Paylaşın!
İçindekiler 📝

Tatil dönüşü çalışan motivasyonu nasıl artırılır?

September 29, 2021

0 Dakika
Banu Akgül
Tatil dönüşü çalışan motivasyonu nasıl artırılır?

Yaz her zaman güzeldir ama her güzel şey gibi o da sona erer! Birçok şirket için ise yaz sonu, işe motive olmuş bir şekilde geri dönme zamanı demektir. Peki ya bir şirket olarak tatil sonrasında çalışanlarınızın motivasyonu nasıl artırırsınız? Tüm detayları burada anlattık.

Çalışan motivasyonu nedir?

Kitaplarda veya sözlükte okuyacağınız tüm tanımlar motivasyonun davranış olduğu ve arzu edilen hedeflere ve sonuçlara ulaşmak için kişinin bu davranışı kanalize etmesi gerektiği gerçeği ile ilgilidir. Çalışan motivasyonu ise, bir çalışanın günlük olarak çalıştığı şirketteki memnuniyeti, enerji seviyesi, bağlılık ve yaratıcılık miktarı olarak tanımlanabilir.

Çalışan motivasyonu, bir çalışanın -şirket hedeflerine paralel olarak- kendisini çalıştığı yere ne kadar bağlı ve sorumluluk sahibi hissettiği ile ilgilidir.

Bir şirketin, çalışanların farklı özelliklere sahip bireyler olduğunu anlaması gerekir. Bu nedenle, çalışanlarınızı etkili bir şekilde motive etmek için farklı motivasyon türleri ve yolları hakkında daha derin bilgiye sahip olmanız gerekebilir. Böylece çalışan bağlılığı ve çalışan memnuniyetini artırmak için doğru motivasyon türünü uygulayabilirsiniz.

İçsel ve dışsal olmak üzere iki tür çalışan motivasyonu vardır. İçsel motivasyon, bir bireyin içeriden, kendi kendine motive olduğu anlamına gelir. Sonuçları kendi inanç sistemine uygun olduğu için işyerinde iyi performans gösterme arzusu vardır. Dışsal motivasyon ise, çalışan motivasyonunun ödüller ve takdir gibi dış faktörler tarafından teşvik edildiği anlamına gelir. Bazı çalışanlar içsel motivasyona daha iyi yanıt verirken, diğerleri dışsal motivasyona daha iyi yanıt verebilir.

Çalışan motivasyonu neden önemli?

Motivasyon -ister kendimizin ister şirketimizin performansının iyileştirilmesiyle ilgili olsun- bir insanın hayatında çok önemli bir yere sahiptir. Motive olmuş çalışanlar bir şirketin başarısı ile doğru orantılıdır. İş motivasyonu olmazsa şirketler azalan üretkenlik ve düşük verimlilik seviyeleri ile karşılaşır, önemli hedeflere ulaşmada yetersiz kalabilir. Ancak çalışma motivasyonu her zaman kolayca sağlanamaz. Bu, şirket yöneticilerinin beslemesi ve izlemesi gereken bir şeydir.

Eğer motivasyonsuz bir çalışanınız varsa bu sadece kaynaklarınızı boşa harcanması demek değildir, aynı zamanda diğer çalışanlar üzerinde zincirleme bir etki yaratabilir ve potansiyel olarak tüm şirketin en yüksek standartta iş üretmesini veya önemli hedeflere ulaşmasını engelleyebilir. Öte yandan, motive olmuş bir çalışan heveslidir, azimlidir ve çalışmalarından gurur duyar. Görevlerini hızla tamamlar, harekete geçer ve hem kendisi hem de şirket için iyi bir iş çıkarmak ister.

Motive olmuş çalışanlara işlerin nasıl yapılacağının söylenmesine gerek yoktur, inisiyatif alırlar, ek sorumluluklar almaya istekli ve yenilikçidirler.

Şirketiniz hangi büyüklükte olursa olsun, çalışan motivasyonu her seviyede kritik bir öneme sahip. Çalışan motivasyonunun düştüğü an, gelir ve şirket başarılarının düşüşü de yakın olabilir.

