Paylaşın!
İçerik Başlıkları 📝

İşsizlik maaşı ve şartları nedir?

January 19, 2018

0 Dakika
Banu Akgül
İşsizlik maaşı ve şartları nedir?

İşsizlik maaşı çalışan çalışmayan her vatandaşın hayatında en az bir kez düşündüğü, acaba nasıl alırım diye kendine sorduğu bir konu şüphesiz. İşten çıkarılma durumuyla karşı karşıya olan, istifa etmeyi düşünen ya da bir süre çalışmamayı hayal eden her çalışan işsizlik maaşı nasıl alınır diye araştırma yapıp, eşine dostuna sormuştur.

İşsizlik maaşı almanın esasları ve bu uygulamaya dair detaylar aslında gayet açık ve anlaşılması basit olmasına rağmen maalesef ki kaynakların bazen yetersiz bazen de gereğinden fazla karmaşık olmasından dolayı çalışan ya da çalışmayan bir çok insan için net olarak anlaşılamayan bir konu. Bu yazımızda size işsizlik maaşı ile ilgili bilgileri kolay anlaşılır olması için maddeler halinde vereceğiz.

İyi okumalar.

İşsizlik maaşı nedir?

İşsizlik maaşı işsiz kalan bir sigortalı çalışanın uğradığı gelir kaybını önlemek ya da en aza indirmek adına ve kendisinin ve aile bireylerinin ihtiyaçlarını karşılayabilmesi için devlet tarafından ödenen maaştır.

İşsizlik maaşını kim öder?

İşsizlik maaşı devlet tarafından ödenen bir maaş olsa da kaynağı esas olarak sigortalının çalıştığı süre boyunca işçi, işveren ve devlet katkısı ile yaratılan İşsizlik Sigortası Fonu tarafından ödenir.

İşsizlik sigortası fonu katkı payı oranları nasıl belirlenir?

İşsizlik Sigortası Fonu’na aktarılacak tutar çalışanın prime esas brüt kazancı üzerinden hesaplanır. Bu tutar işçi için %1, işveren için %2 ve devlet için %1’dir.

İşsizlik maaşı ne kadardır?

Bir sigortalının alacağı işsizlik maaşı tutarı çalıştığı son 4 aylık süre içerisindeki prime esas kazancı üzerinden hesaplanır. Çalışanın son 4 ay içerisindeki günlük brüt kazancının %40 ‘ı alınarak ve güncel asgari ücretin %80’ini geçmeyecek şekilde belirlenir. Diğer bir ifade ile en düşük işsizlik maaşı brüt asgari ücretin %40’ı, en yüksek işsizlik maaşı da brüt asgari ücretin %80 kadar olabilir.

İşsizlik maaşından vergi kesintisi yapılır mı?

İşsizlik maaşından sadece % 07,59 oranında damga vergisi alınır, diğer vergiler alınmaz.

İstifa eden çalışan işsizlik maaşı alabilir mi?

İstifa eden yani kendi isteğiyle işten ayrılan çalışan işsizlik maaşı alamaz. Çalışanın işsizlik maaşı alabilmesi için SGK sisteminden işten çıkış işlemleri yapılırken geçerli SGK işten ayrılış kodlarından birinin seçilmesi gerekmektedir. Bu kodlar hakkında detaylı bilgi alabileceğiniz yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

İşsizlik maaşı almak için ne kadar çalışmış olmak gerekir?

İşsizlik maaşı almanın süre koşulu ile ilgili ilk esas, çalışanın işten ayrılmasından önce son dört ay boyunca kesintisiz olarak çalışmış olmasıdır. Bununla birlikte son 3 yıl içerisindeki sigorta prim gün sayısının en az 600 gün olması gerekmektedir.

İşsizlik maaşı kaç ay boyunca alınabilir?

İşsizlik maaşının alınacağı süre, işten çıkan çalışanın son 3 yıl içerisindeki sigorta prim gün sayısına göre belirlenir. Son 3 yılda en az 600 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olma koşuluna bağlı olarak 600 gün prim ödeyen çalışana 180 gün, 900 gün prim ödeyen çalışana 240 gün, 1080 gün ve daha fazla prim ödeyen çalışana 300 gün işsizlik maaşı ödenir.

İşsizlik maaşı başvurusu nasıl yapılır?

İşsizlik maaşına başvurmak için en önemli koşullardan biri başvuru için 30 günlük süreyi aşmamaktır. İşten çıkan sigortalının SGK işten çıkış tarihinden itibaren 30 gün içerisinde en yakın İŞKUR birimine şahsen ya da elektronik ortamda başvurarak iş arayışı içerisinde olduğunu bildirmesi gerekmektedir.

İşsizlik maaşı süresinden önce hangi hallerde kesilir?

İşsizlik maaşı alan kişi İŞKUR tarafından sağlanan ve mesleğine uygun, son çalıştığı işin ücret ve çalışma koşullarına yakın ve ikamet adresinin belediye sınırları içerisindeki bir işi haklı bir nedene dayanmaksızın reddetmesi sonucunda işsizlik maaşını alma hakkını kaybeder. Bununla birlikte kalan ayların da alınması söz konusu olmaz ve hak sahipliği sona erer.

Ayrıca işsizlik maaşı alan kişinin gelir getirici bir işte çalıştığı ya da herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşundan yaşlılık aylığı aldığı tespit edilirse işsizlik maaşı kesilir ve hak sahipliği sona erer. Son olarak İŞKUR’un yönlendirdiği mesleki eğitim, geliştirme kurslarına katılmasına yönelik çağrısına cevap vermeyen, bu yöndeki yönlendirmeleri reddeden ya da kabul ettikten sonra herhangi bir geçerli sebep göstermeden devamsızlık eden sigortalının işsizlik maaşı kesilecektir. Ancak sayılan bu durumların sona ermesi durumunda alınan işsizlik maaşı ödenmeye devam eder.

İşsizlik maaşının alındığı süre hizmet süresinden sayılır mı?

İşsizlik maaşı alınırken geçen süre içerisinde sadece genel sağlık sigortası primi yatırıldığından bu süre emeklilik yönünden dikkate alınmaz ve kişinin hizmet süresine eklenmez.

Kaynakça

İşkur

👋
Hemen ücretsiz kullanmaya
başlayın, işinizi kolaylaştırın

Hiçbir kurulum ve kredi kartı gerektirmeden, personel yönetim yazılımını hemen 15 gün boyunca ücretsiz deneyin.

ÜCRETSİZ DENEYİN
Hemen ücretsiz kullanmaya
başlayın, işinizi kolaylaştırın

Hiçbir kurulum ve kredi kartı gerektirmeden, personel yönetim yazılımını hemen 15 gün boyunca ücretsiz deneyin.

ÜCRETSİZ DENEYİN

Start using it now for free, make it easier

Try the personnel management software now for free for 15 days, with no setup and no credit card required.
TRY IT FOR FREE