Paylaşın!
İçindekiler 📝

En güncel İK metrikleri nedir?

April 30, 2024

0 Dakika
ik analitiği ve metrikleri

Günümüz iş dünyası son on yılda birçok değişiklik, yenilik ve zorlukla karşılaştı. Geleneksel performans ve katılım ölçüleri yanında artık modern çalışma ortamlarının karmaşıklığını çözmek için güncel metriklerini de takip etmek gerekiyor. Bu yazımızda daha uyumlu, kapsayıcı ve üretken bir iş yeri için öğrenmeniz gereken en yeni metrikleri sizin için derledik. Öyleyse okumaya devam edin.

Uzaktan etkileşim verimliliği 

Günümüz hibrit çalışma ortamına yönelik yenilikçi bir İK metriği olarak, karşımıza uzaktan etkileşim verimliliği çıkıyor. Bu metrik, uzaktan çalışan katılımı ve üretkenlik arasındaki dengeyi ölçerek çalışanların iş-yaşam dengesiyle alakalı çözümler sunuyor. Şirketler bu metrik ile hem uzaktan çalışma uygulamalarını hem de verimliliğe olan etkisini ölçebilir ve etkileşimi geliştirmek için planlamalar yapabilir. 

Uzaktan üretkenlik endeksi 

Uzaktan çalışanlarınız için geliştirilebilecek bir İK metriği de uzaktan verimlilik endeksidir. Bu ölçüm, uzaktan çalışanların etkinliğini ölçer. Görevin tamamlanması, iş birliği etkinliği, araçların kullanımı ve ekip içerisindeki sosyal destekten memnuniyeti gibi faktörleri içerir. Şirketler bu metrik ile uzaktan çalışan üretkenliğini ve memnuniyetini optimize etmenin yollarını belirleyebilir.

İK etkinliği

Sıradaki metrik ise İK'nın gelişen organizasyonel dinamiklere uyum sağlaması ve bu dinamiklere ayak uydurması için kritik ihtiyacı karşılayan İK etkinliği metriği. Geniş bir faktör yelpazesini kapsayan bu ölçüm, İK hedefleri ile kurumsal beklentiler arasındaki uyumu ölçmek için bir barometre görevi görür. Bu ölçüm, İK'nın kurumsal başarıyı artırmadaki önemli rolünü güçlendirecektir. 

İş birliğine dayalı çeşitlilik katılım puanı

İş birlikçi Çeşitlilik Katılım Puanı şirketlerin içindeki çeşitliliğin etkisini ölçmeyi ve geliştirmeleri için dönüştürücü bir yaklaşım sunabilir. Çeşitliliğin faydaları ancak farklı ekip üyelerinin etkili bir şekilde iş birliği yapması durumunda ortaya çıkar. Bu metrik, çeşitlilik ve iş birliğinin kurumsal başarıyı artırmak için nasıl birlikte çalıştığına dair detaylı bir görünüm sağlar.

Yetenek hareketliliği derecelendirmesi 

Yetenek hareketliliği derecelendirmesi, yöneticilerin açık pozisyonları şirket içi yeteneklerle doldurmada ve kariyer gelişimine ne kadar destek olduğuyla ilgili veriler sunar. Dışarıdan işe alım genellikle yetenek sorunların çözümü olarak görülür; ancak doğru işe alım için tek başına yeterli değil. Bu metrik ile çalışanların şirket içindeki hareketliliğini ve onun çıktılarını ölçümleyerek yetenek yönetiminize fayda sağlayabilirsiniz. 

İK veri analitiğine dair detaylı bilgiye ulaşmak için tıklayın.

Çalışan refah puanı

Çalışan refah puanı, günümüzün iş dünyası için oldukça kıymetli bir İK ölçümüdür. Bu metrik, iş yerinin ne kadar destekleyici ve sürdürülebilir olduğunu; çalışanların zihinsel, duygusal ve fiziksel sağlığını ne kadar önemsediğini ölçer. Bu metrik ile çalışanların başarılı olduğu yerleri, üretkenliği, müşteri memnuniyetini, geliri, üretimi ve elde tutmayı doğrudan etkileyen bir kültürü oluşturmak için verileri ortaya koymuş olursunuz.

İş yerinde yalnızlık endeksi

Araştırmalar, çalışanların yüzde 72'sinin yalnız hissettiğini söylüyor. İş yerinde Yalnızlık Endeksi, özellikle uzaktan çalışanlar için aidiyet duygusunu, kapsayıcılığı ve artırılmış psikolojik güvenliği teşvik eden önlemlerin oluşturulması ve değerlendirilmesi için oldukça önemli bir veri sağlar. 

İK analitiği platformu Peopleoma ile neler yapabileceğinizi öğrenin!

Şirketinizle ilgili tüm insan kaynakları verilerini tek bir platformda toplayın. Yapay zeka desteği ve tahminleme gibi özellikler sayesinde iş gücü yönetiminizde ölçülebilir ve akıllı kararlar alın. Hemen ücretsiz demo talep edin.

👋
Hemen ücretsiz kullanmaya
başlayın, işinizi kolaylaştırın

Hiçbir kurulum ve kredi kartı gerektirmeden, personel yönetim yazılımını hemen 15 gün boyunca ücretsiz deneyin.

ÜCRETSİZ DENEYİN
Hemen ücretsiz kullanmaya
başlayın, işinizi kolaylaştırın

Hiçbir kurulum ve kredi kartı gerektirmeden, personel yönetim yazılımını hemen 15 gün boyunca ücretsiz deneyin.

ÜCRETSİZ DENEYİN