Paylaşın!
İçindekiler 📝

İK’da oyunlaştırma nedir? Nasıl uygulanır?

February 26, 2022

0 Dakika
Banu Akgül

Oyun oynamayı kim sevmez? Heyecanlı, dinamik ve eğlenceli bir oyun, yediden yetmişe herkesin yüzünü güldürebilir. Aman dikkat edelim, eğlenceli oyunlar bağımlılık yapabilir. Bazılarınız insan kaynaklarında oyunun alakası ne olabilir? diye düşünmeye başladı bile. Haydi o zaman, İK’da oyunlaştırma nedir, nasıl uygulanır birlikte inceleyelim.

İK’da oyunlaştırma nedir? Nasıl uygulanır?

Teknoloji, İK’nın her alanında giderek söz sahibi olmaya başladı. Son yıllarda adından sıklıkla bahsettiren oyunlaştırma ise İK’nın birçok uygulamasında faydalı bir şekilde kullanılmakta. Klasik ve zorlu süreçler, tarih mi oluyor? Teknolojinin çocukları olan Z kuşağı da hazır iş gücünde önemli bir rolü üstlenirken oyunlaştırma, işverenler için büyük bir rekabet avantajı sağlıyor. İnsan kaynaklarının tüm süreçlerini eğlenceli bir hale getirmenin bir yolu varsa; oyunlaştırma neden olmasın!

Oyunlaştırmanın geçmişi sandığımızdan daha yakın değil. Z kuşağı tarafından pek bilinmese de izcilik, tam da oyunlaştırmanın temellerini oluşturmuş. İzcilikte belirli başarılar ve becerileri değerlendirmek için kurulan rozet sistemi,  geleneksel oyunlaştırmanın ilk örneklerinden. 

İK’da oyunlaştırmanın stratejik olarak pek çok avantajı var. İşe alımdan eğitim ve geliştirmeye; çalışan katılımdan çalışan bağlılığına kadar birçok İK operasyonunu hem eğlenceli bir hale getiriyor hem de çalışanların bağlılığını artırıyor. Nasıl mı?

İşe alım

Oyunlaştırma, işe alım sırasında en iyilerini bulma konusunda bir meydan okuma haline gelebilir. Teknoloji, rutin görevlerde de büyük kolaylık sağlarken, adayları taramak ve işe alım sırasında yaratıcı yetenekleri almak, işe alım esnasında kritik bir önem taşıyor.

Büyük şirketlerde örneklerini gördüğümüz oyunlaştırma, başvuru sahiplerini daha geleneksel beceri testleri yerine, oyunların kodlama zorluklarıyla tanıştırarak işe alım süreçlerinde şirketlerin aradığı o yetenekli adayı kazanmasını sağlıyor.

Oryantasyon süreçleri

Güçlü bir oryantasyon süreci elde tutma oranlarını %82 ve üretkenlik oranlarını %70 artırıyor. Zayıf katılıma sahip şirketlerin, şirket kültürüyle etkileşim ve sosyalleşme eksikliği nedeniyle ilk yıl içinde çalışan elde tutma oranları büyük oranda düşüşe uğruyor. - Glassdoor’un araştırmasına göre

Başarılı bir işe alımın ve sonrasında adaptasyon süreçlerinin temel unsurları arasında, yeni işe başlayan çalışanların ekibiyle güçlü iletişimi kurması bakımından oyunlaştırma son derece faydalı oluyor. Şirketin kültürü ve politikalarına uygun olarak kurgulanan oryantasyon süreçleri oyunları, kusursuz bir işe alım deneyimi yaratmak için İK profesyonelleri bakımından avantaj sağlıyor.

Çalışan eğitimi

Oyunlaştırma ile eğitim alan çalışanların %83'ü motive oluyor. - TalentLMS anketine göre

Eğitim, oyunlaştırmanın en sevdiği alanlardan biri. Hangi çalışan tüm gün tek bir salonun içerisinde bitmeyen, sonsuz PowerPoint sunumları yerine mesajı eğlenceli bir şekilde ileten, kendi kendini yönetebilen dinamik bir eğitim programını tercih etmez ki? 

Araştırmalar da gösteriyor ki oyunlaştırma, kesintisiz eğitim ihtiyacını artırırken çalışanları mutlu ve üretken tutuyor ve bağlılık oranlarını yükseltiyor.

Çalışan bağlılığı

Araştırmaya katılanların yüzde 81’i oyunlaştırma ile şirketine aidiyet hissediyor. - TalentLMS anketine göre

Yazılım geliştiriciler ve pazarlamacılar oyunları, müşteri ve çalışan bağlılığını oluşturmak için kullanırken, İK'cılar ise bunu çalışan bağlılığını artırmak için tercih ediyor.

Oyunlar; 

  • heyecanı ve merakı artıracak meydan okumalar ve testler, kazı kazan kartları
  • bağ kurmalarını sağlayacak hediye ve takas yöntemleri
  • ağ oluşturmak ve sosyalleşmeyi artırmak için işbirlikçi görevler 

gibi eğlenceli alt yapısıyla hem şirket kültürü uyumunu yakalama hem de çalışan bağlılığını artırma konusunda dikkat çekici hale geliyor. Yeni yeni tanıştığımız oyunlaştırma, özellikle son zamanlarda İK süreçlerinde kullanılmaya başlanmasıyla şirketler arasında büyük bir rekabet avantajı oluşturdu ve güçlü bir işveren markalaşması için tercih edilmeye başlandı.  

Hiçbir kurulum gerçekleştirmeden Kolay İK ile İK süreçlerinizi dijital ortama taşıyın, zamandan tasarruf edin.

👋
Hemen ücretsiz kullanmaya
başlayın, işinizi kolaylaştırın

Hiçbir kurulum ve kredi kartı gerektirmeden, personel yönetim yazılımını hemen 15 gün boyunca ücretsiz deneyin.

ÜCRETSİZ DENEYİN
Hemen ücretsiz kullanmaya
başlayın, işinizi kolaylaştırın

Hiçbir kurulum ve kredi kartı gerektirmeden, personel yönetim yazılımını hemen 15 gün boyunca ücretsiz deneyin.

ÜCRETSİZ DENEYİN

Start using it now for free, make it easier

Try the personnel management software now for free for 15 days, with no setup and no credit card required.
TRY IT FOR FREE