Paylaşın!
İçerik Başlıkları 📝

2024 yemek ve yol istisna tutarları

December 18, 2023

0 Dakika
2024 yol ve yemek ücreti

2024 Ocak ayı asgari ücrete gelen zamla birlikte yemek ve yol istisna tutarları yenilendi. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın açıklamasına göre bu yol ücreti 88 TL olurken yemek ücreti ise 187 TL oldu.

2024 yemek ücreti ne kadar oldu?

Asgari ücrete gelen zamlarla bazı parametrelerde de ücret değişiklikleri yaşanmaya başladı. 2024 yılı yemek ücreti KDV dahil olmak üzere 187 TL oldu.

Yemek kartı/kuponu ile veya nakit yapılan yemek yardımı

İşverenin, nakit olarak veya yemek kartı yoluyla fark etmeksizin, işçiye ödediği aylık yemek ücretinin (2023 yılı için) 110 TL+KDV kadarını aşan tutarı gelir vergisine tabi olur. Diğer yandan, SGK’ya göre ise (yine nakit olarak veya yemek kartı yoluyla fark etmeksizin) günlük asgari ücretin %23,65’ini (2023 için 78,90 TL’yi) aşan kısmı prime tabi olacaktır. Sonuç olarak; Gelir Vergisi için 110 TL + KDV ve SGK primi için 78,90 TL istisna kapsamında olacaktır.

Daha önce yemek kartları veya yemek kuponları aracılığıyla verilen yemek yardımları, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından ayni yardım olarak kabul edilir ve tamamen prim ödemelerinden istisna tutulurdu. Ancak son yapılan düzenlemelerle birlikte, yemek kartları veya çekleri ile sağlanan yemek yardımları, nakdi yemek yardımlarıyla aynı şekilde değerlendirilerek aynı istisna sınırlarına (asgari ücretin %23,65'i) tabi tutulmaya başlandı.

Yemekhane yardımı

Yemek yardımı, iş yerinde veya iş yerinin dışında bir yerde sunulabilir. İşveren, böyle bir yardımda bulunduğunda, bu yardım para olarak değil, ayni bir yardım olarak kabul edilir. Bu nedenle, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) primleri bu yardımdan kesilmez. Ayrıca, gelir vergisi açısından da vergilendirilmez ve işçinin maaş bordrosuna eklenmez. Bununla birlikte, kıdem tazminatı veya ihbar tazminatı hesaplamaları yapılırken, yemek bedeli çalışanın toplam ücretine eklenmelidir.

2024 yemek yardımı tablosu

Aşağıdaki tablo 2024 yılının yemek ücretlerine göre düzenlenmiştir. 

Ödeme Tipi Ödeme Şekli İstisna Tutar
Yemek ücreti Kart/kupon veya nakdi(ayni yardım) Gelir vergisi muafiyeti, bordroya yansımaz 170 TL + KDV
Yemek ücreti Kart/kupon veya nakdi(ayni yardım) SGK muafiyeti, bordroya yansımaz 157,69TL

Yemek kartları 2024’te marketlerde kullanılmayacak mı?

2023 Aralık ayında yemek kartlarının market alışverişlerinde kullanılmayacağına dair haberler çıkmıştı. Ancak yemek kartları mevzuatına göre 1 Aralık 2022 itibariyle herhangi bir değişiklik olmadığını, yemek kartlarının kullanımının devam edeceğini açıkladı. Piyade konuyla ilgili, “1 Aralık 2022 itibarıyla çalışanlara verilen yemek ücretinin kullanım yerlerine ilişkin yeni mevzuatta ,yürürlükteki mevzuattan farklı bir düzenleme getirilmediğini, yani yemek kartlarında değişen bir husus olmadığını tekrar vurgulamak isteriz.” şeklinde konuşmuştu. 2024 yılında yemek kartlarının devamı hakkında henüz güncel bir bilgi verilmemiştir.

Çeşitlerine göre yol yardımı istisnaları

İşverenin sağladığı yol yardımı her iş yerinde aynı değildir. Genelde 3 çeşit yol yardımı olabilir. Bunlar;

  • Nakit yol ücreti
  • Toplu ulaşım kart bedeli
  • Servis yardımı
  • Nakit yol yardımı (Nakit olarak yapılan bir yardım çalışanın ücretine dahildir. Bu nedenle, nakdi yol yardımı yapıldığında işçinin bordrosuna yansıtılır, SGK kesintisi yapılır. Böylece hiçbir istisna uygulanmaz.)