Tatil sonrası çalışan motivasyonunu artırma yöntemleri

Tatilden sonra işe geri dönmek büyük ölçüde programlara, rutinlere ve işe uyum sağlamayı gerektirir. Nitekim psikolojide tatil sonrası sendromu, uzun bir aranın ardından işe döndükten sonra ortaya çıkan kaygı ve duygusal baskının bir karışımı olarak tanımlanır. İşte tatil sonrası sendromundan kurtulmanın ve çalışan motivasyonunu artırmanın bazı yolları:

1. Çalışanlara hoş geldin deyin

Çalışanınızın ofise geri döndüğünde masasında küçük bir hoş geldin mektubu görmesi, bir e-posta alması ya da tatlı bir sürpriz bulması gibisi yoktur ve bu, güne mutlu başlamanın harika bir yoludur. Çünkü küçük gibi gözükse dahi bunun gibi detaylar, çalışanlara duygusal açıdan katkıda bulunur ve çalışma ortamı hakkında olumlu bir vizyona yol açar. 

2. Bir ekip toplantısı düzenleyin

Tatilden döndükten sonra çalışanlarınızdan %100 üretken olmalarını beklemek her zaman kolay değildir. Yeniden uyum sağlamak, tatildeyken şirkette meydana gelen değişikliklerden haberdar olmak ve onları bekleyen görevlere yetişmek zaman alır. Bu aşamada çalışan motivasyonunu yükseltmek için yapabileceğiniz en iyi şey; ortaya çıkan soruları ve endişeleri gidermek için kısa bir ekip toplantısı düzenlemektir.

3. Her şeyin ilk gün halledilmesini beklemeyin

Tatil dönüşü ilk gün için çalışanlarınıza büyük bir toplantı veya performans incelemesi planlamayın. Bunun yerine birlikte strateji oluşturun. Bir yönetici olarak ekiplerinizin görevlerini organize etmede ve öncelik sırasına koymada yardımcı olun.

4. Çalışanlara zaman ve alan sunun

Bir çalışanın tatil sonrası çalışma ritminin normal olmaması ve ilk günlerde daha fazla molaya ihtiyaç duyması normaldir. Herkesin geçiş yapmak için yeterli zamanı olduğundan emin olmanızı tavsiye ederiz. Bunun için çalışanlarınıza rahatlama anları sağlamak veya bağlantıyı kesmek için küçük etkinlikler ya da öğle yemeği toplantıları sunabilirsiniz.

5. Pozitif olun

Yöneticiler ya da insan kaynakları departmanı ekipteki pozitifliği sürdürmeli ve onları yalnızca iş yükü bakımından değil, bir dereceye kadar duygusal düzeyde de desteklemelidir. Herkesin tatil sonrası duygusal dönemleri ve geçiş zorlukları olabilir. Bu dönemde çalışanlarınızı görmezden gelmek yerine onlarla daha fazla iletişim kurmaya çalışın. Çünkü uygun rehberlik ve destek olmadan çalışanlarınız işe döndükten sonra uyum sağlamakta zorlanabilir.

Peki ya izinler, onları nasıl yönetiyorsunuz?

Tatil dönüşünün karmaşasıyla boğuşurken bir de İK süreçleriniz için kendinizi ve çalışanlarınızı yormayın.

Tatil sonrası işe dönüşlerde yaşanan işe uyum ve motivasyon kaybını aşarken bir de karmaşık İK süreçleri arasında kaybolmamak için personel yönetimi platformu Kolay İK’nın sunduğu çözümleri kullanabilir, böylece hem çalışanlarınızın hem insan kaynakları departmanınızın motivasyonunun tekrar artmasını sağlayabilirsiniz.

Kolay İK ile tek bir uygulama üzerinden tüm çalışanların izinlerini kolayca yönetin ve raporlayın.

Tıklayın, şimdi Kolay İK’yı ücretsiz kullanmaya başlayın.

Kaynakça:

https://www.questionpro.com/blog/employee-motivation/
https://www.perkbox.com/uk/resources/blog/why-employee-motivation-is-important-and-how-to-improve-measure-and-maintain-it
https://asanify.com/blog/human-resources/remote-working-motivation-hacks/
https://factorialhr.com/blog/tips-motivate-employee-xmas/
https://emeraldworks.com/resources/blog/tips-and-expertise/motivating-after-holidays

👋
Hemen ücretsiz kullanmaya
başlayın, işinizi kolaylaştırın

Hiçbir kurulum ve kredi kartı gerektirmeden, personel yönetim yazılımını hemen 15 gün boyunca ücretsiz deneyin.

ÜCRETSİZ DENEYİN
Hemen ücretsiz kullanmaya
başlayın, işinizi kolaylaştırın

Hiçbir kurulum ve kredi kartı gerektirmeden, personel yönetim yazılımını hemen 15 gün boyunca ücretsiz deneyin.

ÜCRETSİZ DENEYİN

Start using it now for free, make it easier

Try the personnel management software now for free for 15 days, with no setup and no credit card required.
TRY IT FOR FREE