Paylaşın!
İçerik Başlıkları 📝

2024 stajyer maaşı ne kadar?

December 27, 2023

0 Dakika

İş dünyasına adım atmak, öğrenmek ve deneyim kazanmak isteyen birçok genç için staj, kariyer yolculuğunun en önemli adımlarından biridir. Peki gençlerin yapabilecekleri staj seçenekleri ve almaları gereken yasal staj ücretleri 2024 yılı için ne kadar oldu?

2024 staj ücretleri

2023 yılı için staj ücreti net asgari ücretin %30’u üzerinden hesaplanmıştı ve stajyer maaşı 3.420,6 TL olarak belirlenmişti. Asgari ücretin açıklanmasıyla 2024 stajyer maaşları ise aşağıdaki gibi şekillendi;

  • 20'den çok personel çalıştıran işletmeler için - 5.100 TL
  • 20'den az personel çalıştıran işletmeler için - 2.550 TL

2024 aday çırak, çırak ve stajyer ücretleri

Aday çırak, çırak ve stajyer öğrenciler için
Asgari ücret (aylık - net - %30) 5.100,64TL
Asgari ücret (günlük - net) 170,02TL

2024 12. sınıf staj ücretleri

Kalfalık yeterliliğini alan 12. sınıf öğrencileri için
Asgari ücret (aylık - net - %50) 8.501,06
Asgari ücret (günlük - net) 283,37TL

2024 staj ücreti hesaplama

Bu örnek hesaplama da 5.100 TL şirketlerin minimum ödeme yapması gereken tutarı temsil ediyor. 2024 asgari ücret zammı üzerinden örnek staj ücreti hesaplama formülüne beraber bakalım. 

Bu örnek hesaplama da 3.420,6 TL şirketlerin minimum ödeme yapması gereken tutarı temsil ederken, yasalar işverenin daha fazlasını ödemesi üzerine bir sınırlama getirmiyor. 2023 temmuz zammı ile belirlenen net asgari ücret üzerinden staj ücreti hesaplama;

Stajyer maaşı nasıl hesaplanır?

Stajyer maaşı, genellikle stajın yapılacağı sektör, şirketin büyüklüğü, staj süresi ve stajyerin deneyimi gibi faktörlere bağlı olarak belirlenir. Maaşlar genellikle aylık olarak ödenir. 

Stajyerlerin aylık maaşları, o dönemde geçerli olan net asgari ücretin temel alınarak hesaplanır. Dönem içinde geçerli olan net asgari ücretin 0.30 ile çarpılmasıyla elde edilen sonuç, stajyer maaşlarının bazını belirler.

2024 stajer öğrenci ücreti ne kadar?

Mesleki ve teknik eğitim alan öğrenciler, işletmelerde staj yaparak mesleki bilgi ve becerilerini geliştirirler. 3308 Sayılı Kanun, bu stajları yapan öğrencilere asgari ücretin belirli oranlarında ücret ödenmesini zorunlu kılmaktadır. 

  • Yirmi ve üzerinde personel çalıştıran iş yerlerinde staj yapanlara yüzde 30
  • Yirmiden az personel çalıştıran iş yerlerinde ise yüzde 15 oranında asgari ücret ödenmelidir. 

Bu düzenleme, stajyerlerin adil ve yasal bir ücretle çalışmasını amaçlamaktadır.

2024 asgari ücret ne kadar?

2024 asgari ücret detaylar Tutar
Aylık asgari ücret net (normal çalışan) 17.002,00TL
Aylık asgari ücret brüt (normal çalışan) 20.002,35TL
Günlük brüt asgari ücret 666,75TL
Asgari ücret net (SGDP'li, emekli çalışan) 18.277,15TL
Çalışanın işverene maliyeti (5 puan indirimsiz - normal çalışan) 24.502,88TL
Çalışanın işverene maliyeti (5 puan indirimli) 23.502,76TL
Çalışanın işverene maliyeti (5 puan indirimsiz - emekli çalışan) 24.902,93TL
Çalışanın işverene maliyeti (5 puan indirimli) 23.902,81TL
SGK aylık tavan 150.017,63TL
SGK günlük tavan 5.000,59TL
Asgari ücret devlet desteği 700TL

2024 stajyer maaşı işveren devlet desteği

2024 senesi için stajyer çalıştıran iş yerlerine destek sağlamak amacıyla 20 çalışandan az işletmelerde stajyere ödenecek asgari tutarın üçte ikisi devlet tarafından karşılanacaktır. 20+ çalışan işletmelerde bu tutar stajyere ödenecek asgari tutarın üçte biri olarak belirlenmiştir.

2023 yılı için geçerli teşvikler:

Asgari ücret 2023 11.402,32TL
20'den az personeli olan işveren için teşvik tutarı 2.280,40TL
20'den fazla personeli olan işveren için teşvik tutarı 1.140,23TL

Stajyerlere maaş vermek zorunlu mu?

Mesleki eğitim kapsamında olan, 10 ve daha fazla sayıda çalışanı olan işletmelerin, çalışan sayısının en az yüzde 5’i kadar stajyer çalıştırma zorunluluğu vardır. - 3308 Sayılı Mesleki Eğitim Kanunu

Mesleki eğitim gören çırak ve stajyerler için 3208 Sayılı Kanun kapsamında maaş ödemesi yapılması zorunludur.