Toplu ulaşım kartına yapılan yardım

İşveren tarafından işçiye sağlanan kart veya bilet gibi yardımlar, ayni yardım olarak kabul edilir. İşçiye ayni yardım sağlandığında, bu yardım üzerinden Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) kesintisi yapılması gerekmez ve işçinin brüt ücretine dahil edilmez. Toplu ulaşım kartlarına yapılan yardımlar için 2023 yılında getirilen yeni düzenleme ile iş günü bazında gelir vergisi istisnası uygulanabilir. Bu istisna, toplu taşıma kartlarına yüklenen yardım miktarının 56 TL'yi aşmaması şartıyla geçerlidir.

Servis yardımı

Servis yardımı da ayni yardımlar kategorisine girer. Bu nedenle, servis hizmeti için Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) kesintisi ve gelir vergisi ödenmez. İşveren tarafından sağlanan servis hizmeti için ödenen tutar, işverenin gideri olarak kaydedilir ve işçi maaş bordrolarına eklenmez. Ancak, kıdem tazminatı veya ihbar tazminatı hesaplamaları yapılırken, yol bedeli çalışanın brüt ücretine eklenmesi gerekebilir.

2024 yol yardımı tablosu

Ödeme tipi Ödeme şekli İstisna Tutar
Nakdi yol yardımı Yol parası Gelir vergisi ve SGK istisnası yok İstisna yok
Toplu taşıma kartı Ulaşım kartı ile ödeme(Ayni yardım) SGK muafiyeti, gelir vergisi istisnası 88 TL (Gelir vergisi istisnası – günlük)
Servis Ayni yardım SGK muafiyeti, gelir vergisi muafiyeti, bordroya yansımaz İşveren masrafı olarak muhasebeleştirilir

2024 yol ücreti ne kadar?

2024 yol yardımı tutarı da güncellendi. Yeni kararla birlikte 56 TL olan yol ücreti 88 TL'ye çıkarıldı.

2024 elektrik, doğal gaz ve ısınma desteği ne kadar?

2024 yılı çalışanlara verilen elektrik, doğal gaz ve ısınma desteği tutarları henüz açıklanmadı. Ancak 2023 yılında çalışanlara elektrik, doğal gaz ve diğer ısınma giderleri için yapılan ödemelerde aylık toplamda 1.000 TL'ye kadar istisna uygulanıyordu. Eğer bu tutarı aşan bir ödeme yapıldığı durumda, sadece fazla olan kısım gelir vergisi ve Sosyal Güvenlik primine tabi tutulmaktadır. Bu ödemeler tek bir seferde yapılmak zorunda değildir. Örneğin, aylık toplam tutarı 1.000 TL'yi aşmamak koşuluyla, elektrik için 500 TL ve kömür için 500 TL olacak şekilde iki ayrı ödeme yapılabilir.

Personel yönetim yazılımı Kolay İK’yı 15 gün ücretsiz deneyin!

İşletmenize ait tüm personel, performans, ücret değerlendirme ve vardiya süreçlerini tek yazılımla yönetmek için hemen tıklayın ve Kolay İK’yı 15 gün boyunca ücretsiz deneyin.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat. Aenean faucibus nibh et justo cursus id rutrum lorem imperdiet. Nunc ut sem vitae risus tristique posuere.

👋
Hemen ücretsiz kullanmaya
başlayın, işinizi kolaylaştırın

Hiçbir kurulum ve kredi kartı gerektirmeden, personel yönetim yazılımını hemen 15 gün boyunca ücretsiz deneyin.

ÜCRETSİZ DENEYİN
Hemen ücretsiz kullanmaya
başlayın, işinizi kolaylaştırın

Hiçbir kurulum ve kredi kartı gerektirmeden, personel yönetim yazılımını hemen 15 gün boyunca ücretsiz deneyin.

ÜCRETSİZ DENEYİN

Start using it now for free, make it easier

Try the personnel management software now for free for 15 days, with no setup and no credit card required.
TRY IT FOR FREE
//