Paylaşın!
İçerik Başlıkları 📝

2023 yol ve yemek istisna tutarları

December 30, 2022

0 Dakika

2023 asgari ücrete zam yapılmasıyla yemek yardımı istisna tutarları da güncellendi. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin açıklamalarına göre günlük yemek ücreti 110 TL, yol ücreti ise 56 TL’ye çıkarıldı.

2023 yol ve yemek tutarları

2023 yemek ücreti ne kadar oldu?

Yemek ücretleri, işverenler tarafından işçinin çalıştığı süre boyunca gıda ihtiyacını karşılaması için ödenmekte olan tutardır. İşverenlerin çoğunun verdiği yemek ücretleri, İş Kanunu kapsamında zorunlu tutulmamaktadır. Ancak bir iş yerinde yemek ücretlerinin ödenmesi veya ödenmemesi iş sözleşmesi ile resmileşir.

Her sene asgari ücretin güncellenmesiyle birlikte pek çok tutar gibi yemek ücretleri de yeniden düzenlenir. 2022 Temmuz ayı yemek yardımı bir önceki güncellemeye göre 17 TL zamlanarak 51 TL olmuştu. Böylece, yeni yemek istisnası vergi hariç 51 TL iken KDV dahil 55.08 TL’ye yükseldi. Yani, temmuz ayı zammı ile birlikte işverenin işçi başına ödeyeceği 51 TL’lik yemek tutarında SGK ve gelir vergisinde işverene kolaylık sağlanmaya başlandı.

2023 Asgari ücret tutarının kesinleşmesiyle beraber yemek istisnai tutarı güncellendi. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin açıklamalarına göre günlük yemek ücreti 110 TL+KDV’ye çıkarıldı.

Yemek kartı/kuponu ile veya nakit yapılan yemek yardımı

İşverenin, nakit olarak veya yemek kartı yoluyla fark etmeksizin, işçiye ödediği aylık yemek ücretinin (2023 yılı için) 110 TL+KDV kadarını aşan tutarı gelir vergisine tabi olur. Diğer yandan, SGK’ya göre ise (yine nakit olarak veya yemek kartı yoluyla fark etmeksizin) günlük asgari ücretin %23,65’ini (2023 için 78,90 TL’yi) aşan kısmı prime tabi olacaktır. Sonuç olarak; Gelir Vergisi için 110 TL + KDV ve SGK primi için 78,90 TL istisna kapsamında olacaktır.

Not: Önceden yemek kartı ya da yemek kuponu ile yapılan yemek yardımları, SGK tarafından ayni yardım sayılarak tamamı prim ödemesinden istisna tutulurdu. Ancak son düzenlemelere göre, yemek kartı veya çekleri ile yapılan yemek yardımları da nakdi yemek yardımları ile aynı sayılarak eşit istisna tutarlarına (asgari ücretin %23,65’i) tabi tutulmaya başlandı.

Yemekhane yardımı

Yemekhane yardımı iş yeri bünyesinde ya da iş yerinin dışında bir mekanda olabilir. İşveren böyle bir yardımda bulunuyorsa bu para yardımı değil, ayni yardım niteliği taşır. Bu sebeple, uygulama üzerinden SGK primi kesilmez. Gelir vergisinden de istisna olan bu yardım, işçi bordrosuna hiç yansımadan işverene ait masraf olarak muhasebeleştirilir. Ancak kıdem ihbar tazminatı zamanı hesaplamalar yapılırken yemek bedelin çalışanın giydirilmiş ücretine eklenmesi gerekmektedir.

2023 yemek yardımı tablosu

Aşağıdaki tablo 2023 yılının yemek ödemeleri için hazırlanmıştır.

Ödeme Tipi Ödeme Şekli İstisna Tutar
Yemek ücreti Kart/kupon veya nakdi(ayni yardım) Gelir vergisi muafiyeti, bordroya yansımaz
110 TL + KDV
Yemek ücreti Kart/kupon veya nakdi(ayni yardım) SGK muafiyeti, bordroya yansımaz 78,90TL

Nakdi veya yemek kartı yardım SGK primi muafiyeti: Günlük Brüt Asgari Ücret x %23,65 yani 2023 için (10.008 TL / 30) = 333,60 TL x %23,65 = 78,90 TL (Bu rakam 2022/22 Sayılı genelgesine göredir; 2023 için yeni SGK genelgesi yayınlanmamıştır)

Yemek kartları 2023’te marketlerde kullanılmayacak mı?

