December 22, 2021
2022 yol ve yemek yardımı istisna tutarları güncellendi. Gelin hep birlikte yol ve yemek yardımına dair tüm vergi muafiyetlerini ve istisnalarını inceleyelim.
Yemek ücretleri, işverenler tarafından işçinin iş yerinde geçirdiği süre kapsamında ihtiyacı olduğu besin değerini karşılaması için ödenmekte olan tutardır. İşverenlerin çoğunun işçilerinin verimini yüksek tutması için verdikleri yemek ücretleri, İş Kanunu kapsamında zorunlu tutulmamaktadır. Bir iş yerinde yemek ücretlerinin ödenmesi veya ödenmemesi iş sözlemesi ile belirlenir.
2022 Asgari ücret tutarının kesinleşmesiyle beraber yemek istisnai tutarı güncellendi. Resmi Gazete’de yayımlanan Gelir Vergisi Genel Tebliği/Seri No:317 ile gelir vergisi tarafındaki yemek ve yol yardımı istisna tutarları şu şekildedir:
Her sene asgari ücretin güncellenmesiyle birlikte pek çok tutar da yeniden düzenlenir. Bunlardan biri de yemek ücretleridir. 2022 yemek yardımı bir önceki seneye göre 11 TL zamlanarak 34 TL oldu. Böylece, yeni yemek istisnası vergi hariç 34 TL iken KDV dahil 36,72 TL’ye yükseldi. Yani, yeni yıl ile birlikte işverenin işçi başına ödeyeceği 34 TL’lik yemek tutarında SGK ve gelir vergisinde işverene kolaylık sağlanmaya başlandı.
Bir işletmede uygulanabilecek 3 çeşit yemek yardımı şekli vardır. Bunlar;
Peki bu uygulamalar ne gibi farklılıklar barındırıyor?
İşveren, aylık yemek ücretini işçiye nakit olarak ödemeyi tercih ediyorsa bu ücret gelir vergisine tabi olur. SGK’ya göre ise iş günü olarak günlük asgari ücretin %6’sı tutarında prime esas kazanç (brüt ücret) matrahından istisna olur. Yani, belirlenen yemek ücreti üzerinden SGK kesintisi yapılmaz.
Yemekhane yardımı iş yeri bünyesinde ya da iş yerinin dışında bir mekanda olabilir. İşveren böyle bir yardımda bulunuyorsa bu para yardımı değil, ayni yardım niteliği taşır. Bu sebeple, uygulama üzerinden SGK primi kesilmez. Gelir vergisinden de istisna olan bu yardım, işçi bordrosuna hiç yansımadan işverene ait masraf olarak muhasebeleştirilir. Ancak kıdem ihbar tazminatı zamanı hesaplamalar yapılırken yemek bedelin çalışanın giydirilmiş ücretine eklenmesi gerekmektedir.
Yemek kartı ya da kuponu, işçiye nakit para olarak değil, aracı bir nesne yardımıyla kullanabilecekleri şekilde ödendiği için ‘ayni yardım’ niteliği taşır. Bu durumda, tutarın önemi yoktur. Yardım tutarına ait SGK primi hesaplanmaz ve bu tutar brüt ücrete dahil edilmez. Gelir vergisi olarak ise o yılın güncel istisna tutarı üzerinden değerlendirilerek vergiden muaf tutulur. 2022’de 34 TL olan bu tutar üzerinden gelir vergisi ödenmez. Ancak, işveren 34 TL’nin üzerinde bir yemek ücreti ödüyor ise bu tutarı aşan kısım için gelir vergisi ödenir.
Yol ücreti, işveren tarafından karşılanan ve işçinin işe gidiş ve işten dönüş masrafını karşılayan bir yardımdır. İşçiye aylık olarak ödenen yol ücreti, o işçinin evi ile iş yeri arasındaki mesafeye göre değişir.
İş Kanunu, yemek ücretinde olduğu gibi yol ücretinde de işvereni zorunlu tutmaz. İşverenin yol ücreti ödeyip ödemeyeceği iş sözleşmesi ile belirlenir.
İşverenin sağladığı yol yardımı her iş yerinde aynı olmak zorunda değildir. Genelde 3 çeşit yol yardımı olabilir. Bunlar;
Nakit olarak yapılan bir yardım işçinin ücretine dahildir. Bu nedenle, nakdi yol yardımı yapıldığında işçinin bordrosuna yansır ve SGK kesintisi de yapılır. Böylece hiçbir istisna uygulanmaz.
İşçiye kart ya da bilet olarak yapılan yardım, ayni yardım demektir. İşçiye ayni yardım yaptığınız takdirde yapılan yardıma SGK kesintisi uygulanmaz. Yapılan yardım işçinin brüt ücretine de dahil edilmez.
Toplu ulaşım kartına yapılan yardım için yapılan yeni düzenleme ile birlikte iş gününü baz alarak gelir vergisi istisnası uygulanabilir. 2022 itibarıyla toplu taşıma kartlarına yardım yüklendiğinde yapılacak vergi istisnası tutarı ise 17 TL’dir.
Servis yardımı da ayni yardımlar arasında yer alır. Bu yüzden, servis hizmetinde SGK kesintisi ve gelir vergisi ödemesi yapılmaz. Servis için ödenen tutar işverenin masrafı olarak muhasebeleştirilir ve işçi bordrolarına yansımaz. Ancak kıdem ihbar tazminatı zamanı hesaplamalar yapılırken yol bedelin çalışanın giydirilmiş ücretine eklenmesi gerekmektedir.
İşletmenize ait tüm personel, performans, ücret değerlendirme ve vardiya süreçlerini tek yazılımla yönetmek için hemen tıklayın ve Kolay İK’yı 15 gün boyunca ücretsiz deneyin.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat. Aenean faucibus nibh et justo cursus id rutrum lorem imperdiet. Nunc ut sem vitae risus tristique posuere.
Hiçbir kurulum ve kredi kartı gerektirmeden, personel yönetim yazılımını hemen 15 gün boyunca ücretsiz deneyin.
ÜCRETSİZ DENEYİNClick to see the privileges of QNB Finansbank Digital Bridge Platform
Determine when you are available and we will tell you about Easy HR practices