Paylaşın!
İçindekiler 📝

Offboarding (çıkış işlemleri) nedir?

September 23, 2022

0 Dakika
Banu Akgül

Şirketinizin en büyük değeri ne sattığı ürün ne de aldığı yatırım. Sizin için en değerli varlığınız çalışanlarınız.

offboarding nedir

Sırasıyla, etkili işe alım, performans yönetimi ve işten ayrılma süreci çalışanlarınıza şirketinizin işveren-çalışan ilişkisine verdiği önemi göstermenin en iyi yoludur. Başarılı bir işten çıkarma süreci için zaman ayırmak mevcut ve potansiyel çalışanlara şirketinizin onlara kârlılığa katkılarından daha fazla değer verdiğinizi de hissetirir.

Günümüzde işe alım ve performans yönetimi İK departmanları tarafından daha çok ilgi görüp önceliklendiriliyor. Ancak işten ayrılma süreçleri de, şirketinizin itibarını korumanın, mevcut çalışanlarınızın çalışma deneyimini optimize etmenin ve ağ oluşturmanın önemli bir parçası.

Offboarding (işten çıkış işlemleri) ne demek?

Offboarding, çalışan yaşam döngüsünde gerekli bir adımdır. Offboarding, bir çalışanın istifa, fesih veya emeklilik yoluyla bir şirket içindeki pozisyonundan ayrılma sürecidir. Bir çalışan ayrıldığında gerçekleşecek tüm kararları ve süreçleri kapsar. Başarılı bir offboarding, işverenin ve işten ayrılan çalışanın, iş ilişkisinin sona ermesi sırasında ve sonrasında karşılıklı saygıya dayalı bir ilişki sürdürmesini sağlar.

Offboarding süreci tipik olarak şu adımlardan oluşur:

  • Çalışana fesih veya tam tersini bildirmeniz
  • Çalışanın sorumlulukları devretmesi
  • İK olarak pozisyona yeni yetenek bulmanız
  • Çıkış görüşmeleri veya anketler yoluyla geri bildirim istemeniz
  • Çalışanın şirket bilgilerine erişiminin iptal edilmesi ve şirket zimmetlerinin alınması
  • Bordroyu işlemeniz ve yarım kalmış ödemeleri tamamlamanız

Çalışanın işten ayrılma süreci, çalışanınızın ihbar süresine ve fesih sebebine bağlı olarak bir gün veya birkaç ay sürebilir.

Onboarding ve offboarding arasındaki fark nedir?

Onboarding (adaptasyon) ve offboarding (işten çıkarma) arasındaki fark basittir: Onboarding, ekibe yeni bir kişiyi kabul ettiğinizde gerçekleşirken offboarding, bir çalışana resmi olarak veda ettiğinizde, çalışan yaşam döngüsünün sonunda gerçekleşir.

İK, başarılı bir işten ayrılma sağlamak için ne yapabilir?

İş arkadaşlarınızı güncelleyin

İK, bir çalışanın ayrılacağını öğrenir öğrenmez şirket üyelerine eposta gönderebilir. Bu, ayrılan çalışanın itibarına zarar verebilecek söylentileri en aza indirir.

Gerekli yasal belgeleri hazırlayın

İstifa veya fesih mektubu, fayda belgeleri ve mutabakatlar hem işvereni hem de çalışanı koruyan belgelerdir. Bunları önceden hazırlamak ve şirketin başvuru takip sisteminde saklamak işinizi kolaylaştırabilir.

İş transferini tamamlayın

İşten ayrılacak çalışan müşterilerle iletişim halindeyse, müşteri epostalarını bir iş arkadaşına yönlendirin. Eposta vb. şirket hesaplarını kapatın. Kullandığı uygulamalarda yönetici konumundaysa bunu başka bir iş arkadaşına geçirdiğinden ve uygulamalardan çıktığına emin olun. Yazılım tarafıyla görüşerek veri erişimini kaldırın.

