Yazıyı beğendiniz mi?
Paylaşın!
İçindekiler

Perakende sektöründe İK’yı dijitalleştirmek

📖 0 Dakika | Okuma süresi

December 2, 2021

Perakende sektörünün dinamik ve karmaşık yapısı, insan kaynakları uygulamalarında birçok zorluğu da beraberinde getiriyor. Onboarding süreçleri, vardiya yönetimi, harcama yönetimi ve performans değerlendirme… Tüm bu uygulamaların perakende sektöründe etkin ve doğru bir şekilde gerçekleşmesinin tek yolu; dijitalleşmek! Öyleyse sizler için derlediğimiz perakende sektöründe insan kaynaklarının rolünü, yaşadığı zorlukları ve dijitalleşmenin önemine göz atalım.

Perakende Sektöründe İK’yı Dijitalleştirmek

Perakende, müşterilere çeşitli yerlerden farklı mal ve hizmetleri sunan önemli ticari bir sektördür. Süpermarketler, büyük ve zincir mağazalar, indirimli satış yapan mağazalardan online satışa kadar ürünü tüketiciyle buluşturan çeşitli ticari faaliyetleri kapsar. Özellikle son yıllarda e-ticaret kavramının ortaya çıkışıyla birlikte de tüm bu süreçlere dahil olan lojistik aksiyonları da içinde barındırır.

Bir hayal edin, ürünün tüketiciyle buluşmasına katkı sağlayan ne çok çalışan var değil mi? Resmin bütününe baktığımızda, perakende sektöründe hizmet veren bir şirketin insan kaynaklarındaki yükünü görmemek imkansız. Farklı şehirlerde hatta bir şehrin farklı konumundaki mağazalarında bile aynı kültüre ait çalışan profiline sahip olmak ve bu çeşitlilikte onlara ulaşabilmek oldukça zor. İşte bu noktada, İK profesyonellerinin rolü ve dijitalleşmenin önemi son derece değerli. 

Perakende sektöründe insan kaynaklarının rolü

Tüm dünyada ve Türkiye’de perakende sektörü, ekonominin kilit noktalarından biri. Hızla büyüyen şirketler, mağaza portföyünü genişletiyor ve ciddi oranda istihdam sağlıyor. Bu noktada işe alım ve onboarding uygulamaları hızlı bir şekilde gerçekleşiyor. Özellikle kampanya dönemlerinde işe alım sirkülasyonlarının fazla oluşu sebebiyle de onboarding süreci doğru işlemlenmeden bitebiliyor. Şirketler, çalışanın işe alımından itibaren ne kadar aktif bir onboarding süreci gerçekleştirirse çalışanların şirketin kültürü, vizyonu ve ürünleri tanıması daha anlaşılır hale geliyor.

Onboarding süreçlerinden sonra İK’cıların operasyonel yüklerinden biri ise; vardiya yönetimi. Primler ve hesaplamalar için çalışanların hangi günler, hangi saatler arasında çalıştığının tablosunu oluşturmak, denetimini yapmak ve bu excel tablolarını raporlamak gerekir. İnsan kaynaklarının vardiya sürecini  300-500 kişilik bir şirket çalışanı üzerinden yönettiğini düşündüğümüzde işgücünün ne kadar fazla olduğunu görmek kaçınılmaz.

Pandemi döneminden en çok etkilenen sektörlerden biri de perakende sektörü oldu. Araştırmalar ve önerilerle pandemi döneminde perakende sektöründe İK operasyonları neler oldu, öğrenelim.

İK’nın dijitalleşmesi ne gibi yararlar sağlıyor?

Teknolojinin perakende sektöründe aktif olarak kullanılması, operasyonların yürütme şekillerinde büyük bir değişim yarattı. Perakende sektöründe dijitalleşme, insan kaynakları çıktılarında daha iyi çalışma kültürü ve yüksek verimlilik sağlıyor. Özellikle çeşitli çalışan profiline sahip perakende sektöründe, çalışana ulaşmanın ve aynı dili kullanmanın basit yolu, kolay bir ik yazılımı kullanmakla sağlanabilir. 

Dijitalleşme, belge arşivi için kağıt israfından kurtulmak, operasyonel kazaların önüne geçmek, zamandan tasarruf etmek ve işlerin doğru yapılması gibi avantajları barındırıyor. Çalışan bilgilerinin güncel tutulması, sürdürülebilir projeler yürütmek, çalışan bağlılığını ölçmek ve performans değerlendirme yapmak; tüm bu katma değerli işler onca yoğun iş gücünün olduğu bir ortamda bulut yazılımı kullanarak mümkün olabilir. Dijital dünyada var olmak; çalışanların neler beklediğini ölçümlemek, problemlerin hızlı bir şekilde çözülmesini sağlamak ve güçlü çalışan memnuniyeti için harika bir olanak sağlıyor. Böylelikle şirketler turnover problemlerini ortadan kaldırarak yüksek verimli bir iş gücü elde etmiş oluyor.

Perakende sektöründe eğitim ve gelişimin önemi hakkında detaylı bilgiye ulaşmak için yazımızı ziyaret edin.

Kolay İK ile dijitalle geçin

Perakende sektörünün hızlı ve dinamik dünyasına Kolay İK ile entegre olun. Hiçbir kurulum işlemi gerektirmeden Kolay İK’yı ücretsiz denemek için tıklayın.

Webinar alarmı ⏰ Perakende sektöründe İK’yı dijitalleştirmek

Perakende sektöründe hizmet veren bir şirket İK süreçlerini nasıl dijitalleştirebilir? Hemen izleyin.

Kaynakça:

👋
Hemen 15 gün ücretsiz deneyin

Hiçbir kurulum ve kredi kartı gerektirmeden kullanmaya başlayın.

ÜCRETSİZ DENEYİN
Hemen ücretsiz kullanmaya
başlayın, işinizi kolaylaştırın

Hiçbir kurulum ve kredi kartı gerektirmeden, personel yönetim yazılımını hemen 15 gün boyunca ücretsiz deneyin.

ÜCRETSİZ DENEYİN