Aralık ayında yemek kartlarının market alışverişlerinde kullanılmayacağına dair haberler çıkmıştı. Ancak Yemek Kartı Hizmetleri Derneği Başkanı Öner Piyade tarafından geçtiğimiz günlerde konuya dair resmi bir açıklama yayınladı. Piyade, yemek kartları mevzuatına göre 1 Aralık 2022 itibariyle herhangi bir değişiklik yapılmadığını, kartların marketlerde kullanımının devam edeceğini açıkladı. Piyade konuyla ilgili, “1 Aralık 2022 itibarıyla çalışanlara verilen yemek ücretinin kullanım yerlerine ilişkin yeni mevzuatta ,yürürlükteki mevzuattan farklı bir düzenleme getirilmediğini, yani yemek kartlarında değişen bir husus olmadığını tekrar vurgulamak isteriz.” şeklinde konuştu.

2023 yol ücreti ne kadar oldu?

Yol ücreti, işveren tarafından karşılanan ve işçinin işe gidiş ve işten dönüş masrafını karşılayan bir yardımdır. Çalışana aylık olarak ödenen yol ücreti, o işçinin evi ile iş yeri arasındaki mesafeye göre farklılık gösterir. Ancak, İş Kanunu, yemek ücretinde olduğu gibi yol ücretinde de işvereni zorunlu tutmaz. İşverenin yol ücreti ödeyip ödemeyeceği iş sözleşmesi ile resmileşir.

2023 Asgari ücret tutarının kesinleşmesiyle beraber yol istisnai tutarı da güncellendi. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin açıklamalarına göre günlük yol ücreti 56 TL’ye çıkarıldı.

Çeşitlerine göre yol yardımı istisnaları

İşverenin sağladığı yol yardımı her iş yerinde aynı değildir. Genelde 3 çeşit yol yardımı olabilir. Bunlar;

  1. Nakit yol ücreti
  2. Toplu ulaşım kart bedeli
  3. Servis yardımı

Nakit yol yardımı

Nakit olarak yapılan bir yardım işçinin ücretine dahildir. Bu nedenle, nakdi yol yardımı yapıldığında işçinin bordrosuna yansır ve SGK kesintisi de yapılır. Böylece hiçbir istisna uygulanmaz.

Toplu ulaşım kartına yapılan yardım

İşçiye kart ya da bilet olarak yapılan yardım, ayni yardım demektir. İşçiye ayni yardım yaptığınız takdirde yapılan yardıma SGK kesintisi uygulanmaz. Yapılan yardım işçinin brüt ücretine de dahil edilmez.

Toplu ulaşım kartına yapılan yardım için yapılan yeni düzenleme ile birlikte iş gününü baz alarak gelir vergisi istisnası uygulanabilir. 2023 itibarıyla toplu taşıma kartlarına yardım yüklendiğinde yapılacak vergi istisnası tutarı ise 56 TL’dir.

Servis yardımı

Servis yardımı da ayni yardımlar arasında yer alır. Bu yüzden, servis hizmetinde SGK kesintisi ve gelir vergisi ödemesi yapılmaz. Servis için ödenen tutar işverenin masrafı olarak muhasebeleştirilir ve işçi bordrolarına yansımaz. Ancak kıdem ihbar tazminatı zamanı hesaplamalar yapılırken yol bedelin çalışanın giydirilmiş ücretine eklenmesi gerekmektedir.

2023 yol yardımı tablosu

Ödeme tipi Ödeme şekli İstisna Tutar
Nakdi yol yardımı Yol parası Gelir vergisi ve SGK istisnası yok İstisna yok
Toplu taşıma kartı Ulaşım kartı ile ödeme(Ayni yardım) SGK muafiyeti, gelir vergisi istisnası
56 TL (Gelir vergisi istisnası – günlük)
Servis Ayni yardım SGK muafiyeti, gelir vergisi muafiyeti, bordroya yansımaz
İşveren masrafı olarak muhasebeleştirilir

 

Personel yönetim yazılımı Kolay İK’yı 15 gün ücretsiz deneyin

İşletmenize ait tüm personel, performans, ücret değerlendirme ve vardiya süreçlerini tek yazılımla yönetmek için hemen tıklayın ve Kolay İK’yı 15 gün boyunca ücretsiz deneyin.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat. Aenean faucibus nibh et justo cursus id rutrum lorem imperdiet. Nunc ut sem vitae risus tristique posuere.

👋
Hemen ücretsiz kullanmaya
başlayın, işinizi kolaylaştırın

Hiçbir kurulum ve kredi kartı gerektirmeden, personel yönetim yazılımını hemen 15 gün boyunca ücretsiz deneyin.

ÜCRETSİZ DENEYİN
Hemen ücretsiz kullanmaya
başlayın, işinizi kolaylaştırın

Hiçbir kurulum ve kredi kartı gerektirmeden, personel yönetim yazılımını hemen 15 gün boyunca ücretsiz deneyin.

ÜCRETSİZ DENEYİN

Start using it now for free, make it easier

Try the personnel management software now for free for 15 days, with no setup and no credit card required.
TRY IT FOR FREE
//