Gazeteci Rachel Feltman’ın dediği gibi “ Cinsiyetçilik, bir tebessümle başlar”. Toplumun her alanında ayrımcılığa maruz bırakılan kadın, iş hayatında ilk olarak işte bu alaycı gülümsemeyle karşılaşıyor. İş dünyasında varlığını gösteren kadın ne yazık ki hala toplumsal cinsiyet eşitliği ve ayrımcılıkla mücadele etmek zorunda.
Veriler ve örneklerle hazırladığımız yazımıza geçmeden önce mücadeleci kadınlarımızın 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü en umut dolu dileklerimizle kutluyoruz. İyi ki varsınız!
“Bir toplum, cinslerden yalnız birinin yüzyılımızın gerektirdiklerini elde etmesiyle yetinirse, o toplum yarı yarıya zayıflamış olur. Bizim toplumumuzun uğradığı başarısızlıkların sebebi, kadınlarımıza karşı ihmal ve kusurdur.
M. Kemal Atatürk
Tarih boyunca üstlendiği çeşitli rollerin değişime uğramasıyla hep bir mücadele içinde olan kadınlar, sanayileşmenin artmasıyla iş hayatına adım atmıştır. Dünyanın neresinde olursa olsun kadın, geçmişten günümüze kadar üretime durmadan katkıda bulunmuş, modern dünya ile birlikte bu emeklerini profesyonel olarak gerçekleştirmekte. Kadınların çalışmaya başlamasıyla birlikte, omuzlarındaki sorumlulukların hafiflemediği, aksine çalışma hayatında da birçok cinsiyetçi eylemlere maruz kaldığı da yadsınamaz bir gerçek.
İş yerinde kadınlara yönelik her türlü ayrımcılığın önlenmesi, sürdürülebilir, aydınlık gelecek için yapılacak şeyler belli. Ancak ondan önce Türk kadınının verilerle iş hayatındaki yerine bakalım.
İçindekiler
Toplumsal cinsiyet rolleri yüzünden oluşmuş bu durum, kadınların önünde onları engelleyen bir bariyer gibi duruyor. Bu engeller bazen görünmez, bazen ise o kadar göz önünde gerçekleşiyor ki… Eşit olmayan haklar, taciz, mobbing ve ön yargılar derken bir de sürekli maruz kaldığı o ayrımcı dil ve söylemler. Kadınlar, işe alımlar sırasında ve çalışma hayatı boyunca duyduğu, cevaplanmayı bekleyen o malum sorularla başa çıkmak zorunda.
Kolay İK ekibi olarak, iş hayatında yaygın görülen ve ayrımcı nitelenen ifade, davranış ve ön yargılara odaklandık ve kadına yöneltilen bu soruların neler olduğunu #soramazsın hashtagiyle bir araya getirdik.
İş yerinde toplumsal cinsiyet eşitliğinin önlenmesi için şirketlerin, kadın-erkek eşitliğine duyarlı bir kurum kültürü haline getirilmesi gerekiyor.
Kolay İK olarak, özel sektör başta olmak üzere, her alanda toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması için çalışan WEPs imzacısı olmaktan mutluluk duyuyoruz. Kadının iş hayatındaki yerini destekliyor ve daha görünür kılmak için eşitlik ilkesinden vazgeçmiyoruz.
İş yerinde verilerle kadına yönelik şiddete dair hazırladığımız yazımıza göz atın.
Kaynaklar:
https://erdemlegal.com/isyerinde-cinsiyet-ayrimciligi-6-temel-baslik/
https://www.globalcompactturkiye.org/wp-content/uploads/2019/01/WEPs_Rehber.pdf
http://www.skdturkiye.org/esit-adimlar/guncel/toplumsal-cinsiyet-esitsizligini-nasil-teshis-edersiniz
Content Specialist
QNB Finansbank Dijital Köprü Platformu'nun ayrıcalıklarını görmek için tıklayın
Bilgi AlınMüsait olduğunuz zamanı belirleyin, size Kolay İK uygulamalarını anlatalım
Randevu Oluşturun