Şirket mülkünü geri alın

Tüm şirket mülkünün tamamen geri kazanılmasını sağlamak için ayrılan çalışanın sahip olduğu tüm öğelerin bir envanterini tutun. Örneğin: dizüstü bilgisayar, anahtar kart, kimlik kartları, üniforma vb.

Bir çıkış görüşmesi planlayın

Ayrılıyor olsa bile çalışanın ihtiyaçlarına ve bakış açısına duyarlı olun. Bu görüşme iyileştirilmesi gereken noktalar hakkında bilgi edinmeniz için önemli bir fırsat olacaktır.

Minnettarlık gösterin

Çalışan bir sonraki yolculuğuna çıkarken iyi niyetinizi göstermek için bir veda partisi veya kişiselleştirilmiş bir hediye hazırlayabilirsiniz. Bu tarz şeyler ona emeklerini takdir ettiğinizi gösterir.

İşten çıkış işlemlerinin hukuki dayanağı

Yerel iş kanunları çalışanları ne zaman, neden ve nasıl işten çıkaracağınızı belirler. Bu kurallar ülkeden ülkeye farklılık göstermektedir. Türkiye de çalışanlar ve işverenler arasında yapılan iş sözleşmesi, 4857 sayılı İş Kanununa göre düzenlenmiş olmalı ve tarafların birbirlerine karşı sorumluluklarını, yükümlülüklerini, söz konusu işin tanımını netleştiren ve tarafların bu şartları kabul ettiğini gösteren bir belgedir.

Yerel düzenlemelere uymazsanız, davalar ve ağır para cezaları ile karşılaşma riskiniz oldukça fazladır.

Örneğin, Fransa’da düzenlenmiş katı fesih yasaları vardır. Çoğu durumda, çalışanlar yaklaşık bir ila üç aylık bir ihbar süresi hakkına sahiptir ayrıca kıdem tazminatı alırlar.

Buna karşılık, çoğu ABD eyaletinde bir işverenin bir çalışanı “isteğe bağlı” istihdam nedeniyle feshetmesi oldukça kolaydır. Bu, bir işverenin çalışanını herhangi bir nedenle, herhangi bir zamanda, bildirimde bulunmaksızın, sebep yasa dışı olmadığı sürece (yani ırk, din vb. gibi korunan bir özellik nedeniyle) işten çıkarabileceği anlamına gelir. Federal yasalara göre de kıdem tazminatı hakkı yoktur.

Küresel bir ekibiniz varsa, bu düzenlemeler arasındaki farkları ve bunların işten ayrılan çalışanınız için nasıl geçerli olduğunu bilmeniz gerekir.

Kolay İK ile çalışanlarınızı dinleyin

Kolay İK ile tek platform üzerinden tüm çalışanlarınızı online performans değerlendirme sürecine dahil edebilir, çalışanlarınız için eğitimler ve toplantılar düzenleyerek, performanslarına katkıda bulunabilirsiniz. Eğitimlerin detaylarını planlayabilir, çalışanlarınıza ve eğitimlere ait notlara her an erişebilirsiniz. Şimdi Kolay İK performans değerlendirme uygulamasını 15 gün boyunca ücretsiz deneyin.

👋
Hemen ücretsiz kullanmaya
başlayın, işinizi kolaylaştırın

Hiçbir kurulum ve kredi kartı gerektirmeden, personel yönetim yazılımını hemen 15 gün boyunca ücretsiz deneyin.

ÜCRETSİZ DENEYİN
Hemen ücretsiz kullanmaya
başlayın, işinizi kolaylaştırın

Hiçbir kurulum ve kredi kartı gerektirmeden, personel yönetim yazılımını hemen 15 gün boyunca ücretsiz deneyin.

ÜCRETSİZ DENEYİN

Start using it now for free, make it easier

Try the personnel management software now for free for 15 days, with no setup and no credit card required.
TRY IT FOR FREE