Paylaşın!
İçerik Başlıkları 📝

Açık ofiste uyulması gereken önemli 15 etik kural

September 13, 2019

0 Dakika
Banu Akgül

Yüksek sesli kahkahalar, öksürükler, kokulu yemekler ve dahası…

açık ofiste uyulması gerekenler

Her ortak alanda olduğu gibi, iş yerlerinin de bazı görgü kuralları var. Çoğumuz açık ofis ortamında çalışıyoruz ve küçük bölmelerle ayrılmış bu ofislerdeki kurallar uygulandığı zaman herkesin hayatını kolaylaştırıyor. Açık ofis ortamında barış ve uyum içerisinde yaşamak için basit kurallar var. Bakalım o uygulaması aslında çok basit olan kurallar nelermiş?

1- Kişisel bilgisayarınızdaki sesi ya da müziği sadece siz duysanız yeter. Bu yüzden mutlaka kulaklık kullanmalısınız

Herkes aynı müzik zevkini paylaşmak zorunda değil elbette. Üstelik kimseyi buna mecbur etmek gibi bir hakkımız da yok. Çevrenizdeki herkesin odaklanmaya çalıştığını unutmayın ve bazı işler biraz gürültü gerektirse bile, olabildiğince sessiz kalmaya çalışın. Bu yüzden kulaklık kullanmak, sadece ofisteki diğer kişiler için değil, sizin için de büyük rahatlık olacaktır. Ayrıca bu, o an rahatsız edilmek istemediğiniz anlamına da gelir.

2- Cep telefonunuzun sesini açık bırakmamalı, hatta titreşim yerine sessiz konuma almalısınız

Masanızda olmadığınız bir an çalan telefonunuz, bir süre sonra ofiste çalışan herkesi rahatsız edecektir. Titreşim halinde olsa bile uzun uzun çalan bir telefon, masanın üzerinde adeta bir kazı makinesi gibi ses çıkararak arkadaşlarınızın dikkatini dağıtacaktır.

3- Telefon konuşmalarınızı masanızda değil, çalışma alanının dışında yapmalısınız

Telefonda dakikalarca evde akşam ne yemek yapacağını veya akşam arkadaşlarıyla nereye gideceğinin planını yapan birini düşünün. Bir de bu kişiyle aynı ortamda bulunduğunuzu…Evde dikkatlice televizyon seyrederken bile ailenizden birilerinin yaptığı telefon görüşmesi sizi nasıl rahatsız ettiğini hatırlayın. Özellikle ortak çalışma alanında telefon konuşması aracılığıyla, kimse kimsenin kişisel dünyasına tanıklık etmek istemez.

4- Arkadaşlarınızla konuşmak için masadan masaya haykırarak bağırmamalısınız

Bu sadece açık ofisler için değil, iki kişi dışında başkalarının da bulunduğu tüm ortamlar için geçerli. Üstelik insanlar başka şeylerle ilgilenirken sizin kendinizi kaptırıp gürültü yaratmanız nerden baksanız hoş olmayacaktır. Mesela çok güzel ofis içi programlar var. Hatta bir tanesinin adı Slack. Oradan yazışsanız ne güzel olur... İsteyene hazır link burada.

5- Bacaklarınızı sürekli sallayarak yan masadaki arkadaşınızı rahatsız etmemelisiniz

Huzursuz bacak sendromu dediğimiz bu olay, aslında biz farkında olmasak bile yanımızdaki insanları oldukça rahatsız ediyor. Özellikle yan yana olan ve mekanizması birleşik masalardan birinde bulunuyorsanız, kesinlikle diğer arkadaşınızı da bu sarsıntıya ortak ediyorsunuz demektir.

6- Çok fazla kokulu yiyecekleri ofis içinde tüketmemelisiniz

Verdiğiniz yemek siparişinizin içinde soğan, sarımsak, balık, yumurta gibi kokan malzemelerin yer aldığını fark ettiyseniz, mümkünse bu yemeği ortak çalışma alanının dışında yemelisiniz.

7- İzin verilmediği sürece arkadaşınızın bilgisayarını kurcalamamalı hatta ekrana bile göz atmamalısınız

Sizin bilmeniz gereken her şeyi zaten isterse arkadaşınız söyler, gerekirse de gösterir. Bunun dışında yapacağınız hareketler başkasının eşyasını karıştırmaya girer ve bu sadece açık ofislerde değil, her yerde uygunsuz bir davranıştır.