Staj parasını alamayan öğrenciler yasal yollara başvurabilir. Staj parası alacağı davası açarak veya yasal icra takibi başlatarak çalıştıkları kurumla ilişiklerini yasal yollarla sonlandırmaları gerekir.

Sigortalı staj için SGK kodu

Sigortalı staj yapacak öğrencilerin SGK giriş kodları:

Staj kapsamı Staj SGK kodu
3308 Sayılı Kanunda belirtilen çırak ve işletmelerde mesleki eğitim gören öğrenciler 07 - Çırak & mesleki teknik eğitim
2547 Sayılı Kanunun 46. maddesine tabi olarak kısmi zamanlı çalıştırılan öğrenciler 08 - YÖK kısmi istihdam
Meslek lisesinde okurken veya yükseköğrenimleri sırasında staja tabi olanlar 19 - Stajyer
Kamu kurum ve kuruluşları tarafından desteklenen projelerde görevliler 32 - Bursiyer
Mesleki ve teknik ortaöğretim sırasında tamamlayıcı eğitim veya alan eğitimi gören öğrenciler 37 - Tamamlayıcı ya da alan eğitimi gören öğrenciler

2024 yasal staj koşulları 

  • Stajyer çalıştırmak 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu’nun 18. maddesinde yer alan hüküm gereği 10 ve üzeri personel çalıştıran her işletme için zorunludur.
  • Stajyerlere net asgari ücret tutarına kadar yapılan tüm ödemeler gelir vergisi ve damga vergisinden muaf tutulmaktadır.
  • Çalışan sayısı 10 & 19 arasında yer alan işletmeler staj yaptırmadıkları her öğrenci için net asgari ücretin 3’te 1’i oranında , çalışan sayısı 20 ve daha fazla olan işletmelerinse 3’te 2’si oranında katkı payı ödemesi gerekiyor.
  • Tam zamanlı çalışanların tabi olduğu 4857 sayılı İş Kanunu yerine stajyerlerin yasal haklarını belirleyen kanun; 3308 sayılı Meslek Eğitim Kanunu’dur.
  • 5510 Sayılı Yasa gereğince staja tabi tutulan öğrenciler, 5 (b) “İş Kazası ve Meslek Hastalığı” kapsamında sigortalı sayılmaktadırlar. 
  • 5 (b) kapsamında sigortalı sayılanlar hakkında sadece iş kazası ve meslek hastalığı sigorta primleri ödenmektedir. Primleri ödeme yükümlüsü stajyerlerin eğitim gördüğü kurumlardır.
  • Staj yapan öğrencilerin sendika hakları yoktur.
  • Staj döneminde yapılan sigorta, staj sigortasıdır. Staj sigortası dokümanlarda yer alsa bile emeklilik için hesaba katılmaz.

Stajyer ne demek?

Staj, öğrencilerin ya da yeni mezunların belirli bir süre boyunca bir iş yerinde çalışarak teorik bilgilerini pratiğe dönüştürdüğü bir deneyim sürecidir. Bu süreç, gençlerin mesleklerini daha yakından tanımalarına, iş dünyasına adapte olmalarına ve kendilerini geliştirmelerine olanak tanır. Stajyerler belirli bir süre boyunca başvurdukları şirkette ilgi alanlarına yönelik ve iş hayatına dair deneyimler kazanırlar.

Zorunlu staj nedir?

Zorunlu staj, bir öğrencinin eğitim programının bir parçası olarak tamamlaması gereken bir staj türüdür. Bu tür stajlarda maaş genellikle devlet destekleriyle birlikte belirlenir ve öğrencinin staj süreci genellikle okul tarafından talep edilen süreye göre belirlenir.

Gönüllü staj nasıl yapılır?

Gönüllü staj, öğrencinin kendi isteğiyle katıldığı isteğe bağlı yapılan stajlardır. Öğrenciler, hangi kurumda ne kadar süre ile staj yapacağını ilgili eğitim kurumuna bildirir. Gönüllü stajlarda öğrencilerin SGK primleri okul tarafından karşılanır.

Lise ve üniversite staj farkı

Lise öğrencileri, zorunlu staj sürecinde haftada en fazla 3 gün çalışmalıdır. Üniversite öğrencileri ise zorunlu stajlarını haftada 6 gün ve günde 45 saati aşmayacak şekilde tamamlamalıdır. 

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat. Aenean faucibus nibh et justo cursus id rutrum lorem imperdiet. Nunc ut sem vitae risus tristique posuere.

👋
Hemen ücretsiz kullanmaya
başlayın, işinizi kolaylaştırın

Hiçbir kurulum ve kredi kartı gerektirmeden, personel yönetim yazılımını hemen 15 gün boyunca ücretsiz deneyin.

ÜCRETSİZ DENEYİN
Hemen ücretsiz kullanmaya
başlayın, işinizi kolaylaştırın

Hiçbir kurulum ve kredi kartı gerektirmeden, personel yönetim yazılımını hemen 15 gün boyunca ücretsiz deneyin.

ÜCRETSİZ DENEYİN

Start using it now for free, make it easier

Try the personnel management software now for free for 15 days, with no setup and no credit card required.
TRY IT FOR FREE
//