Paylaşın!
İçerik Başlıkları 📝

İnsan kaynakları uzmanı ne iş yapar?

March 29, 2022

0 Dakika
Banu Akgül

Uzun zamandır insan kaynakları çalışanları ile mesaimiz var. Post-it ile izin istemeden, aşk acısı için tavsiyeye; patron ile arabuluculuk ihtiyacından, çocuğu için kreş talebine kadar hemen her konunun muhatabı İK’cı aslında bir şirkette ne yapar?

Gördüğünüz gibi skala geniş fakat temelde bir İK’cı mesaisi içerisinde neler yaptığını insan kaynakları uzman adayları için derlemeye çalıştım.

Okumaya başlamadan önce videomuza göz atın:

İnsan kaynakları nedir?

Bir kurumun ürün ya da hizmet üretebilmesi için ihtiyaç duyduğu kaynaklardan biri de insan kaynağıdır. Basitçe böyle tanımlayabileceğimiz “insan kaynakları” aynı zamanda o kurum içerisinde insana dair yapılan çalışmaları ve bu çalışmaları yapan insanları da ifade eder.

Tabii ki işe alım

Çoğu İK'cının en önemli görevi, çoğumuzun da bir İKcı ile karşılaştığı ilk an olan; işe alım. Bugün birlikte çalıştığımız birçok insan ile görüşen, değerlendiren ve onları yerleştiren kişi İK'cı.

ş ilanı açılması ile başlayan bu süreç işe giriş işlemlerinin yapılıp özlük dosyasının tamamlanarak arşivlenmesi ile sona eriyor.

Özlük yönetimi

Bir çalışanın şirketi ile tüm münasebetlerinin belgelendiği sürece "özlük yönetimi" denir. Merkezinde ise "özlük dosyası" olarak anılan belgeler bütünü vardır. Özlük dosyası, her şirketin her bir çalışan için ayrı ayrı tutması gereken, çalışana ait tüm bilgilerin bulunduğu bir nevi çalışan kayıt dosyasıdır.

Özlük Yönetimi ile ilgili detaylı bilgiye "Özlük dosyası nedir? Nasıl hazırlanmalıdır?" yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Bordro hazırlamak

İş ilanı açıldı, aday havuzu oluşturuldu, elemeler yapıldı, mülakatlar tamam, çalışma arkadaşınız işe de başladı, ilk ayı dolduğu anda hazırlanması gereken: Bordro. Bordro işveren ile işçi arasındaki ücret ilişkisini düzenleyen bir belgedir, aslen ücret dökümüdür. İşveren çalışana ödeyeceği ücreti alenen beyan eder, işçi de kontrol ve kabul ya da itiraz eder.

Bordro hazırlamak şirket yapısına göre İK'cının görevi olabileceği gibi mali müşavir/muhasebeci ya da bordro uzmanının da görevi olabilir.

Performans değerlendirme yapmak

Performans değerlendirme, bir çalışanın potansiyelinin, yeteneklerinin, işteki davranışlarının ve işle ilgili tüm niteliklerinin diğer çalışanlarla karşılaştırılarak ölçümlenmesidir. Belirli bir düzende ve tekrarlanarak yapılır. Günümüz insan kaynakları anlayışında şirket organizasyonunun ve çalışanların gelişimi için en önemli konulardan biridir.

Performans değerlendirme hakkında detaylı bilgiler için "Performans değerlendirme nedir?" yazımızı okuyabilirsiniz.

Eğitimler düzenlemek ve takip etmek

İK'cının en önemli görevlerinden biri de eğitimler düzenleyerek çalışanların hem profesyonel hem de kişisel gelişimine katkıda bulunmak. İnsanların gelişimine katkıda bulunan eğitimlerin yanında İş Güvenliği, Bilgi Güvenliği vb. zorunlu olan eğitimleri düzenleyip, gerekli periyotlarda tekrarlanmasını sağlamak.

Biz Kolay İK'da düzenlediğimiz İş Güvenliği ve Bilgi Güvenliği Eğitimlerini gene kendi yazılımımızdan takip edip, değerlendirmelerini sağlıyoruz. Daha fazla bilgi almak için Eğitim Yönetimi özelliğimize bir göz atın.

İzinlerin ve mesainin yönetilmesi

İK'cıların en çok zamanlarını alan ve zorlandıkları konunun başında izin yönetimi geliyor. Kimin kaç gün izni kaldı, o ekipte şu an izinde kaç kişi var, ücretli - ücretsiz izin mi derken katma değerli işlere ayrılabilecek zaman izin takibi ile geçip gidiyor.

Mesai yönetimi ise hangi departmanın hangi gün kaç saat çalıştığından başlıyor, çalışanların bireysel olarak çalışma yerinde geçirdikleri zamanın hesaplanmasına kadar gidiyor.

İşten ayrılanları ve çıkarılanları yönetmek

Evet, İK'nın en tatsız taraflarından biri bu işleri de yapmak zorunda olmak. Bir kişinin kendi isteği ile ya da şirket kararı ile işten ayrılması durumunda izlenecek prosedürleri belirlemek ve uygulayıcısı olmak...Tüm bu işlemlerin yapılabilmesi için elbette hem İş Kanunu'na hem de ilgili mevzuata hakim olmak gerekiyor.

Bitti mi? Elbette hayır, bu liste uzar da gider. Listeye eklenmesini istediklerinizi bu yazıya yorum olarak yazabilirsiniz!

Bu arada İK'cı olarak hangilerini yaparsanız yapın biz işinizi kolaylaştırmak için buradayız. İK'cıların hayatını kolaylaştıran Kolay İK'yı 15 gün ücretsiz deneyebilirsiniz!

👋
Hemen ücretsiz kullanmaya
başlayın, işinizi kolaylaştırın

Hiçbir kurulum ve kredi kartı gerektirmeden, personel yönetim yazılımını hemen 15 gün boyunca ücretsiz deneyin.

ÜCRETSİZ DENEYİN
Hemen ücretsiz kullanmaya
başlayın, işinizi kolaylaştırın

Hiçbir kurulum ve kredi kartı gerektirmeden, personel yönetim yazılımını hemen 15 gün boyunca ücretsiz deneyin.

ÜCRETSİZ DENEYİN

Start using it now for free, make it easier

Try the personnel management software now for free for 15 days, with no setup and no credit card required.
TRY IT FOR FREE