8- Ortak kullanım alanlarında tükettiğiniz yiyeceğin, içeceğin artıklarını ve çöplerini toplamalısınız

Sizden sonra gelecek insanları da düşünmek aslında çok kolay. Bunun da dışında size ait olan bir atığı başkası temizlemek zorunda değil.

9- Tekrar eden ve rahatsız edici sesler çıkartmamalısınız

Bazen hepimiz sakız çiğnerken kendimizden geçiyor olabiliriz ama ortak alanlarda bir başkasını rahatsız edebiliyor bu durum. O yüzden eğer böyle bir eğiliminiz olduğunu biliyorsanız, sakız çiğneme işine hiç girmeyin.

10- Ofise "Günaydın" ya da "Selam" diyerek girmek herkes için iyi bir başlangıçtır; arkadaşlarınızı yok saymamalısınız

İletişim, hepimizin en büyük ihtiyaçlarından bir tanesi. Bunu yok sayıp sadece kendinizin olduğu bir dünyanın varlığına inanmak isterseniz, hayal kırıklığı yaşamanız kaçınılmaz. Üstelik iş yerinde seviyeli bir sosyalleşme, çalışan insanın en büyük kurtarıcısıdır.

11- Ofis içinde grup halinde bir yerlerde toplanıp uzun muhabbetler etmekten kaçınmalısınız

Çalışan diğer insanların motivasyonunu bozan bir duruma sebebiyet vermiş olursunuz. Bu hem gürültüye hem de çalışan insanın "Neden sadece ben çalışıyorum ki?" demesine sebep olacaktır.

12- Sadece kendi önceliğiniz için arkadaşınızın işini bölmek bencillikten başka bir şey olmaz; onun da uygun zamanını kollamalısınız

Kendi işimiz bitince herkesin işi de aynı anda bitmiş olmuyor maalesef. Bu yüzden eğer söylemek istediğiniz bir şey varsa, önce arkadaşınıza uygun olup olmadığını sormalısınız. Arkadaşınızın çalıştığını göre göre rahatsız etmek pek medeni bir yaklaşım değil.

13- Klima gibi ortak alanlarda kullanılan cihazların çalışma zamanını, kendi ihtiyaçlarınıza göre belirlememelisiniz

Ofiste bulunan diğer kişilerin ortak fikri bu konuda da oldukça önemli. Sadece kendi isteğiniz doğrultusunda herkesin faydalanacağı bir cihazı tekelleştirmeseniz iyi olur aslında.

14- Grip, nezle gibi virütik bir hastalığınız varsa mümkünse evde istirahat etmelisiniz

Hasta olunca çalışmayı kim ister ki? Bazen biz hastalık konusunu oldukça hafife alıyor, buna rağmen çalışmaya devam ediyoruz. Her şeyden önce kendi sağlığımız için o gün iş yerinden izin almak oldukça faydalı olacaktır. Bunun da dışında, diğer mesai arkadaşlarımızın sağlığını da tehlikeye atmayı engellemiş oluruz.

15- Parfüm ve kolonyayı minimumda tutmalısınız

Parfüm bir zevk meselesi; herkes aynı kokudan hoşlanmayabilir. Açık ofis sistemi içerisinde sıklıkla kullanılan parfüm, diğer çalışma arkadaşlarınızı rahatsız edecektir. Ayrıca alerjik hassasiyetlerin de göz önünde bulundurulması gerekir.

👋
Hemen ücretsiz kullanmaya
başlayın, işinizi kolaylaştırın

Hiçbir kurulum ve kredi kartı gerektirmeden, personel yönetim yazılımını hemen 15 gün boyunca ücretsiz deneyin.

ÜCRETSİZ DENEYİN
Hemen ücretsiz kullanmaya
başlayın, işinizi kolaylaştırın

Hiçbir kurulum ve kredi kartı gerektirmeden, personel yönetim yazılımını hemen 15 gün boyunca ücretsiz deneyin.

ÜCRETSİZ DENEYİN

Start using it now for free, make it easier

Try the personnel management software now for free for 15 days, with no setup and no credit card required.
TRY IT FOR FREE