayda kaç gün çalıştıklarını hesaplayabileceğimiz basit bir puantaj tablosu hazırlayacağız. Bunun için boş excel tablosunda ad soyad ve 31 ay gününü kapsayacak şekilde sütunlar oluşturacağız (aşağıdaki görsele bakabilirsiniz).
Sonrasında ad soyad sütununa üç tane örnek personel adı girip, yanındaki sütunlara X işareti ile çalıştıkları günleri işaretliyoruz (yukarıdaki görselde görebilirsiniz).
Çalışanların kaç gün çalıştıklarını işaretledikten sonra yapmamız gereken toplam çalışılan gün sayısını hesaplamak. Bunun için de Microsoft Excel'in EĞERSAY formülünü kullanacağız. Eğer yazılımı İngilizce kullanıyorsunuz bu formül COUNTIF'tir. Aşağıdaki videoda bu forumulu nasıl kullanabileceğimizi görebilirsiniz.
Dilerseniz hafta tatilini ve izin günlerini de hesaplayabilirsiniz. Bunun için de aşağıdaki videomuza göz atabilirsiniz.
X = Çalışılan gün
HT= Hafta Tatili
İ= İzinli gün
dersek aşağıdaki videodaki gibi basit bir hesaplama yapabiliriz.
Hesap tablosu işleme programları bize büyük bir esneklik verse de bir takım dezavantajları da beraberinde getirir. Bunlar;
İlk bakışta bu şekilde puantaj takibi yapmak basit ve kullanışlı gözükse de aslında çalışan sayısı ve takip edilecek ay arttıkça sürdürülebilir olmadığı görülecektir. Operasyon ve zaman maliyeti arttıkça bu işlemler verimsiz olacaktır.
Biz de operasyon ve zaman maliyetini en aza indirmek için Kolay İK'da Puantaj Takibi'ni geliştirdik. Peki Kolay İK'da puantaj tutsam ne fark eder ki derseniz;
Puantaj takibi için Excel vb. yazılımlarla Kolay İK arasındaki farklar şunlardır;
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat. Aenean faucibus nibh et justo cursus id rutrum lorem imperdiet. Nunc ut sem vitae risus tristique posuere.
Hiçbir kurulum ve kredi kartı gerektirmeden, personel yönetim yazılımını hemen 15 gün boyunca ücretsiz deneyin.
ÜCRETSİZ DENEYİNClick to see the privileges of QNB Finansbank Digital Bridge Platform
Determine when you are available and we will tell you about Easy HR practices